19.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăLifestyleFoodTop 10 surprize ale alegerilor locale

Top 10 surprize ale alegerilor locale

Alegerile locale au generat şi surprize cu adevărat remarcabile, atât în ceea ce priveşte numărul de voturi obţinute de unii candidaţi, cât şi de formaţiuni politice. Iată care sunt în opinia RL rezultatele cele mai neaşteptate ale scrutinului de duminică.

 
1
Nicuşor Dan. Independentul care s-a făcut cunoscut prin campanile „Salvaţi Bucureştiul” de protejare a clădirilor-monument istoric de la distrugere de către autorităţi, a obţinut 72.000 de voturi, mai mult decât candidaţi care au câştigat primării importante din România: Vanghelie, Onţanu sau Chiliman. În acelaşi timp, Nicuşor Dan a fost penalizat de legea electorală, care impune un prag de minimum 5% pentru a accede în Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi a rămas pe dinafară în ciuda popularităţii sale, obţinând doar 4,9% din voturi.

2 Robert Negoiţă. Omul de afaceri pesedist a câştigat Primăria Sectorului 3 cu aproape 60% din voturi, scor mai mult decât dublu faţă de primarul-fanion al PDL, Liviu Negoiţă. Victoria zdrobitoare a lui Negoiţă l-a făcut pe preşedintele PSD, Victor Ponta, să exclame încă din primele minute după închiderea urnelor: „Cea mai mare surpriză a acestor alegeri este Robert Negoiţă”. Aprecierea laudativă e cu atât mai importantă pentru Negoiţă fiindcă vine din partea ocupantului fotoliului de prim-ministru. Negoiţă este cel mai mare proprietar de case dintre toţi politicienii şi patron al Rin Grand Hotel, care la darea în folosinţă era cel mai mare hotel de patru stele din Europa.


3 Lia Olguţa Vasilescu.
Senatorul PSD este singura femeie care a câştigat o primărie importantă. E vorba de Craiova. Mai mult, tânăra politiciană PSD s-a luat la trântă cu „greul” Antonie Solomon, primar acuzat de corupţie şi care a stat după gratii, însă extrem de popular în Bănie. Olguţa Vasilescu a câştigat Primăria Craiova cu 45,6%, în timp de Solomon a luat doar 40,09%.


4 Gheorghe Flutur.
Prim-vicepreşe-dintele PDL şi fost ministru al Agriculturii a pierdut şefia CJ Suceava. Flutur, figură proeminentă a PDL, foarte populară la nivel local, a pierdut surprinzător pe propriul teritoriu în faţa necunoscutului Cătălin Nichifor de la USL, care a obţinut cu 5.429 de voturi mai mult.


5 PP-DD.
Formaţiunea de buzunar a lui Dan Diaconescu, creată după reţeta OTV, are audienţă masivă la electorat, obţinând la scrutinul din 10 iunie o „cotă de piaţă politică” de 8,95% la nivelul consiliilor judeţene, 9,18% din fotoliile de preşedinţi de CJ, 8,32% din locurile de consilieri locali şi 7,05% din fotoliile de primar. În urma acestor rezultate spectaculoase pentru o formaţiune politică scoasă din joben, PP-DD a devenit a treia formaţiune de pe scena politică, după USL şi PDL.

6 Emil Boc.
Fostul prim-ministru a câştigat la mustaţă alegerile pentru Primăria Cluj-Napoca, în condiţiile în care iniţial a fost dat ca pierzător. În noaptea ce-a urmat scrutinului de duminică conducerea PDL a numărat cu sufletul la gură voturile clujenilor, Adriean Videanu anun-ţând uşurat, spre dimineaţă, că Boc a luat notă de trecere. Boc a luat 40,03% din voturi, cu aproape un procent peste contracandidatul USL, Marius Nicoară, 38,97%. Rezultatul este surprinzător, mai ales dacă ne gândim şi la uriaşul scandal generat de arestarea pentru corupţie a actualului primar al Clujului, Sorin Apostu, sprijinit iniţial de Emil Boc. Totuşi, dacă ne gândim că, în perioada în care Boc a fost premier, Clujul a fost răsfăţat la capitolul fonduri din surse guvernamentale, s-ar putea spune că locuitorii oraşului i-au întors acum serviciile.

7 Cristian Poteraş.
Primarul de la sectorul 6 a fost înfrânt de un „politician de salon”, aproape necunoscut publicului, în ciuda staturii sale de prim-ministru. Scorul a fost de peste 2:1 pentru Rareş Mănescu (49,95% versus 20,37%). Victoria e cu atât mai zdrobitoare cu cât Poteraş e unul dintre protejaţii Elenei Udrea, iar PDL a demarat pe teritoriul sectorului 6 unul dintre cele mai ambiţioase proiecte urbane din Capitală (linia de metrou Drumul Taberei-Universitate).

8 Eşecul PNŢCD de la Timişoara.
PNŢCD a pierdut cel mai important fief al său, Primăria Timişoarei, după ce viceprimarul Adrian Orza a pierdut alegerile cu 22,3% din voturi în faţa senatorului Nicolae Robu, de la PNL, pentru care au optat 51,6% din alegători. Ţărăniştii şi-au făcut-o cu mâna lor, după ce Gheorghe Ciuhandu, popularul primar al Timişoarei şi totodată ultimul mohican al partidului, s-a retras din cursa pentru un nou mandat, declarându-se sătul de adminis-traţie.

9 Eşecul USL de la Giurgiu. Vicepreşedintele PNL Lucian Iliescu, primar al Giurgiului îmbătrânit în funcţie, personaj considerat multă vreme de neclintit, a fost detronat de Nicolae Barbu, un independent „no name” susţinut politic de Partidul Poporului. Cel din urmă a luat peste 60%, în contextul în care PNL-istul a reuşit să atragă doar 30% din voturi. Înfrângerea e cu atât mai mare cu cât USL s-a aflat pe un val de simpatie nemaiîntâlnit la nivel naţional.

10 Candidatul din puşcărie Adrian Mlădin (Jilava) şi candidatul umoristic Mugur Mihăescu. Câştigătorul alegerilor din comuna Jilava (celebră pentru penitenciarul cu acelaşi nume) e legat prin destin atât de comună, cât şi de puşcăria locală. Adrian Mladin a reuşit performanţa de a câştiga un nou mandat de primar, deşi este în arest din luna decembrie 2011, pentru afaceri ilegale cu terenuri comise tocmai folosindu-se de calitatea de primar. Mugur Mihăescu, de la Vacanţa Mare, candidat de jucărie la Primăria Sectorului 5, deşi a venit cu un mesaj lipsit de substanţă şi băşcălios, a reuşit să ia 10,67% din voturile locuitorilor, cu doar 1,23% mai puţin decât candidatul PDL Mihai Atănăsoaei, deţi-nă-torul până mai ieri al înaltei funcţii de prefect al Capitalei, care s-a luptat din răsputeri să inducă alegătorilor ideea că este „profesionistul în adminis-traţie”. Mai mult, Mihăescu a can-didat ca „iepu-raş” independent, spre deosebire de Atănăsoaei, care a avut în spate maşinăria de partid a PDL.


CE TROFEE A PIERDUT PDL ÎN ACESTE ALEGERI

Primării-reşedinţă de judeţ pierdute de PDL în favoarea PSD:
Botoşani
Ploieşti
Sectorul 3

Primării-reşedinţă de judeţ pierdute de PDL în favoarea PNL:
Râmnicu Vâlcea

CJ-uri pierdute de PDL în favoarea PSD:
Suceava
Tulcea
Dâmboviţa
Mehedinţi
Timiş
Bistriţa-Năsăud

CJ-uri pierdute de PDL în favoarea PNL:
Botoşani
Caraş-Severin
Bihor
Cluj

Sursa info casetă: www.hotnews.ro

Cele mai citite

Acțiune masivă împotriva contrabandei și evaziunii fiscale. Aproape 100 de percheziții în toată țara

O operațiune masivă, cu 91 de percheziții și 25 de mandate de aducere, se derulează pe întreg teritoriul României, în scopul combaterii contrabandei, a...

“Nu fac alte comentarii până la finalizarea anchetei”, susține fostul general Coldea

Florian Coldea, general în rezervă și fost prim-adjunct al directorului SRI, s-a prezentat în dimineața de luni, 27 mai, la un sediu de poliție...

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă