30 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăLifestyleFoodTop zece cele mai periculoase animale

Top zece cele mai periculoase animale

De-a lungul timpului, anumite specii de animale de la musca Ţeţe şi până la şobolani au provocat epidemii şi dezastre în întreaga lume. Revista Time a făcut un top al celor mai periculoase animale.

Plosniţele de pat

Această specie de gândaci nu provoacă moartea, dar sunt foarte periculoşi. Anul trecut, mii de americani din oraşe mari precum New York au făcut alergii şi infecţii. Plosniţele de pat pot produce 10.000 de ouă în trei luni, de aceea costurile de dezinfectare sunt mari. În ciuda dimensiunilor lor mici, aceşti gândaci sug foarte mult sânge. Un gândac poate bea de trei ori mai mult sânge decât greutatea corpului său o singură dată.

Oamenii

Lagărele de concentrare. Crimele de război. Genocidul. Cruciadele. Al-Qaeda. Armaghedonul nuclear. Tortura. Violul. Zgârcenia. Gelozia. Toate sunt dovezi ale înclinaţiei umane de a distruge lumea şi de a provoca rău.

Şobolanii

„Moartea Neagră”, una din cele mai violente pandemii din istoria lumii, s-a răspândit în cea mai mare parte din Europa şi în unele părţi ale Asiei din cauza şobolanilor. Între anii 1347 şi 1351 două treimi din populaţia Europei a murit din cauza acestei pandemii. În deceniile următoare ciuma a revenit de câteva ori şi se crede că a ucis aproximativ 100 de milioane de oameni din întreaga lume în 200 de ani.

Musca Ţeţe

Originară din Africa, această specie de muşte se găseşte aproape exclusiv în zonele împădurite şi transmite boala cunoscută sub numele „boala somnului uman”. Deşi muştele se găsesc pe tot continentul, boala somnului uman apare aproape întotdeauna în Africa sub-sahariană. Boala începe mai întâi cu febră, dureri de cap, dureri articulare şi senzaţie de mâncărime, simptome care se transformă în confuzie, tulburări senzoriale, slabă coordonare şi perturbare a ciclului de somn. Netratată, această boală poate fi fatală. Deşi de la începutul secolului 20 au fost mai multe epidemii de boala somnului în Africa, pentru prima dată în 50 de ani numărul de cazuri raportate în 2009 a fost sub 10.000.

Lăcustele

Lăcuste se reproduc rapid şi formează roiuri gigantice care adesea devin agresive. Ele pot călători sute de kilometri pe terenurile cultivate, provocând distrugerea vegetaţiei. Cea mai faimoasă poveste legată de lăcuste se găseşte în Biblie: ele sunt una dintre cele zece „plăgi” trimise de Dumnezeu, atunci când faraonul Egiptului a refuzat să-i elibereze pe israeliţii lui Moise din sclavie. Din păcate, lăcustele sunt încă o problemă în Egipt şi în multe alte locuri. Există însă o modalitate de a combate lăcuste: acestea sunt comestibile.

Câinele Dingo

Câinele Dingo este un patruped sălbatic despre care se crede că este originar din Australia. Aceşti patrupezi au avut un impact ecologic important, cauzând dispariţia mai multor specii de animale, printre care lupul marsupial şi diavolul tasmanian.
Câinele Dingo a devenit faimos în urma unui proces din anii 1980. O mamă acuzată că şi-a ucis bebeluşul a susţinut în apărarea ei că el a fost mâncat de un câine dingo. De la acest proces, au fost raportate şi alte atacuri ale câinilo dingo asupra oamenilor, inclusiv în anul 2001 când un băiat de 9 ani a fost ucis.

Viermii Tenia

Genul Tenia cuprinde mai multe specii de viermi laţi paraziţi foarte periculoase. Aceşti viermi paraziţi cu lungimi între 1 mm şi 15 metri pot trăi în interiorul ficatului şi a tractului digestiv la toate tipurile de vertebrate, inclusiv oameni, animale domestice şi peşte. Infecţiile cu tenia sunt cauzate de consumul de carne crudă sau insuficient pregătită de la animalele infectate. Majoritatea oamenilor nu observă că sunt bolnavi până când viermii încep să se mişte prin intestine. Infecţii teniei pot fi tratate cu medicamente şi sunt deseori curabile.

Cantarida sau gândacul frasinului

Această specie de cărăbuş a apărut pentru prima oară în SUA în 2002. Originar din China, acest gândac a distrus zeci de milioane de frasini din America şi s-a transformat într-o invazie distrugătoare. În această vară, autorităţile americane au eliberat 150.000 de viespi care să se hrănesc cu ouăle acestui gândac dăunător pentru a combate această ameninţare.

Crapul asiatic

Această specie de crap, originară din China, este considerată un real pericol ecologic deoarece distruge ecosistemele acvatice. Crapii asiatici invadează ecosistemele şi devorează totalitatea organismelor acvatice. Aceşti peşti sunt lacomi (de multe ori mănâncă jumătate din greutatea corpului lor într-o singură zi), prolifici şi adesea dificil de capturat. Ei pot sări în aer şi îi pot lovi pe pescari, provocându-le leziuni severe, oase rupte şi contuzii. În februarie 2010, Casa Albă a convocat un summit pe această temă, după ce aceşti peşti periculoşi au fost găsiţi în apropiere de Marile Lacuri.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Ministerul Educației, despre introducerea “sălii de detenție”

Ministerul Educației (ME) vine cu precizări, după ce în spațiul public au circulat informații despre introducerea “sălii de detenție” în școli. Având în vedere folosirea...

BEC anunță noi rezultate provizorii la europarlamentare: PSD-PNL 48,57% AUR 14,93%, ADU 8,7

Alianţa Electorală PSD PNL a obţinut 48,57% din voturi la alegerile europarlamentare, Alianţa AUR - 14,93%, iar Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei - 8,7%,...

Mașinile electrice din China beneficiază de subvenții neloiale iar Comisia Europeană vrea să le impună taxe

Lanțurile valorice ale vehiculelor electrice provenite din China beneficiază de subvenții neloiale în UE, stabilește o investigație realizată de Comisia Europeană. Investigația este deocamdată în...
Ultima oră
Pe aceeași temă