14.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăLifestyleFoodO particica din Nobelul pentru Pace vine la Bucuresti

O particica din Nobelul pentru Pace vine la Bucuresti

»Roxana Bojariu a participat la elaborarea rapoartelor Comisiei interguvernamentale pentru schimbari climatice, organizatie care, alaturi de Al Gore, a primit Premiul Nobel pentru Pace.

» Cercetatorul sustine ca in Romania pragul "meteorologic" de suportabilitate pentru om ar putea fi atins la sfarsitul secolului.

» Romania risipeste, pentru realizarea aceluiasi tip de produs, de sase ori mai multa energie fata de statele occidentale.

Comisia interguvernamentala pentru Schimbari Climatice a fost creata in 1988 pentru a evalua impactul acestora asupra omului si a mediului inconjurator. Ca o recunoastere a complexitatii studiilor si rapoartelor intocmite, Comisia a primit, alaturi de Al Gore, Premiul Nobel pentru Pace pe 2007.
Roxana Bojariu a fost unul dintre autorii principali ai celui de-al patrulea raport discutat si in cadrul summitului pe probleme de mediu care se desfasoara zilele acestea la Bali. Cercetator la Administratia Nationala de Meteorologie, Bojariu a avut o bursa postdoctorala NATO la Universitatea Complutense din Madrid si a fost cercetator invitat la Joint Research Center (Italia), Laboratoire de Meteorologie Dynamique du CNRS (Paris, Franta), Universidad de Vigo (Spania).

Manual pentru politicieni

Comisia Interguvernamentala care a elaborat raportul a fost formata din aproape o mie de oameni de stiinta. In cadrul conferintei de la Bali, pornind de la cocluziile raportului Comisiei Interguvernamentale, mai multi cercetatori, printre care si Roxana Bojariu, au adresat un mesaj politicienilor. Acestora li s-a cerut elaborarea unui nou tratat privind schimbarile climatice.

Din considerente politice, unii semnatari ai acestui mesaj nu au dorit sa implice institutele la care lucreaza. Este cazul unor organizatii faimoase din SUA, stiuta fiind pozitia reticenta a acestei tari in ceea ce priveste reducerile emisiilor de dioxid de carbon.
Raportul Comisiei Interguvernamentale este relevant pentru politicieni, dar nu pune in discutie politicile de mediu ale statelor. "A sosit momentul sa le spunem politicienilor sa se grabeasca si sa aleaga cum vor sa abordeze problemele schimbarilor climatice pe care noi le-am prezentat in raport. Discursul de genul – da, o sa luptam cu incalzirea, dar nu vrem sa ne propunem tinte precise, este vorbarie fara continut", crede Roxana Bojariu.


» Doua decenii de munca

"Decernarea Premiului Nobel pentru Pace Grupului Interguvernamental pentru Schimbarea Climei inseamna recunoasterea a 20 de ani de munca a comunitatii noastre stiintifice, efort concretizat prin publicarea a patru rapoarte importante. Pentru mine, participarea la acest efort colectiv a insemnat depasirea limitelor egocentrice. Am inteles ca stiinta, ca orice act de cultura, desi creata de personalitati, depaseste contururile lor spatio-temporale. Dincolo de creativitatea individuala, stiinta inseamna comunicare, generozitate, responsabilitate fata de oameni. Efortul pe care Albert Gore l-a depus in transmiterea mesajului comunitatii noastre stiintifice catre opinia publica este remarcabil – politicieni si oameni de stiinta, suntem toti slujitori ai Cetatii.

"Incalzirea globala se datoreaza exclusiv activitatii umane"

» Romania libera: Ce a adus nou al IV-lea raport la Comisiei?
Roxana Bojariu: In urma cercetarilor, suntem in proportie de 90% siguri ca incalzirea globala din ultima jumatate de secol se datoreaza activitatii umane, mai precis emisiei gazelor cu efect de sera.
Masa ghetarilor continentali s-a micsorat, iar nivelul oceanului planetar a crescut in ultimul secol cu 17 centimetri. Suntem aproape siguri ca tendinta de diminuare a precipitatiilor din bazinul mediteranean va continua.
Estimarile arata ca, pana la sfarsitul secolului, temperatura medie globala va creste cu 1,8-4 grade. Datele depind de tipul de scenariu economic, pentru ca nu poate fi vorba de predictii exacte.
Raportul nu este mai sumbru fata de cel elaborat acum sase ani, ci mai complet si mai precis. Am ajuns la concluzia ca rolul Soarelui in procesul incalzirii globale este mult mai mic decat se credea.

» Au existat referiri la Romania?

Raportul al IV-lea a cuprins problemele globale, dar a existat un capitol care a facut referire indirecta la Romania. Din punct de vedere climatic, teritoriul nostru prezinta aceleasi caracteristici ca si cele intalnite in bazinul mediteranean: scaderea precipitatiilor, mai ales vara, frecventa ridicata a valurilor de caldura.
Din punctul de vedere al temperaturilor in crestere, aceasta este o caracteristica a intregii Europe. Exista unele particularitati regionale datorate arcului carpatic. In Transilvania, diminuarea precipitatiilor nu este atat de drastica precum in sud. Desi cresterea medie a temperaturii pe teritoriul Romaniei in ultima suta de ani este de 0,3 grade Celsius, in anumite zone, Modova sau Oltenia, vorbim si de 0,8 grade Celsius. Aceste recorduri au fost inregistrate la statiile meteorologice Bucuresti sau Iasi.

» Este Marea Neagra afectata de incalzirea globala ?

Marea Neagra este un bazin inchis in continent. Efectele nu sunt atat de puternice ca in cazul marilor cu deschidere la oceanul planetar, precum Marea Nordului. Se inregistreaza cresteri neuniforme ale nivelului marii in anumite locuri, cum ar fi Sulina si Constanta. Eroziunea coastelor Marii Negre nu este afectata doar de incalzire si de cantitatea de precipitatii cazute, ci in primul rand de modificarea cantitatilor de aluviuni aduse de Dunare. Exista o eroziune a malului marii care se datoreaza schimbarii cursului Dunarii si hidrocentralei de la Portile de Fier, care opreste sedimentele.

» Exista alternative?
Peste 80% din productia de energie se bazeaza pe combustibilii fosili, extrem de poluanti. Exista tehnologii care ne permit sa reducem emisiile de dioxid de carbon, folosind energiile alternative. Energia nucleara este o energie curata, desi unele grupuri ecologiste se impotrivesc folosirii ei. Romania dispune de resurse alternative: geotermala, eoliana, chiar si cea solara. Pe de alta parte, in Romania, media eficacitatii folosirii energiei este de sase ori mai mica decat media europeana. Cantitatea de energie folosita pentru realizarea unui produs este de sase ori mai mare in Romania decat in vest.

» Politicienii au facut lucruri concrete?

Europa a propus ca pana in 2050 sa se reduca nivelul emisiilor gazelor cu efect de sera cu 50% fata de nivelul existent in 1990. In ultima suta de ani, temperatura a crescut cu 0,76 grade fata de nivelul mediu existent in perioada preindustriala. Vorbim de anul 1750, care este luat ca etalon. Europa a facut presiuni pentru adoptarea unor masuri, astfel incat cresterea temperaturii globale sa nu depaseasca doua grade la nivel mondial. Depasirea acestui prag de temperatura implica o intensificare a inundatiilor si a valurilor de caldura, conditii meteorologice carora le-am face cu greu fata. Pentru ca timpul de rezidenta al dioxidului de carbon in atmosfera este mare, noi ne vom afla in continuare pe linia schimbarii climatice, chiar daca, prin absurd, am opri total emisiile cu efect de sera.

Cele mai citite

Israelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor tuneluri sub frontiera egipteană

Israelul afirmă că există tuneluri sub frontiera egipteană cu Fâşia Gaza pentru a justifica ofensiva sa la Rafah împotriva Hamas, a acuzat miercuri "o...

Finală dramatică la Atena: Olympiakos Pireu a câştigat trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0...

Olympiakos Pireu a câştigat dramatic trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0 (0-0, 0-0), după...

Putin avertizează Occidentul „să nu se joace cu focul” permițând Ucrainei să folosească armele primite în atacuri în interiorul Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat marţi Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să...
Ultima oră
Pe aceeași temă