17 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeLifestyleFoodGALERIE FOTO & VIDEO. Canalul Panama, proiectul care a SCHIMBAT lumea

GALERIE FOTO & VIDEO. Canalul Panama, proiectul care a SCHIMBAT lumea

Construcția canalului Panama a reprezentat unul dintre cele mai mari proiecte de inginerie din toate timpurile. Canalul taie istmul Panama de la Oceanul Pacific în partea de sud-est la Oceanul Atlantic şi leagă oceanele Atlantic și Pacific. Din cauza formei de S a istmului, canalul pleacă din sud-est, din capătul dinspre Pacific, către nord-vest, la capătul dinspre Atlantic. Pentru a evita orice confuzie, principala direcție de navigație este către nord-vest, însă direcția în general din Pacific către Atlantic este spre est.

VEZI ŞI  GALERIE FOTO. Imagini RARE din timpul construcţiei Canalului Dunăre-Marea Neagră

A avut un impact enorm asupra navigației şi economiei deoarece vapoarele nu mai trebuie să ocolească prin Capul Horn. Spre exemplu, o navă care pleacă de la New York către San Francisco, dacă trece prin canal, parcurge în total 9.500 km, mult sub distanța de 22.500 km pe care o presupunea ruta ocolitoare pe la strâmtoarea Magellan. Prima încercare de construcție a avut loc începând cu anii 1881 sub conducerea francezului Ferdinand de Lesseps, însă tocmai pe 15 august 1914, Canalul a fost inaugurat după ce Statele Unite s-au impucat în terminarea lucrărilor. Se estimează că la construcția canalului au murit până la 27.500 de muncitori.

VEZI ŞI  GALERIE FOTO Cel mai mare pod hobanat din România

Lungimea totală de la canalul de intrare în Pacific până la ieșirea în Atlantic este de 76,9 km. Cea mai mare diferență de maree înspre Oceanul Pacific este de la 3.35 metri până la -3.20 metri. Astfel, înălțimea câștigată la Miraflores variază între 13,1 metri la flux și 19,7 la reflux. Nivelul normal al mării la capătul dinspre Pacific al canalului este în medie cu 20 cm mai înalt decât cel dinspre Atlantic.

video: youtube.com

(sursa: wikipedia.org)

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies