25 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăLifestyleRomâni în Marea Britanie, după Brexit

Români în Marea Britanie, după Brexit

Pentru a descoperi cum se va modifica procesul de călătorie al cetățenilor români în Regatul Unit, ne-am îndreptat spre site-ul ministerului Afacerilor Externe, acolo unde informația cuprinde și prevederi legate de atenționarea COVID 19 din acest teritoriu. Iată  unele dintre cele mai importante detalii pe care trebuie să le cunoști.

Nu uita că testul cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV 2 este necesar. Pentru mai multă siguranță, fă și o  asigurare de călătorie online.

Care sunt condițiile de intrare?

Cetățenii români care călătoresc spre Marea Britanie pentru șederi de scurtă durată, pe o perioadă de până la șase luni într-un an, nu vor avea nevoie de o viză de intrare. Dacă, însă, vor să muncească în timpul celor șase luni, vor fi nevoiți să obțină, în prealabil, o viză de intrare. Conform site-ului ministerului Afacerilor Externe, în cazul în care cetățenii români vor sta în Marea Britanie mai mult de șase luni vor avea nevoie și de o viză de ședere. Cartea de identitate va putea fi utilizată până la data de 30 septembrie 2021, apoi, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord  va permite intrarea pe teritoriul doar a cetățenilor care dețin un pașaport, fie el simplu temporar sau electronic.

Se schimbă ceva la controalele vamale?

Conform site-ului MAE, răspunsul este unul negativ. Cel puțin, până la 1 iulie 2021, nu vor exista schimbări în cazul acestor proceduri. Orice modificări vor fi semnalate în timp util. Dacă vei călători ca vizitator și ai cel puțin 10.000 lire sterline în numerar, va fi necesară o declarație. Aceasta poate fi făcută online, accesând un site indicat pe pagina web a ministerului de afaceri externe sau la punctul de trecere al frontierei, dacă nu ai putut întocmi declarația online.

Mai pot face plăți cu un card bancar?

Conform prevederilor în vigoare, de la data de 1 ianuarie 2021, tranzacțiile dintre Regatul Unit și UE nu mai sunt acoperite de normele UE care limitează comisioanelor interbancare. Așadar, dacă alegi să plătești cu un card bancar, nu e exclus să plătești și un comision. De aceea, consultă furnizorul de servicii bancare în legătură cu tarifele aplicabile pentru operațiunile/plățile pe teritoriul Marii Britanii.

Pot folosi permisul de conducere românesc?

În ceea ce privește folosirea sau preschimbarea permiselor românești și britanice, această operațiune va fi posibilă, fiindcă ambele țări sunt semnatare ale Convenției de la Viena din 1968 cu privire la traficul rutier. Astfel, autoritățile din Regatul Unit nu vor solicita nici în continuare obținerea unui permis internațional de conducere în cazul în care ești deja deținător al unui carnet de conducere românesc și te deplasezi, în scop turistic, în această țară.

 

Astfel, chiar dacă nu suntem, încă, în măsură să deducem implicațiile economice și politice la scară largă, un lucru e sigur: condițiile de călătorie se vor schimba.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă