26.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăLifestyleFoodAdolf Hitler, prinţul de după gratii

Adolf Hitler, prinţul de după gratii

Cele 500 de documente din închisoarea din Landsberg (în apropierea oraşului Munchen) au fost descoperite recent de un bărbat din Nuremberg printre obiectele ce au aparţinut tatălui său şi care au fost achiziţionate dintr-o piaţă de vechituri în anii 1970, potrivit lui Werner Behringer, patronul unei case de licitaţii din Furth (Bavaria) care va scoate la vânzare documentele, luna viitoare, scrie The Independent, citat de Agerpres.

Behringer spune că hârtiile erau împachetate împreună cu cărţile despre primul război mondial pe care omul le-a cumpărat, iar fiul său de 55 de ani, care a dorit să rămână anonim, n-a ştiut niciodată de existenţa lor. “Tatăl său n-a ştiut probabil ce avea”, a declarat Behringer AP. Robert Bierschneider, arhivar de la Arhivele Bavariei din Munchen, a examinat imagini ale documentelor, pe care i le-a trimis Behringer, şi a spus că ştampilele şi adnotările se potrivesc cu datele din închisoare. “Documentele par originale, însă, pentru a face o analiză reală, trebuie să studiem originalale”, a spus el.

Documentele urmează să fie scoase la licitaţie pe 2 iulie, preţul de pornire fiind de 25 000 de euro. Deşi numai unul este semnat de Hitler, multe din informaţii fiind deja cunoscute, ele oferă totuşi o imagine inedită asupra începuturilor sale ca lider nazist.

Hitler a fost închis la Landsberg pentru trădare, după puciul ratat de la berăria din Munchen, prin care dorea să ajungă la putere. Zece ani mai tîrziu, în 1933, el avea să vină la putere prin alegeri. Condamnat la cinci ani de închisoare, Hitler a fost eliberat mai devreme, după numai nouă luni. Politica sa naţionalistă făcuse deja adepţi, inclusiv eroul din primul război mondial Erich Ludendorf, care l-a vizitat pe Hitler de mai multe ori la închisoare, după cum arată documentele. Listele cuprind circa 300 – 400 de vizitatori, printre care 30- 40 de musafiri la ziua sa de pe 20 aprilie 1924. “Timpul petrecut la închisoare a fost mai degrabă o vacanţă”, este de părere Behringer.

Otto Leybold, directorul închisorii, scrie întro- notă din 18 septembrie 1924 că deţinutul Hitler este “sensibil, modest, umil şi politicos cu toată lumea – mai ales cu ofiţerii din clădire”. Hitler şi-a petrecut o mare parte a timpului în închisoare scriindu-şi manifestul “Mein Kampf”, despre ideologie şi ambiţiile sale, însă documentele arată că se gândea şi la lucruri mai prozaice. El dorea să-şi cumpere o maşină nouă, ezita şi-i scria pe această temă unui vânzător de maşini, cerându-i o reducere de 10% pentru automobilul pe care urma să-l cumpere “după ce mi se va decide soarta”

Cele mai citite

Apel pentru justiție în dosarele crimelor de genocid și fratricid din 22-30 decembrie 1989 și 13-15 iunie 1990

Următorul document se adresează președintelui României Klaus Iohannis, liderilor coaliției de guvernare Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, precum și ministrului Justiției Alina Gorghiu. Către Președintele României...

Demontarea infrastructurii online critice pentru a perturba comunicațiile și propaganda teroristă

Autoritățile judiciare și de aplicare a legii din Europa și Statele Unite au desfășurat o operațiune de mare amploare pentru a demonta infrastructura online...

Tragedie în lumea fotbalului. Portarul naționalei Muntenegrului a murit la 26 de ani

Matija Sarkic, portarul selecţionatei Muntenegrului şi al echipei de fotbal Millwall, a încetat din viaţă la 26 de ani, a anunţat clubul englez de...
Ultima oră
Pe aceeași temă