20.8 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomeLifestyleFashionConfruntarea Diamantelor: extrase din mină sau create in laborator?

Confruntarea Diamantelor: extrase din mină sau create in laborator?

Diamantul rămâne piatra preţioasă care suscită un interes aproape hipnotic pentru oricine, indiferent cât este de pasionat de lumea bijuteriilor. De sute de ani, atracţia faţă de bijuteriile cu diamante a crescut constant. Actriţe celebre ori staruri din lumea muzicii nu s-au sfiit să-şi arate statutul purtând bijuterii cu diamante care valorau milioane de dolari.

 O tendinţă suprinzătoare şi-a făcut simţită prezenţa în ultimii ani: diamante create în laborator prin tehnici speciale şi care, la ora actuală, nu mai pot fi deosebite de cele naturale decât cu ajutorul unor instrumente profesionale.

Deşi au fost create pentru prima data in 1954, diamantele concepute in laborator au fost recunoscute abia în 2018 de către Comisia Federală de comerţ a Statelor Unite şi deja reprezintă o piaţă de peste 6 miliarde de dolari. Văzute iniţial ca o ameninţare de către cei din industrie, astăzi diamantele lab-grown îşi au propria piaţă şi au fost deja integrate în proiectele unor nume mari din showbiz.

Unul dintre argumentele care a făcut loc acestor diamante concepute în laborator ţine de partea etică a problemei, cunoscându-se faptul că diamantele naturale provin din mine unde de-a lungul istoriei au fost multe probleme vizavi de exploatarea muncitorilor dar şi de impactul sever al tehnologiei de  extracţie asupra mediului înconjurător.  Cele două tabere, cea tradiţionalistă şi cea modernistă au argumente pe care şi le susţin cu aceeşi forţă. Susţinătorii diamantelor naturale scot în evidenţă faptul că industria asigură locuri de muncă pentru peste 40 de milioane de oameni, multe dintre aceste familii aflate în ţări mai slab dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Pe de altă parte, tabăra pro diamante lab-grown nu ezită să folosească argumente care ţin tocmai de latura umană a problemei.

Această schimbare pe piaţa diamantelor a dus în mod logic şi la apariţia unui nou tip de client pentru diamantele create în laborator. În general tineri, cu vârste între 20 şi 40 de ani care au o altă mentalitate, un alt mod de a se raporta la ceva ce este preţios şi, de ce nu, foarte personal. Trebuie amintit şi faptul că aceste diamante concepute în laborator sunt cu până la 60% mai ieftine decât cele extrase din mină. Fizic, arată la fel iar din punct de vedere tehnic sunt perfect identice (au aceleaşi proprietăţi fizice, optice şi chimice), întrunind cele 4 caracteristici principale şi general recunoscute ale diamantelor naturale: tăietura, claritatea, culoarea şi caratajul.

Astăzi diamantele create în laborator sunt recunoscute inclusiv  de către Codul Regulamentelor Federale din America, practic o colecţie de reguli care acoperă toate domeniile de activitate şi se aseamănă puţin cu ceea ce face în România Protecţia Consumatorului.

Aceste reglementări au fost necesare pentru a nu considera diamantele crescute în laborator ca fiind falsuri şi a proteja calitatea unei munci ce îmbină ştiinţa, tehnologia şi pasiunea.

Piaţa românească a bijuteriilor cu diamante lab-grown se deschide pentru aceasta alternativa etica. Cu siguranţă că schimbarea  mentalităţii clienţilor va fi cea care va genera o cerere din ce în ce mai mare pentru creaţiile de bijuterii cu acest nou tip de diamante.

În orice caz, la ora actuală, există producători români de bijuterii care montează în creaţiile lor diamante lab-grown şi acest lucru nu poate fi decât un semnal pozitiv care arată că acest trend îşi face simţită prezenţa şi în ţara noastră.

Cele mai citite

Probleme pentru iPhone 15. Telefonul se supraîncălzește

Apple a anunțat sâmbătă că a identificat câteva probleme care pot face ca noile iPhone-uri să se supraîncălzească, inclusiv o eroare în software-ul iOS...
00:00:50

VIDEO: Fanii U2, entuziasmați după concertul de debut de la Sphere

Fanii rockeri irlandezi ai U2 au fost încântați după concertul inaugural de vineri seară de la Las Vegas Sphere, numind locația ca fiind "impresionantă"...

Cererea pentru apartamente noi din Bucureşti, în creştere cu 46% în trimestrul II (analiză)

Cererea pentru apartamente noi din Bucureşti a înregistrat o creştere de 46% în cel de-al doilea trimestru al anului în curs faţă de aceeaşi...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies