14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăOp & EdColumnist29 iulie în istorie: Se cântă “Deşteaptă-te, române”. Prinţul Charles o ia...

29 iulie în istorie: Se cântă “Deşteaptă-te, române”. Prinţul Charles o ia de soţie pe Diana

La 29 iulie 1848, revoluţionarii conduşi de Anton Pann au intonat un cântec patriotic, presupus a fi viitorul imn "Deșteaptă-te, române". În 1981, prinţul Charles o ia de soţie pe Diana Spencer, iar în 1987, Franţa şi Marea Britanie decid construirea Eurotunelului.

Deschideţi GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc pe 29 iulie în istorie.

1805. S-a născut Alexis de Tocqueville, istoric francez (d. 1859)

1834. A fost înregistrat primul accident rutier. O diligență cu aburi, a inginerului Edinburg, a lovit o piatră pusă în mod intenționat în drum. Cazanul cu aburi a explodat provocând moartea a 5 persoane.

1836. Inaugurarea Arcului de Triumf din Paris, Franța.

1848. În parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în fața unei numeroase asistențe, după ce s-a citit noua Constituție, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oară imnul Revoluției pașoptiste. Acel cântec patriotic se presupune că a fost "Deșteaptă-te, române", care a devenit, după 1989, Imnul Național al României.

1856.  A murit Robert Alexander Schumann, compozitor german (n. 1810)

1857. A fost înființată Școala Națională de medicină și farmacie din București.

1883. S-a născut Benito Mussolini, dictator italian (d. 1945)

1890. A murit Vincent van Gogh, pictor olandez (n. 1853)

1895. S-a născut Victor Ion Popa, dramaturg, prozator, publicist și eseist român (d. 1945)

1905. S-a născut Dag Hammarskjöld, diplomat şi economist suedez, laureat Nobel (d. 1961)

1921. Adolf  Hitler devine liderul Partidului Naționalist German al Muncitorilor.

1925. S-a născut Mikis Theodorakis, compozitor grec ("Zorba").

1932. Marea Recesiune din SUA. La Washington, armata dispersează mitingul veteranilor din Primul Război Mondial, grupaţi în cadrul Bonus Army.

1938. Japonia a atacat URSS în regiunea lacului Hassan de lângă Vladivostok.

1946. Începe Conferința de pace convocată la Paris de puterile învingătoare în cel de-al doilea război mondial, pentru pregătirea tratatelor de pace cu Bulgaria, Finlanda, Italia, România și Ungaria.

1947. Este dizolvat, printr-o hotărâre a Consiliului de Miniștri, Partidul Național Țărănesc.

1948. După o întrerupere de 12 ani cauzată de cel ce-al doilea război mondial, la Londra se deschid Jocurile Olimpice de Vară.

1952. La Helsinki, Iosif Sârbu este medaliat cu aur la tir. Prima medalie de aur olimpică a României.

1957. Și-a început activitatea Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

1958. Preşedintele SUA, Dwight Eisenhower, semnează actul de înfiinţare a NASA.

1981. Charles, Prinț de Wales se căsătorește cu Miss Diana Spencer, viitoarea Lady Di. Ceremonia de la Catedrala Saint Paul din Londra este transmisă în  direct la televiziune, atingând o audienţă de 700 de milioane de telespectatori.

1987. Eurotunelul. Premierul britanic Margaret Thatcher şi preşedintele francez François Mitterrand semnează acordul pentru construirea unui tunel pe sub Canalul Mânecii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă