9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyleCornel Dinu îmlinește 66 de ani. Cifrele care marchează cariera "Procurorului"

Cornel Dinu îmlinește 66 de ani. Cifrele care marchează cariera “Procurorului”

Cornel Dinu împlinește 66 de ani pe data de 2 august, el fiind unul dintre oamenii de fotbal din România cu cea mai mare experiență atât pe teren, cât și pe banca tehnică.

Cornel Dinu și-a legat o mare parte din carieră, circa 25 de ani, de clubul Dinamo, care l-a și lansat în fotbalul mare. Născut în 1948, la Târgoviște, Dinu a debutat în 1965, la 17 ani. Era legitimat la Metalul Târgoviște și a fost introdus pe teren împotriva celor de la UTA, într-un meci de Cupă. La doar 18 ani era transferat deja la Dinamo, echipă pentru care a jucat până la finalul carierei, în 1983. O lungă perioadă de timp a fost căpitanul echipei din Ștefan cel Mare, iar din 1979 avea în paralel și funcția de antrenor secund. În cariera de fotbalist s-a consacrat ca fundaș.

Câteva cifre ale jucătorului Cornel Dinu sunt: 454 meciuri în prima ligă (53 goluri), 6 titluri naționale cu Dinamo, 2 Cupe ale României cu Dinamo, 33 meciuri (3 goluri) în cupele europene, fotbalistul român al anului (1970, 1972 și 1974); 75 meciuri la națională (7 goluri), participant la CM 1970 Mexic. În Mexic a avut una dintre cele mai bune evoluții din rândul componenților naționeli. Atunci i-a fost adversar direct lui Pele, în meciul din grupe, împotriva Braziliei, pierdut cu scorul de 2-3, care a trimis România acasă.

După ce a agățat ghetele în cui, în 1984, în calitate de secund al lui Dumitru Nicolae Nicușor, a calificat-o pe Dinamo în semifinalele Cupei Campionilor Europeni. Era prima performanță de acest fel a unei echipe românești. Steaua încă nu câștigase CCE. Tot ca secund la Dinamo a câștigat eventul în 1984.

A fost numit și principal la Dinamo, însă succesul în această funcție l-a cunoscut mult mai târziu. A cucerit titlul cu Dinamo în 2000 și 2002 și a adus în Ștefan cel Mare Cupa României tot de două ori, în 2000 și 2001.

În cariera de antrenor a mai antrenat echipele: CS Târgoviște, Metalul București, ASA Tg. Mures, Oțelul Galați, "U" Cluj și FC Olt

Cu toate că a ocupat și funcția de selecționer al echipei naționale, în campania de calificare la World Cup 1994, el nu s-a impus și a fost înlocuit cu Anghel Iordănescu. România și-a redresat situația din grupă, după schimbarea antrenorilor, obținând o calificare pe ultima sută de metri, după trei victorii în ultimele 3 partide, inclusiv uimitorul 5-1 cu Țara Galilor.

Cornel Dinu este poreclit "procurorul" având în vedere că este unul dintre puținele legende ale fotbalului românesc, absolvent al Facultății de Drept. A urmcat cursurile inspirat de tatăl său, care a fost și antrenor. Totuși nu a practicat niciodată dreptul.

O scenă remarcabilă din cariera sa este cea dintr-un meci cu Steaua, din finala Cupei României 1970, când a marcat un gol cu mâna dar a recunoscut că a fost henț, astfel că reușita i-a fost anulată. Steaua s-a impus cu 2-1, însă Dinu a câștigat respectul suporterilor prin gestul său.

 

 

Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă