15 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăLifestyleFoodTOP 10: Cladiri restaurate in Bucuresti

TOP 10: Cladiri restaurate in Bucuresti

Topul ia in discutie cladirile cu valoare de monument istoric restaurate dupa Revolutie in Capitala.  Unele restaurari respecta aspectul original (Stavropoleus), altele il imbunatatesc prin interventii contemporane (The Ark). Topul a fost realizat cu sprijinul arhitectului Mihai Dutescu.

Pe langa faptul ca nu sunt multe lucrari de restaurare dupa ‘89, si mai putine se remarca prin profesionalism. Aceasta a fost dificultatea principala de care s-a izbit acest top.    

Dat fiind neprofesionalismul cu care se executa de obicei in Romania astfel de lucrari – foarte delicate si dificile din punct de vedere tehnic –, criteriile principale de intocmire a acestui top sunt doua: fie vorbim de o interventie curajoasa, cu mijloace tehnice si estetice contemporane, menita sa puna in valoare fondul istoric existent, pe care il resemantizeaza punandu-l impreuna cu forme contemporane, fie interventia arhitectilor restauratori incearca sa fie cat mai discreta, dorindu-se o revenire cat mai fidela la aspectul original al cladirii. In timp ce primul tip de interventie vizeaza cladiri nu foarte vechi si mai putin frapante sub raport arhitectonic (cazul The ARK sau al sediului UAR), al doilea priveste cladirile cu valoare artistica sau macar istorica (gen Manastirea Stavropoleus, Ateneul etc..).

1) The ARK, fosta Bursa de Marfuri (Calea Rahovei 196)

In Vest, cladirile industriale de patrimoniu sunt restaurate si primesc noi destinatii. In Bucuresti, sub presiunea afacerilor imobiliare si profitand de o legislatie permisiva, aceste cladiri sunt adesea abandonate, eventual pentru a justifica ulterior demolarea lor. Exceptia fericita o reprezinta asa-numita Bursa de Marfuri Creative, o interventie-pionier pentru Capitala, facuta profesionist si cu curaj. La strada a fost pastrat aspectul original al cladirii, cu peretii de caramida aparenta, interventiile in stil contemporan fiind pastrate pentru partea posterioara (o prisma minimalista de sticla translucida tip profilit si care, iluminata din interior, creeaza noaptea un efect de lumina difuza), precum si pentru interiorul funky eclectic, care foloseste texturi si materiale variate. Instalatiile sunt lasate la iveala, in spiritul vechilor cladiri industriale. Tot la interior, gasim culori puternice, fosforescente, puse in valoare si de iluminatul nonconformist. Lucrarea apartine unei echipe coordonate de Mario Kuibus.

2) Moara lui Assan
(Halmeu 25)

Realizata pe acelasi principiu ca The Ark – anvelopanta, "coaja cladirii", este intersectata de un volum, in cazul acesta de un perete-cortina cu un desen abstract. Interventia este insa mai agresiva, dezvoltatorul dorind sa-si maximalizeze profitul si sa castige spatiu prin extinderea volumului nou, care copleseste prin dimensiuni constructia originara.

3) Judecatoria Sectorului 5
(Splaiul Independentei 5)

Cladirea e restaurata "ad litteram" fara interventii stridente de o echipa din care fac parte Vladimir Arsene si Cristiana stefan. E laudabil ca lucrarea, ampla si finantata din bani publici, a fost realizata in timp scurt. Consolidarea este discreta (de exemplu, saibele barelor de otel care tin vechii pereti iau forma unor flori metalice pe fatada).

4) Sediul Uniunii Arhitectilor din Romania (Dumitru Dobrescu 5)

Avem o ruina: cum procedam? Arhitectii Dan Marin si Zeno Bogdanescu ofera un raspuns foarte clar, aproape "didactic", prin acest paralelipiped de sticla imbracat de zidurile fostei Directii 5 a Securitatii. Ruinele  se imbina contrastant cu formele contemporane de sticla.

5) Libraria Carturesti
(Arthur Verona 13)

5Cel care a restaurat cladirea, arhitectul stefan Sturdza, este si proprietarul ei. Restaurarea a fost facuta cu mijloace minime, insa rezultatul e spectaculos de dezinhibat, free style – vizibil mai ales la interior, unde spiritul contemporan se amesteca cu elemente calde, conservatoare.


6) Biserica Stavropoleus
(Stavropoleus 4)

Este o lucrare migaloasa, durand de circa 10 ani, sub coordonarea profesorului Aurelian Triscu. Fidela aspectului original, incinta ansamblului Stavropoleus reuseste sa mentina o atmosfera de calm in mijlocul unui oras foarte aglomerat. Detaliile sunt discrete si elegante.


7) Schitul Darvari
(Schitul Darvari 3)

Restaurarea a fost realizata pe baza unui proiect semnat de arhitectul Nicolae Vladescu, la sfarsitul anilor ’90. Impresioneaza tencuiala mediteraneana, alba, cu praf de piatra, contrastand cu acoperisul nobil, de cupru.


8) Biserica Coltea
(B-dul I.C. Bratianu 1)

8Cutremurul din 1977 a avariat grav biserica. Restaurarea, care a inceput in 1996, a presupus si reconstruirea celei de-a doua turle de deasupra naosului (cazuta in urma cutremurului din 1940 si a bombardamentelor) printr-o solutie ingenioasa: pentru a nu ingreuna structura, aceasta a fost refacuta din lemn masiv tencuit.

9) Hotel Capsa (Calea Victoriei 36)

Restaurarea, finalizata de arh. Adina Dinescu in 2002, a fost realizata din bani privati (peste 5 milioane de dolari). Conceptul este "istoricist" si sobru, incercand sa recupereze demnitatea a unui celebru loc monden bucurestean inainte de 1945. Aerul usor teapan se datoreaza atentiei la detalii de epoca.

10) Ateneul Roman (Franklin 1)

Restaurarea a fost realizata de Proiect Bucuresti, fostul Institut de Proiectari de Stat. Ateneul este unul dintre putinele icon-uri ale Bucurestiului, asadar proiectul a trebuit sa pastreze cat mai mult din aspectul original: pe astfel de cladiri nu se experimenteaza. Desi are multe detalii discutabile (mai ales la interior), operatiunea a fost un succes.

Cele mai citite

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...
Ultima oră
Pe aceeași temă