16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodTOP 10 - Berarii bucurestene

TOP 10 – Berarii bucurestene

» In Capitala, cea mai populara bautura romaneasca are surprinzator de putine localuri dedicate exclusiv.
» Berariile de altadata tind sa fie inlocuite de rudele lor occidentale, puburile irlandeze sau englezesti.

Criteriile utilizate au fost: politica de preturi, adecvarea la concept, marci rare comercializate, ambianta si servicii.
Chiar daca tuica e parte din brandul national, nu ea detine suprematia consumului, ci berea: conform ultimelor sondaje, peste jumatate din romani (54%) aleg berea ca bautura alcoolica preferata, conationalii nostri facand parte (conform altui sondaj) din topul ilustru al celor 10 mai mari consumatori de bere din Europa. Cu toate acestea, berariile sunt surprinzator de prost reprezentate in Bucuresti, putine localuri alegand sa se numeasca "berarii" (site-urile care centralizeaza localurile nu au sectiuni dedicate acestora, de exemplu). O fi sunand demodat? Asa se pare, comparand cu ascendenta concurentului lingvistic englezesc, "pub"; asta te face sa te gandesti ca in cativa ani berariile vor fi inlocuite, sa speram ca doar la nivel de vocabular, de rudele lor insulare, mai bogate. Din top lipseste un local dedicat berii cehesti – Cesky Pub disparand intre timp.

1) Caru’ cu Bere (Stavropoleos 5)

Este cea mai faimoasa berarie din Bucuresti, cu o traditie impresionanta in spate si, ceea ce e mai important, cu un brand foarte bine conservat (comparati-l, de pilda, cu Casa Capsa): politica de preturi e (relativ) prietenoasa, iar interiorul, renovat, impune estetic, cu usa rotativa de la intrare, tavanul inalt, de sala de bal, picturile cu tenta orientala, usor afumate, care coplesesc peretii si mesele si scaunele vechi, din lemn. Chiar daca, datorita patinei istorice si pedigree-ului, locul pare condamnat la statutul de local-muzeu-pentru-straini, el a ramas popular printre bucurestenii clasei de mijloc.  Din pacate, preturile sunt bunicele doar la mancare, berea te cam usuca – cea facuta dupa reteta casei, la draft de 400 ml, te duce la 6,2 lei. Holsten si Tuborg la draft e 6,4 lei (exista si optiunea Holsten nefiltrat, la 7,2 lei). Exista si bere irlandeza, Guiness si Kilkenny (ambele la 11,20).

2) Becker Brau (Turturelelor 11)

Un brand inteligent, construit in anii ’90, a devenit in timp sinonim cu berea "handmade", nefiltrata, la draft, de 0,33 lei (7 lei), sau 70 lei "la metru". Perioada de glorie a localului a fost cand a functionat in incinta fostei fabrici de bere Rahova (unde cazanele de alama dadeau un farmec aparte); din noua locatie au disparut cazanele de alama.

3) Curtea Berarilor (selari 9, Curtea Sticlarilor)

Este beraria bucuresteana a marcii Timisoreana; local frumos, cu picturi vechi si cazane de alama, beneficiind si de ambianta speciala a Curtii Sticlarilor din Centrul Vechi. Nu are bere nefiltrata, dar halba de 0,5 l costa 5 lei, iar la o comanda de 10 halbe, una vine gratis.

4) Oktoberfest (selari 11)

Locul nu arata a berarie germana, cum se vrea, ci pur si simplu a berarie populara, cu bancute inghesuite de lemn si lambriuri pana la jumatatea peretilor. Programul e nonstop, iar preturile foarte oneste – 3,5 lei halba de Skol sau 5 lei halba de bere nefiltrata; Skol e brandul localului, care poate fi servit si la galeata de 10 litri (75 lei).

5) Terasa Florilor (Maiorescu 42)

Foarte simpatica terasa din Obor are cele mai bune preturi intre berariile bucurestene – 2,7 lei halba de Ciuc, 3 lei sticla de Golden Brau, 3,5 de Ciuc, 4 de Silva si Gosser. Ca o berarie curat romaneasca de altadata, Terasa Florilor are si o sectiune de bucatarie compusa doar din carnuri fripte (pastrama, ceafa, scaricica, mici, carnati), cu preturi bune, sub 10 lei. Doar darts-ul iese din concept.

6) La Belle Epoque (Radu Beller)

Pub si restaurant belgian de "Dorobanti", cu preturi pe masura si bantuit de vedete din showbizz. Ca aspect, locul oscileaza intre restaurant belgian retro si pub englezesc (un gen de intimitate corporatista) Daca insa esti pasionat de bere belgiana, e singurul loc din Bucuresti cu o oferta consistenta (alta decat binecunoscuta "Leffe").

7) Half Time (Gabroveni 14)

Fostul Offside este primul pub de suporteri al Bucurestiului – unul care copiaza conceptul englezesc, prin lemnul mahon, alama si barul lung. Altminteri, fanioane, stegulete, poze cu vedete fotbalistice, echipe de fotbal si, fireste, steagul national. Preturile sunt bune, iar berea, ca-n pub-urile adevarate, se bea la halba de 0,5 l: 5,5 lei Tuborg, 6,5 lei Carlsberg. si la sticla, Tuborg are pret bun (6 lei).

8) White Horse (Calinescu 4A)

Conceptul localului nu e de pub irlandez, ci de berarie englezeasca. Ca pretentia nu e vorba goala o dovedeste si multimea de expati care se invart prin acest local. Berea se gaseste atat la draft, cat si la sticla. Intre marcile obisnuite ca Stella Artois, Tuborg, Ursus, Carlsberg, previzibile ca Guiness, Leffe, Corona, se gasesc si raritati ca Hoegaarden. Preturile sunt mari, de local de pe Dorobanti.

9) The Harp (Bibescu Voda 1)

The Harp si The Dubliner au fost primele pub-uri irlandeze in Bucuresti, ambele foarte in voga pe atunci, cand erau pline de expati. The Harp este brand international in materie de puburi irlandeze, iar varianta romana respecta standardele. si, chiar daca intre timp concurenta a venit puternic din urma cu pub-uri irlandeze nou-noute, The Harp si-a pastrat prestigiul – chiar daca expatii s-au reorientat.

10) SALT Pub (Blanari 21)

Este un local compozit – ca design, nu are treaba cu conceptul englezesc de pub de suporteri; de fapt, e o traducere romaneasca functionala a conceptului, cu preturi la bere mai ridicate decat cele din localurile de rockeri din zona (6-7 lei); Ciuc la sticla e 6 lei, iar la draft 5,5 lei. O multime de plasme pentru suporteri, scaune cam incomode, caldura sufocanta vara (e la mansarda) si cateva mese de fotbal de masa.

Cele mai citite

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă