23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăLifestyleFoodFOTO. 95 de ani de la unirea Transilvaniei cu România: Ce s-a...

FOTO. 95 de ani de la unirea Transilvaniei cu România: Ce s-a întâmplat la Trianon pe 4 iunie 1920

Acum 95 de ani, la 4 iunie 1920, Puterile Aliate, învingătoare în Primul Război Mondial, au recunoscut unirea Transilvaniei cu Regatul României.

Unirea Transilvaniei cu România fusese decisă de locuitorii Ardealului la data de 1 decembrie 1918, dar consfințirea juridică internațională s-a produs abia în 1920, prin Tratatul de la Trianon.

Fără această recunoaștere internațională, exista pericolul ca statul unificat român să se destrame imediat după război.

Istoria României consemnează, de altfel, o asemenea situație. Prima unire a Țărilor Române, realizată de Mihai Viteazu, prin forța armelor, la 1600, s-a destrămat imediat după moartea domnitorului, în anul 1601.

Harta convenită la Trianon a rezistat până la dictatul de la Viena

Marea Unire de la 1918, recununoscută prin tratatele de pace din perioada 1918 – 1920, inclusiv prin cel de la Trianon, avea să reziste până la dictatul de la Viena, din anul 1940.

Tratatul de la 4 iunie 1920 a fost semnat în palatul Marele Trianon de la Versailles de cele 16 țări învingătoare în Primul Război Mondial, inclusiv România, pe de o parte, și de Ungaria, ca stat învins, de cealaltă parte. Din partea României, Tratatul de la Trianon a fost semnat de Nicolae Titulescu și de Ioan Cantacuzino.

Evident, ca în orice relație dintre statele învingătoare și cele învinse, Tratatul de la Trianon a fost perceput de Ungaria drept un dictat care îi consfințea înfrângerea. Ungaria a pierdut la Trianon circa două treimi din teritoriul pe care-l stăpânea în anul 1914.

Conform Tratatului, Transilvania și partea răsăriteană a Banatului intrau în componența României. Partea de nord a Croației, precum și Voivodina, inclusiv partea de vest a Banatului, reveneau Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor. Prin același Tratat de la Trianon, Slovacia și Rutenia intrau în compunerea Cehoslovaciei.

Potrivit anumitor istorici, este de mirare faptul că, în asemenea condiții, statul ungar a reușit să supraviețuiască după Primul Război Mondial.

În prezent, în Ungaria, data de 4 iunie este marcată, oficial, drept “Ziua Coeziunii Naționale”, prin care comemorează semnarea Tratatului de la Trianon.

Extrase din textul Tratatului de la Trianon

“Articolul 47:

România recunoaște și confirmă, față de Ungaria, angajamentul său de a accepta inserarea, într-un tratat încheiat cu principalele puteri aliate și asociate, a dispozițiilor socotite necesare de către aceste puteri, pentru a proteja în România interesele locuitorilor care diferă de majoritatea populației prin rasă, limbă și religie, precum și pentru a proteja libertatea de tranzit și un regim echitabil pentru comerțul celorlalte națiuni.”

„Articolul 161:

Aliații și guvernele asociate afirmă și Ungaria acceptă responsabilitatea Ungariei și aliaților ei pentru cauzele de pierderi și daune la care guvernele aliate, asociate și cetățenii lor au fost supuși, ca o consecință a războiului impus prin agresiunea Austro-Ungarǎ și aliații ei.”

Citește și: FOTO. Ultima zi din viata mareșalului Antonescu. Ce s-a întâmplat la Jilava pe 1 iunie 1946

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...

Criterii pentru alegerea unor ochelari de soare de calitate

Știai că sănătatea ochilor tăi depinde în mare măsură de calitatea ochelarilor de soare pe care îi porți? Niciun accesoriu de modă nu-și justifică...

Când începe termenul de preaviz?

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din România a emis o decizie care stabilește când începe termenul de preaviz, anunță o știre publicată...
Ultima oră
Pe aceeași temă