7 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021
AcasăOp & EdCîțu, pe perfuzii / Axa Berlin - Paris n-a stabilit încă noul...

Cîțu, pe perfuzii / Axa Berlin – Paris n-a stabilit încă noul premier

Creșterea bruscă a SPD (Partidul Social Democrat) în sondajele din Germania, la 27 %, îl aduce mai aproape de funcția de cancelar pe Olaf Scholtz, actualul ministru de finanțe din coaliția de guvernare CDU-SPD. În condițiile retragerii americane din zona Mării Negre, Klaus Iohannis se reorientează spre marile puteri europene. Se zice că a avut o întâlnire secretă în Alpii elvețieni și cu Macron.

Când strănută Berlinul, la București se declanșează epidemia de gripă. Atunci când Parisul se umple de șobolani, sectorul 1 face paradă cu ei.

Guvern prăpădit așteaptă prapurii de la Bruxelles, să moară ”ca afară”

Intransigentul jurnalist român, Bogdan Tiberiu Iacob, face o speculație pertinentă despre principalul motiv al menținerii la putere a guvernului muribund condus de Florin Cîțu. Iohannis ar aștepta rezultatul alegerilor din Germania. Dacă noul Cancelar va fi SPD, atunci aduce PSD la guvernarea țării. E un scenariu serios.

La Berlin, acolo unde se fixează ceasul Europei, se discută tot mai mult despre schimbarea deciziei de susținere a lui Armin Lachet, candidatul CDU, la funcția de cancelar. El e principalul vinovat al dezastrului din sondaje.

Detalii audio

După cum se știe, Bundestagul decide cancelarul, nu poporul prin alegeri directe.

Președintele german va propune un candidat în funcție de alianțele care au cele mai mari șanse să susțină un candidat. Parlamentul votează.

Klaus Iohannis e cu un ochi la năzbâtiile grupului #echipacastigatoare și cu altul la salturile marilor puteri.

Un președinte marionetă al PNL,  ”Big time,” în mâna sa, ar fi perfect pentru deƶideratele de mărire ale  șefului statului român.

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Doar nominalizarea lui Markus Söder, prietenul lui Iohannis, mai poate răsturna evidența

Alegerile din Germania se vor desfășura la o zi după Congresul PNL. Iohannis mai speră într-o răsturnare de situație la ”poporul frate.” În cazul schimbării opțiunii creștin democraților germani, ar sări în poll-position amicul său din Landul Bavaria, Markus Söder, fost prim ministru. Iată un alt motiv de ce a încremenit Iohannis în proiectul Cîțu.

Un sondaj, publicat de revista Focus din Germania, arată că alianța de veacuri dintre CDU-CSU ar reveni pe prima poziție, dacă va fi schimbat Armin Lachet cu Markus Söder, candidatul desemnat mai demult de CSU.

Huber din Sibiu, axul de transmisie, n-are încă direcția trasată

Pentru a se face rocada, CDU ar trebui să renunțe la orgolii și să-l susțină pe Söder, preferatul partidului creștin social din Bavaria. În caz contrar, SPD s-ar putea coaliza cu liberalii (FDP), Alternativa pentru Germania (AfD) şi Stânga (Die Linke), pentru a forma majoritatea, dătătoare de cancelar. 

citește și: Operațiunea: ”Nu puneți mâna pe Vasilică!”

Klaus Iohannis e cu ochii și spre Paris. Ca orice cameleon, e în stare să-și schimbe pielea, dacă apar noi condiții favorabile de mediu.

Recent, președintele României ar fi dat de pereți cu Dan Barna, spunându-i că nu are altă opțiune decât Florin Cîțu, președinte al PNL, amenințându-l chiar cu un dosar gros, afirmă sursele de la Cotroceni.

Barna e pe topogan

Situația pare să se limpezească în USR-PLUS, formațiunile surori având și ele congres, mai puțin trâmbițat ca cel al PNL. Lovit de Iohannis, Barna ar putea face pârtie lui Irinel Durău, al treilea candidat la Congres. Poza făcută de Dacian Cioloș cu Emmanoil Macron complică situația. Pare a pleca drept favorit. Mai ales că el și-a plătit din timp tainul la Elysee, încă de pe vremea când era comisar european pe agricultură. În timpul mandatului său, fermierii francezi au primit cele mai grase subvenții europene. Doar naivii pot crede că softul alegerilor interne al USR-PLUS nu va fi modelat în funcție de interesele puternicilor lumii.

Iohannis, vasalul din est, așteaptă o nouă misiune

Să nu uităm că Iohannis a ținut lumânarea întâlnirii dintre Merkel și Macron de la Aachen, unde s-a semnat un acord secret, paralel Tratatului de bază al Uniunii Europene!

Nimeni nu crede că domnul Klaus Iohannis are vreo strategie privind noul guvern, emanat din alegerile interne din PNL. Pe el îl interesează în primul rând să aibă un lider obedient al partidului său, ușor de trimis la plimbare, în caz că Berlinul sau Parisul strănută.

Oamenii instruiți, spectatorii calificați ai spectacolului politic de azi și elitele responsabile ale României au convingerea, demult formulată, că Iohannis nu joacă pe terenul puterii decât cu jambiere străine.

Doar urmărind ce se întâmplă în Germania, cum se mai sucește Macron în politica externă, putem prefigura viitorul guvern, de după criza energiei din iarnă.

Cîțu nu contează. El e doar carasul pus pe tarabă. Șarpele e încă-n apă

Vă mirați de ce Cîțu nu are decât misiunea de a desena viitoarea curbă de sacrificiu? De ce Klaus Iohannis a renunțat la retorica ”PeeeSeeeDeee”? E simplu.

Un nou acord politic dintre liderii celor două mari puteri Franța și Germania va pecetlui soarta noului guvern de la București. Până atunci, Florin Cîțu rămâne prima opțiune a lui Klaus Iohannis. Din toată fotografia asta lipsește ceva? Nu vi se pare că e ciuntită?

Nu apare niciunde românul care duce greul.

 Vocile lumii

Focus

Revistă politică din Germania

”SPD a avansat la 27 %, în toate sondajele. Cu toate acestea, dacă Söder ar fi principalul candidat al Uniunii, SPD ar avea doar 19%. Verzii (posibili parteneri în noua coaliție de putere) l-ar dori mai mult pe Söder în calitate de candidat pentru funcția de cancelar. Și AfD s-ar simți mai confortabil cu Söder, scrie Focus, revista de politică din Germania.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a desconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Trei case au fost cuprinse de foc la Brașov

Două case au fost mistuite de foc aproape în totalitate, iar alta are acoperișul distrus de foc, în urma unui incendiu care a izbucnit,...

Adriana Pistol spune că spitalele din România vor identifica tulpina Omicron

Directorul Centrului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a declarat, sâmbătă, că România are o capacitate suficientă de a realiza secvenţieri...

Ce mesaj i-a transmis Viktor Orban lui Nicolae Ciucă

Premierul ungar Viktor Orban l-a felicitat pe Nicolae Ciucă, într-o scrisoare trimisă sâmbătă, pentru învestirea în funcţia de prim-ministru al guvernului român, a informat...
Ultima oră
Pe aceeași temă