21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăLifestyleFoodPreţul cărnii de miel, la fel de mare ca anul trecut

Preţul cărnii de miel, la fel de mare ca anul trecut

Un kilogram în viu ajunge la 13 lei, în timp ce tariful pentru un kilogram tranşat variază între 20 şi 25 de lei.

Căldură nefirească pentru săptămâna dinainte de Paşti. Oamenii, în majoritate bătrâni, se plimbă prin pieţe parcă neînţelegând cum de caută carne de miel şi ingrediente pentru cozonac aşa de târziu în an. Se plimbă nemulţumiţi, pentru că, deşi cea mai importantă sărbătoare a ortodoxiei are loc tocmai la începutul lui mai, când mieii sunt atât de mari şi de mulţi, preţurile sunt la fel de ridficate ca în 2012. Iar banii sunt la fel de puţini ca anul trecut.

“De când mă ştiu, am mâncat miel de Paşti. Niciodată nu a fost uşor să cumpăr, pentru că întotdeauna carnea asta s-a scumpit înainte de sărbători. Dar cu toate greutăţile, parcă nu e Paşte fără miel”, ne-a declarat Florica Andon, pe care am găsit-o în piaţa special amenajată la Apărătorii Patriei. Aici mieii pot fi cumpăraţi de vii şi apoi sacrificaţi într-un abator special amenajat la faţa locului. Preţurile variază însă şi, mai ales depinde de puterea de negociere a cumpărătorilor. Un miel în viu poate fi cumpărat cu de la 10 până la 15 lei pe kilogram. Faptul că, anul acesta, sărbătoarea pascală are pe 5 mai reprezintă, într-o oarecare măsură un dezavantaj atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzători. “Nu prea ne-am bucurat că Paştele a fost aşa târziu. Mieii sunt acuma mai graşi, au ajuns şi la 15-20 de kilograme, dar clienţii tocmai de aia nu-l cumpără, că nu au ce face cu atâta carne. Ne mulţumim şi dacă îl dăm pe bucăţi”, a explicat un vânzător. O opinie aproape identică are şi un cumpărător. “Eu nu prea mănânc carne de miel decât acum. Şi atunci prefer să cumpăr doar un kilogram, două, nu am nevoie de un miel întreg”, a menţionat Vasile Iftode, cumpărător din aceiaşi piaţă. Atâta doar că un kilogram de carne de miel tăiat e mai scump, respectiv în jur de 20-25 de lei pe kilogram.

Practic, preţurile nu sunt mai mici decât anul trecut, când Paştele a avut loc în aprilie, o lună timpurie pentru miei. Aşa încât, în toate pieţele din Bucureşti, speranţele vânzătorilor se bat cap în cap cu dorinţele cumpărătorilor: primii speră că pe măsură ce se va apropia Paştele vor vinde carnea mai scump, mizând tocmai pe faptul că românii vor plăti oricât, numai să aibă miel pe masă. Cei din urmă sunt convinşi că dacă lasă pentru ultima zi vor face o afacere mult mai bună. “Preţurile sunt mari nu cred că au chiar aşa mulţi clienţi. Ce o să facă, doar nu o să plece cu mieii tăiaţi acasă, să-i dea la câini. Eu zic că o să-i lase mai ieftin în ultima zi”, şi-a exprimat speranţa un cumpărător. Cam ca la brazii de Crăciun.

Preţul legumelor, stabil

Preţurile la legume variază în funcţie de amplasarea pieţei din care cumperi. Astfel, dacă în Drumul Taberei, în piaţa pe care toată lumea încă o cunoaşte ca Piaţa Moghioroş, cu un leu poţi cumpăra între trei şi patru legături de ceapă verde, proaspătă, la Piaţa Timpuri Noi, plasată mai central, cu acelaşi leu achiziţionezi doar o singură legătură. Situaţia se repetă şi în cazul ridichilor – 0.5 lei la periferia Capitalei pe legătură, 1-1,5 lei central – sau salatelor. “Nu toţi cei care locuiesc în centrul Bucureştilor sunt bogaţi. Eu înţeleg ideea vânzătorilor, dar noi pensionarii ce facem?”, ni s-a plâns o bătrânică la Piaţa Amzei, amplasată chiar în mijlocul Capitalei. Nici aici preţurile sunt mai mici decât anul trecut. “Nu e nici o diferenţă. Păi de ce ar fi, s-a schimbat ceva de anul trecut. Ba, eu zic că un leu e prea puţin, dar asta e, nimeni nu dă mai mult”, şi-a explicat năduful un vânzător.

Prin urmare, românii trebuie să îşi rezerve şi pentru sărbătorile din acest an acelaşi buget ca pentru 2012 fie că pot sau nu face asta, fie că le întârzie salariu, fie că au rămas între timp în şomaj.

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă