17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăLifestyleFoodMedic despre coplată: "Şpaga nu dispare"

Medic despre coplată: “Şpaga nu dispare”

Românii vor plăti până la 600 lei pe an în plus pentru consultaţii, dar medicii se bizuie în continuare pe “banul în plic”, pentru că salariile lor nu vor creşte considerabil.

Românii vor plăti în plus pentru serviciile medicale de care vor avea parte în sistemul public de sănătate: 5 lei la fiecare vizită la medicul de familie, 10 lei la specialist şi 100 de lei pentru şapte zile de spitalizare. Membrii Comisiei pentru Sănătate din Senat au dat, marţi, aviz favorabil proiectului de lege prin care se va institui coplata, iar până la sfârşitul anului normele vor fi aprobate.

Măsura nu îi mulţumeşte însă nici pe pacienţi, şi nici pe medici. „Vom plăti o dată pentru asigurările sociale de sănătate, a doua oară coplata şi în cele din urmă pentru tradiţionala şpagă la medic”, crede Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. La rândul lor, doctorii spun că vor fi copleşiţi de birocraţie, iar salariile nu le vor creşte semnificativ.

Totuşi, cum ne vom socoti banii pe care îi dăm de acum încolo la medic, care va fi impactul asupra stării de sănătate a populaţiei, ce schimbări va aduce această măsură în sistem şi care sunt categoriile scutite de la coplată?.

600 lei în plus pe an

Potrivit proiectului remis de Executiv, un asigurat va plăti suplimentar până la 600 lei pe an. „După depăşirea acestei sume, serviciile medicale vor fi acordate fără plată”, se arată în proiect. Vor fi scutiţi de taxă copiii cu vârsta până la 18 ani, tinerii între 18 şi 26 de ani, până la începerea anului universitar, studenţii, dacă nu au venituri, şi pensionarii cu venituri mai mici de 700 lei pe lună.
Potrivit lui Tudor Udriştoiu, membru în Comisa de Sănătate a Senatului, vor rezulta circa 300 milioane lei în plus la buget.

Un alt rol pe care îl va avea coplata este să pregătească piaţa pentru asigurările de sănătate private. Pachetul minim de servicii medicale s-ar putea rezuma la o serie de analize de sânge gratuite, diverse consultaţii medicale pe specialităţi, operaţii chirurgicale clasice sau endoscopice. „Cele făcute cu robotul medical s-ar putea plăti prin asigurări private”, spune senatorul Şerban Rădulescu, de la Comisia de Sănătate.

Circuitul şi tichetul

Încercarea de a colecta sume suplimentare de la pacienţi s-ar putea lăsa însă şi cu agravarea afecţiunilor populaţiei. „Pacienţii fie vor fi descurajaţi să mai meargă la medic”, atenţionează Vasile Barbu. Mai mult, banii încasaţi pe chitanţă de la pacient nu vor rămâne integral în cabinetele medicilor, astfel că tradiţionala şpagă ar mai putea vieţui o perioadă prin spitale. „Va fi încă un experiment «minunat» al sistemului. Şi la coafor dacă te duci, dai mai mult. Cu aceste sume derizorii nu vor descuraja şpaga”, comentează medicul Horaţiu Moldovan, chirurg la Spitalul Fundeni.

Tichetele pentru coplată vor ajunge la pacienţi, prin medicii de familie, care asemeni celor din spitale dezaprobă măsura guvernului „Noi vom centraliza taloanele şi apoi vom depune o situaţie la casa de asigurări de sănătate. Munca tuturor medicilor se va ridica cu mult peste valoarea acestor tichete”, spune medicul de familie Călin Ciubotaru, din Bucureşti. Medicul crede că ar fi fost mult mai simplu ca fiecare cabinet de medicină de familie să dispună de o casă de marcat.

Nici directorul Spitalului Universitar de Urgenţă, Cătălin Cârstoiu nu vede utilitatea taloanelor pentru coplată: „Pacienţii îşi cumpără materiale sanitare şi medicamente. Nu era mai simplu să primească chitanţă pentru ele de la casieria spitalului decât să ne complicăm cu tichete?!”.

SISTEME
Cum este în Sua şi Europa

Coplata există în 12 ţări europene, unde asigurările de sănătate private sunt dezvoltate. Ca model pentru introducerea coplatei pot fi luate inclusiv fostele ţări comuniste, Cehia, Slovenia, Slovacia, Polonia, Ungaria, unde măsura funcţionează deja.
Iată cât costă vizita la medic în câteva state.
# Germania – 10 euro
# Elveţia – 5 franci
# SUA – 20 dolari.

Coplata franceză

Sistemul de sănătate francez oferă trei variante de asigurări: obligatorii, coasigurări şi asigurări private complementare. „Orice tratament este plătit 90% de stat, 10% de către pacient. Acesta fie plăteşte diferenţa de 10% de fiecare dată când are nevoie de medic, fie îşi face o asigurare complementară, pentru care cotizează lunar”, explică medicul ortoped Marius Uscatu.

 

 

 

Cele mai citite

Un nou sondaj Eurobarometru reflectă opiniile și așteptările cetățenilor UE înainte de alegerile europene

Cel mai recent sondaj Eurobarometru standard arată că europenii doresc ca UE să fie mai puternică și mai independentă. “În special, peste trei sferturi dintre...

Decretele semnate astăzi de Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 24 mai 2024, o serie de decrete. Iată decretele semnate astăzi de președinte: Decret privind promulgarea Legii pentru completarea...

Amenințări de la Moscova, după ce MAE a expulzat un diplomat rus

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova va răspunde Bucureştiului la expulzarea unui angajat al ambasadei Rusiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă