21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăLifestyleFoodMărturia omului care a păcălit 81 de etaje în flăcări, înainte ca...

Mărturia omului care a păcălit 81 de etaje în flăcări, înainte ca World Trade Center-ul să se prăbuşească

„Era Iadul pe Pământ. Am fost la câteva secunde de moarte… nu ştiam că aveam să scap.”

Aceasta este mărturia bărbatului despre care se crede că este ultima persoană care a ieşit din Turnul de Sud al World Trade Center înainte ca acesta să se prăbuşească, relatează portalul Yahoo! News. Potrivit unor rapoarte, este unul dintre cei doar patru oameni care au reuşit să scape cu viaţă de la etajele superioare nivelului 81.

Un deceniu mai târziu, Ron DiFrancesco îşi aminteşte perfect ziua de 11 septembrie 2001, dar încă îl mai apasă un sentiment de vinovăţie când se gândeşte la cei pe care i-a lăsat în urmă.

„Timpul vindecă puţin, dar nu te face să uiţi ce s-a întâmplat. Şi cred că, pentru generaţia noastră, a fost un punct important în istorie. A schimbat lumea în acea zi,” a spus DiFrancesco.

Primul avion tocmai lovise Turnul de Nord, iar din biroul lui de la etajul 84 al Turnului de Sud, DiFrancesco, un canadian de 37 de ani care lucra pentru Euro Brothers, putea vedea fumul care se ridica din clădire. La câteva momente după ce şi-a părăsit biroul pentru procedura de evacuare, al doilea avion a lovit Turnul de Sud între etajele 77 şi 85.

DiFrancesco a reuşit să treacă prin flăcări şi fum şi să coboare scările până la parter, unde un paznic l-a îndrumat spre o ieşire. Când a ajuns la ea, a auzit un zgomot teribil atunci când clădirea a început să se prăbuşească. S-a întors şi a văzut un jet de flăcări îndreptându-se chiar spre el. Câteva zile mai târziu, s-a trezit la spital, cu răni la cap, arsuri pe tot corpul şi un os rupt.

Zece ani mai târziu, DiFrancesco, care are acum 47 de ani şi locuieşte în Toronto, Canada, spune că amintirile din data de 11 septembrie 2011 încă îl mai bântuie şi urmările îi influenţează viaţa de zi cu zi.

„Cicatricile de pe cap şi de pe braţe îmi amintesc în fiecare zi cât de norocos sunt,” spune bărbatul.

„Avem amintiri în toată casa. În sufrageria noastră, avem câteva fotografii cu oraşul New York şi una cu World Trade Center. Avem câteva albume cu scrisori trimise de oameni şi câteva cărţi depre eveniment. Soţiei mele i-au dat, chiar, ceasul pe care îl aveam la mână în acea zi. Era stricat, dar s-a oprit exact când s-a prăbuşit clădirea,” a mai adăugat el.

Dar experienţa i-a schimbat întreaga viziune asupra vieţii.

„Pentru mine, să fiu atât de aproape de moarte, m-a făcut să nu mă mai tem de ea,” a declarat DiFrancesco. „Când eram aproape mort, am văzut lumina şi eram pregătit să merg spre ea, dar sunt aici. Dacă ar fi să mor mâine, aş urî să îmi părăsesc soţia şi copiii, dar nu îmi este frică de moarte acum. Nu înţeleg totul – de ce eu am supravieţuit şi cei 61 de colegi ai mei nu?”

Un lucru îi este clar lui Rob DiFrancesco, însă: „Atunci când ţi s-a terminat numărul, El te va chema. Ajungând atât de aproape de moarte, cred acum că nu poţi schimba destinul. Să fim fericiţi pentru fiecare zi pe care o avem aici,” a spus supravieţuitorul catastrofei „Gemenilor”.

În ultimii zece ani, Ron DiFrancesco a dat foarte puţine interviuri, printre care unul pentru cartea lui John Geiger, intitulată „The Third Man Factor” şi un altul pentru un articol din „Ottawa Citizen”. DiFrancesco preferă să nu intre în detalii în legătură cu experienţa sa traumatizantă şi spune că acest lucru îl face să retrăiască coşmarul.

„Când văd clădiri înalte şi avioane, asta îmi stârneşte amintirile. Zgomotele puternice şi haosul mă deranjează foarte tare. Sunt puţin claustrofobic, aşa că atunci când sunt într-o mulţime mare, mă deranjează. Mă deranjează şi ţipetele şi vocile ridicate,” a mărturisit bărbatul. „De fiecare dată când intru într-o clădire sau într-o cameră, trebuie să ştiu unde este ieşirea, pentru că în acea zi nu ştiam şi aproape că nu am reuşit să scap. Pare puţin obsesiv, dar a schimbat modul în care gândesc şi acţionez,” a mai recunoscut acesta.

Procesul de vindecare a fost unul lung pentru Ron şi familia lui. De-a lungul anilor, DiFrancesco şi soţia lui au adunat poveştile prietenilor şi ale familiilor despre cum i-au afectat pe ei evenimentele din data de 11 septembrie 2001 şi ar putea, într-o zi, să publice o carte cu toate acestea.

Cele mai citite

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă