12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăLifestyleHidroizolația băii - ce trebuie să știi

Hidroizolația băii – ce trebuie să știi

Chiar dacă finisajul cu placaje ceramice poate părea suficient pentru hidroizolarea băii, aceste materiale nu garantează în totalitate lipsa infiltratiilor. Așadar, în acest articol ne vom concentra pe cele mai utile sfaturi pentru hidroizolație baie, vom vorbi despre necesitatea hidroizolațiilor în conturarea unui grad de confort sporit și despre cum acestea cresc siguranța locuinței tale.

Atunci când discutăm despre hidroizolație baie, este bine să știi că aceasta reprezintă un proces esențial ce trebuie realizat cu materiale de construcții care te feresc de incidente neplăcute. Indiferent dacă baia ta va fi prevăzută cu o cabină de duș sau cu o cadă, este important ca orice renovare a acestei încăperi să înceapă cu aplicarea hidroizolațiilor.

De ce este necesară hidroizolația băii?
Există numeroase motive pentru care să alegi hidroizolație baie. Aceasta este foarte eficientă, deoarece împiedică infiltrațiile din baie (cauzate de posibile fisuri ale țevilor din pardoseală sau pereți sau de lipsa de etanseitate din zona scurgerilor) să ajungă la etajele inferioare ale casei sau la venici. În ciuda faptului că faianță și gresia sunt impermeabile, chitul dintre plăci nu are această proprietate. Că urmare, apa nu se poate infiltra doar în pereți, ci poate trece și prin rosturile chituite.

Mai mult, dacă nu optezi pentru hidroizolații băi, este posibil ca umezeala din baie să se instaleze în pereți, fiind mai greu evacuată, formându-se astfel un miros nesănătos și neplăcut de mucegai. În plus, dacă alegi o cabină de duș instalată direct pe pardoseală, hidroizolațiile te ajută să eviți eventualele inundații.

O baie care nu este hidroizolata corespunzător implică o serie de riscuri precum infiltratii in locuința ta sau a vecinilor, apariția mucegaiului și a igrasiei, deteriorarea instalațiilor, scăderea rezistenței betonului și desprinderea finisajelor.

Suprafețele băii pe care trebuie să le izolezi
Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru hidroizolație baie este acela de a izola pardoseala – aceasta trebuie să fie întotdeauna protejata. Este bine să optezi și pentru hidroizolația peretelui adiacent cabinei de duș sau căzii.

Cum alegi hidroizolațiile din baie
Chiar dacă pe piață există foarte multe tipuri de hidroizolații, ele sunt folosite în medii diferite. În cazul hidroizolații băi, materialele trebuie să respecte niște criterii speciale care sunt determinate de mediul în care vor fi aplicate. Referitor la sfaturi pentru hidroizolație baie, unul dintre cele mai utile este să te asiguri că hidroizolația pe care o cumperi poate fi montată sub placaj ceramic. Poți află acest lucru de pe ambalajul produsului, pe care trebuie să scrie „SR EN 14891”.

În concluzie, realizarea hidroizolației în baie este un proces destul de simplu, însă extrem de necesar. Etapele lucrării pot varia în funcție de materialul pe care îl folosești, însă rezultatul reprezintă un adevărat beneficiu pentru siguranța și sănătatea casei tale. Apelează la aceste sfaturi pentru hidroizolație baie pentru a alege materiale durabile și de înaltă calitate și pentru a te bucura de avantajele pe care ele le oferă. De asemenea, nu ezita să discuți cu echipa de profesioniști care realizează hidroizolația băii pentru a fi sigur că locuința ta este ferită de orice incidente neplăcute.

Îmbinările și scurgerile sunt zonele care necesită o asigurare suplimentară. Această se poate realiza cu benzi elastice din PVC sau benzi cauciucate aplicate la îmbinarea dintre doi pereți și dintre pardoseală și un perete. Zonele cu străpungeri de țevi și sifoane de scurgere vor avea, de asemena, nevoie de protecție extra, pentru care poți să folosești benzi elastice sau garnituri speciale.

 

Sursă foto: https://www.macostore.ro/hidroizolatii-interior-si-exterior/banda-elastica-pvc-mapei-mapeband-pe-120-50-m-rola.html

Cum decurge hidroizolația băii?
De cele mai multe ori, atunci când se efectuează o hidroizolație baie rigips, echipa începe prin a curăța bine suprafața ce urmează a fi izolată. Apoi se trece la hidroizolația propriu-zisă, care implică aplicarea stratului de hidroizolație. La final, baia se va placa cu gresie sau faianță.

 

Sursă foto: https://www.macostore.ro/placi-si-accesorii-gips-carton/placa-gips-carton-knauf-h13-gkb-i-125mm-l-2600.html

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă