21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăLifestyleFoodTop 10 relicve religioase

Top 10 relicve religioase

Sângele lui San Gennaro

În fiecare an, locuitorii din Napoli, Italia, se adună la aniversarea martiriul patronului lor, San Gennaro, pentru a fi martorii unui miracol: lichefierea sângelui uscat al sfântului. Miracolul are loc pe 19 septembrie, dar şi de încă 18 ori pe an. Faptul că această minune a fost pusă la îndoială de oamenii de ştiinţă nu a oprit sărbătoarea.

Mulţi oameni cred că aşa-zisul miracol al sângelui protejează oraşul de necazuri, cum ar fi pericolul de erupţie al Muntelui Vezuviu, aflat în apropiere. Această superstiţie a fost parţial verificată, în anii în care sângele nu s-a lichefiat şi oraşul s-a confruntat cu tot felul de întâmplări nefericite: ciuma din 1527, un cutremur în 1980 şi chiar înfrângeri repetate ale clubului napolitan de fotbal.

Barba lui Mohamed

Se spune că părul a fost bărbierit de pe faţa lui Mohamed chiar de bărbierul favorit al profetului, după moartea sa. Barba sa poate fi văzută astăzi în Palatul Topkapi din Istanbul, Turcia. Deşi relicvele nu au nici un fel de semnificaţie în Islam, şi chiar profetul a fost împotriva venerării oricui altcuiva în afară de Dumnezeu, mulţi turişti vizitează vasta colecţie de obiecte ciudate ale muzeului, printre care se numără şi mulajul tălpii profetului, dar şi alte obiecte asociate cu Mohamed.

Cureaua sfântă a Fecioarei Maria

Se spune că Maria i-a dat cureaua ei ţesută de mână, din păr de cămilă, apostolului Toma, chiar înainte să se ridice la ceruri. Când cureaua a ajuns în Prato, Italia, o capelă specială a fost ridicată pentru a găzdui relicva. Astăzi, Sacra Cintola, cum mai este numită cureaua, este venerată ca relicvă a Fecioarei Maria şi este arătată publicului de cinci ori pe an: de Crăciun, de Paşte, de 1 mai, 15 august şi 8 septembrie.

Giulgiul din Torino

Veritabil sau fals, Giulgiul din Torino, o bucată de material lungă de 4,3 metri, gălbuie, despre care unii cred că a fost ţesătura în care a fost îngropat Hristos, a atras milioane de turişti în oraşul italian. Deşi giulgiul are urme ale unui bărbat crucificat cu răni smiliare celor îndurate de Isus, testele cu carbon făcute în 1988 au arătat că materialul a fost realizat între 1260 şi 1390, prin urmare nu putea fi folosit pentru a înveli trupul Mântuitorului. Totuşi, rezultatele testelor nu au oprit pelerinii să vină şi să arunce o privire la această presupusă relicvă religioasă. Unii credincioşi susţin chiar că testele au fost falsificate şi ar trebui refăcute.

Capul lui Ioan Botezătorul

Locul final unde se odihneşte capul lui Ioan Botezătorul variază destul de mult, în funcţie de religia în care crezi. Musulmanii cred că se află în Moscheea Umyyad din Damasc, Siria, în timp ce creştinii cred că este în Biserica San Silvestro in Capite din Roma. Alţii cred că este îngropat în Turcia sau undeva în sudul Franţei.

Dintele lui Buddha

Potrivit unei legende din Sri Lanka, un singur dinte a mai rămas după incinerarea lui Buddha. Caninul sau stâng a devenit o proprietate importantă şi se credea că oricine deţine dintele are dreptul divin de a guverna. Cum era de aşteptat, dintele a fost motiv de dispută de nenumărate ori, dar astăzi se bucură de o amplasare paşnică în Tempul Dintelui din Kandy, Sri Lanka.

Tunica Maicii Domnului

Catedrala Chartres din Franţa este unul dintre cele mai bune exemple naţionale ale arhitecturii gotice, dar acesta nu este singurul motiv pentru care turiştii o vizitează, în fiecare an. Catedrala găzduieşte o tunică despre care se spune că a fost purtată de Fecioara Maria în timpul naşterii lui Hristos. Sancta Camisia, cum mai este numită, a fost dată bisericii în anul 876 şi s-a crezut că a fost distrusă de un incendiu, în 1194. Trei zile mai târziu a fost descoperită neatinsă, într-un mod miraculous, lucru care l-a făcut pe episop sa creadă că această întâmplare a fost chiar un semn divin de la Maica Domnului.

Crucea georgiană

Legendă spune că Sfânta Nino, o femeie care a propovăduit creştinismul în Georgia în secolul IV, a primit o cruce chiar de la Fecioara Maria. Ca şi posesoarei ei iniţială, crucea, acum un simbol major al Bisericii Ortodoxe Georgiene, a călătorit prin numeroase ţări, până să îşi găsească locul în Catedrala Sioni din Tbilisi, Georgia, unde se află acum.

Urma tălpii lui Mohamed

Unii musulmani cred că pe oriunde a colindat profetul Mohamed, piciorul său stâng lăsa o urmă care dura foarte mult. Asemenea amprente au fost recuperate din locuri de pelerinaj din Orientul Mijlociu şi sunt acum expuse în moschei, muzee sau alte locuri istorice din regiune. O astfel de urmă este astăzi la Palatul Topkapi din Istanbul.

Lanţurile lui Sfântul Petru

Apostolul Petru a fost întemniţat in Ierusalim şi legat cu lanţuri de fier pentru că a predicat învăţăturile lui Isus. Se spune că în noaptea dinaintea procesului său, Sfântul Petru a fost eliberat de un înger. Astăzi, lanţurile sunt păstrate sub altarul principal din basilica San Pietro în Vincoli (Sfântul Petru în lanţuri) din Roma. Legenda spune că atunci când împărăteasa Eudoxia i-a dat lanţurile Papei Leo I, acesta le-a pus lângă cele cu care Petru fusese legat în închisoarea Mamertime din Roma, iar cele două s-au lipit, în mod miraculos.

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă