20.6 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski a intervenit în sprijinul jurnaliștilor sancționați de subordonații lui. Ministerul Apărării...

Zelenski a intervenit în sprijinul jurnaliștilor sancționați de subordonații lui. Ministerul Apărării le-a restituit acreditările

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar fi intervenit personal în sprijinul jurnaliștilor care fuseseră sancționați de subordonații lui de la Ministerul Apărării.

Sancțiunea decisă inițial la Kiev a fost retragerea acreditărilor mai multor ziariști din Ucraina și din Occident. În sprijinul jurnaliștilor, pe lângă Ministerul Apărării a intervenit ombudsman-ul (avocatul poporului) din Ucraina, Dmytro Lubinets. Acesta l-ar fi sunat direct pe ministrul Apărării. Apoi, chiar președintele Zelenski a intervenit în favoarea jurnaliștilor. Drept urmare, conducerea armatei ucrainene a anulat sancțiunea, restituindu-le jurnaliștilor acreditările.

Întreaga situație este relatată, pe Twitter, de Viktor Kovalenko, fost jurnalist și fost ofițer de presă în cadrul armatei ucrainene.

Sancțiunea care a fost anulată la intervenția președintelui Zelenski fusese aplicată de Ministerul Apărării al Ucrainei. Vina atribuită jurnaliștilor a fost că au relatat din orașul Herson imediat după ce orașul a fost recucerit de armata ucraineană, înainte ca situația să fie stabilizată. Din acest motiv, conducerea armatei Ucrainei încă nu permitea să se facă relatări de presă din oraș. Printre cei sancționați au fost angajați de la CNN (SUA), Sky News (Marea Britanie), de la un ziar din Italia și de la un site din Ucraina.

Nu s-au anunțat efecte negative, asupra acțiunilor armatei ucrainene, ale relatărilor acestor jurnaliști.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă