12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăLifestyleFoodConturile bancare ale Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol au fost deblocate

Conturile bancare ale Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol au fost deblocate

Conturile bancare ale Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol au fost deblocate. S-a pus astfel capăt unei situaţii de criză care a durat trei săptămâni. Liceul îşi poate achita acum facturile la utilităţi. Asta nu înseamnă nici pe departe că regimul separatist din Transnistria a renunţat la ideea de-a desfiinţa această şcoală românească. Presiunile sunt exercitate, mai nou, pe alt plan – nistrenii vor să deţină controlul asupra salariilor profesorilor de la acest liceu.

Citeşte şi: Ion Iovcev, un profesor în tranşeele limbii române din Transnistria

Presiunile internaţionale au dat roade, regimul separatist din Transnistria fiind nevoit să facă un pas înapoi. După cum anunţam încă din data de 12 ianuarie, conturile acestei şcoli, deschise la o bancă din Tiraspol, au fost blocate. Aceste conturi erau alimentate de Chişinău, în condiţiile în care Liceul „Lucian Blaga” se află sub autoritatea Ministerului Educaţiei din Republica Moldova. Blocarea conturilor însemna practic faptul că şcoala românească nu mai putea să îşi achite facturile la utilităţi, fiind astfel în pericol ca în orice moment, din cauza restanţelor, să-i fie sistate curentul electric, apa şi căldura. Mai mult decât atât, nu s-a mai putut asigura nici masa pentru elevi, care era susţinută financiar tot de Chişinău. Cea mai proaspătă ştire este că, în sfârşit, aceste conturi au fost deblocate. Am aflat acest lucru chiar de la directorul şcolii româneşti din Tiraspol, profesorul Ion Iovcev. Acesta mi-a relatat faptul că miercuri, 29 ianuarie, la ora 16.00, a primit un telefon de la Banca „Ipotecnii” din Tiraspol, fiind anunţat despre deblocarea conturilor. Astfel că, practic, începând de ieri liceul are din nou posibilitatea să-şi reglementeze facturile la utilităţi, dar să asigure şi mâncarea gratuită servită zilnic elevilor.

România a demonstrat că sângele apă nu se face

De-a lungul ultimelor trei săptămâni au existat nenumărate luări de poziţie, pe plan internaţional, în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la şcoala românească din Tiraspol. Au venit mesaje de la Bruxelles, de la OSCE. Una dintre cele mai tranşante poziţii a fost exprimată de România, însuşi preşedintele ţării, Traian Băsescu, vorbind în favoarea Liceului “Lucian Blaga”. Nu se poate uita nici scrisoarea deschisă a europarlamentarului român Monica Macovei. Aceasta s-a adresat personal liderului separatist Evgheni Şevciuc, aşa-zisul preşedinte al statului nerecunoscut pe plan internaţional Transnistria, cerându-i pe un ton ferm să înceteze cu toate presiunile de tip stalinist împotriva ultimelor opt şcoli româneşti din stânga Nistrului, dar mai ales a Liceului „Lucian Blaga”. A fost pentru prima oară când, într-un mod atât de tranşant, România a dovedit un interes major faţă de soarta românilor din Transnistria. Pentru că şcolile româneşti din acea zonă au fost ţinta unor barbarii de neimaginat, din partea regimului separatist nistrean, şi în 1992, dar şi în 2004, fără însă ca în acele momente Bucureştiul să ia seamă la acele tragedii.

Citeşte şi: Chişinăul şi Tiraspolul cu convenit să inspecteze situaţia şcolilor româneşti din Transnistria

Noua tactică a separatiştilor

Numai că, aşa cum remarcă, zâmbind amar, profesorul Ion Iovcev, separatiştii nu vor să-i lase pe românii din Transnistria, cu precădere pe cei de la Liceul „Lucian Blaga”, să se plictisească. Deblocarea conturilor acestei şcoli arată doar că regimul de la Tiraspol şi-a schimbat tactica. De vreo două săptămâni încoace, se fac presiuni asupra acestei şcoli în ceea ce priveşte salariile profesorilor. Aceste salarii sunt plătite de Ministerul Educaţiei din Republica Moldova. Profesorii sunt înscrişi în sistemul fiscal de la Chişinău, deci îşi achită impozitele în conformitate cu legislaţia acestei ţări. Dar separatiştii vor acum ca profesorii să se înscrie şi în sistemul fiscal al pseudo-statului Transnistria. Asta înseamnă, ca dascăl, că dacă ai plătit impozit la Chişinău, să mai plăteşti încă o dată impozit şi la Tiraspol. Aşa cum remarca şi profesorul Iovcev, plăteşti la impozite până o să rămâi fără nimic în buzunar.

Telefonul de la procuratură

Se poate spune că în ziua de miercuri, 29 ianuarie, a fost una caldă, alta rece. Vestea bună – deblocarea conturilor. Dar şi vestea rea – procuratura din Tiraspol a telefonat la Liceul „Lucian Blaga”, solicitând contabilului şcolii să se prezinte în faţa aşa-ziselor autorităţi nistrene cu documentele care arată salariile primite de profesorii acestui liceu în anul 2013. Cum am mai relatat şi în zilele trecute, liceul a fost „vizitat” şi de procurori nistreni care l-au anchetat pe directorul Ion Iovcev, tot pe seama salariilor, şi în acele dăţi fiind căutate documentele privind conturile în care sunt vărsate drepturile salariale ale dascălilor români. Direcţiunea liceului a informat Ministerul Educaţiei de la Chişinău despre aceste presiuni, directorul Iovcev fiind decis să nu dea niciun document separatiştilor. De aici pornesc şi ameninţările regimului de la Tiraspol, anume că dacă profesorii nu se înscriu în cadrul fiscalităţii nistrene, atunci Liceul “Lucian Blaga” ar putea fi desfiinţat. “Lupta noastră continuă, dar noi suntem decişi să nu cedăm“, conchide profesorul Iovcev.

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...
Ultima oră
Pe aceeași temă