17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInternaționalZece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în...

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm din nordul Cisiordaniei ocupate, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Un corespondent al AFP la faţa locului a relatat că a auzit explozii şi focuri de armă sâmbătă dimineaţă şi a văzut o casă aruncată în aer şi drone zburând deasupra taberei. Imaginile AFPTV arată vehicule militare şi soldaţi mergând pe aleile taberei.

“Forţele de securitate au eliminat zece terorişti în timpul ciocnirilor”, a precizat armata într-un comunicat, adăugând că desfăşoară această operaţiune “de mai bine de 40 de ore”.

Armata israeliană spune că incursiunile vizează grupuri armate palestiniene, dar printre victime se numără adesea şi civili.

Ministerul Sănătăţii al Autorităţii Palestiniene a raportat, la rândul său, că “mai multe persoane au fost ucise şi rănite în interiorul taberei, dar armata a împiedicat echipele medicale să ajute răniţii”.

Un paramedic a fost împuşcat şi rănit, a precizat sursa într-un comunicat.

Potrivit locuitorilor contactaţi de AFP, nu există electricitate, mâncarea se termină şi nimeni nu poate intra sau ieşi din tabără.

“Asediul asupra taberei Nur-Shams durează de peste 42 de ore”, a declarat pentru AFP Muayad Shaaban, şeful Comisiei pentru Rezistenţa la Colonizare şi Zid.

“Această incursiune este fără precedent (…) Există lunetişti pe acoperişuri şi forţe speciale desfăşurate” în tabără, a adăugat Shaaban.

Printre victime se numără Qais Fathi Nasrallah, în vârstă de 16 ani, care a murit după ce a fost “lovit în cap de focurile de armă israeliene” în tabăra de strămutaţi Tulkarm, au transmis vineri Ministerul palestinian al Sănătăţii şi agenţia palestiniană de ştiri WAFA.

Salim Faisal Ghanem, în vârstă de 30 de ani, a fost “ucis de trupele israeliene” vineri în tabăra Nur-Shams din apropiere, conform WAFA.

Proprietarii de magazine au fost în grevă în Tulkarm sâmbătă pentru a protesta împotriva raidului, a spus sursa.

Raidul de la Nur-Shams vine pe fondul escaladării violenţei în Cisiordania ocupată de la începutul războiului din Fâşia Gaza, declanşat de atacul Hamas de la 7 octombrie asupra Israelului.

De la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, cel puţin 479 de palestinieni au fost ucişi de forţele israeliene sau de colonişti în Cisiordania.

Israelul efectuează cel mai mare raid la Ramallah din ultimii ani

Forțele israeliene au atacat la Ramallah, în Cisiordania ocupată, peste noapte, ucigând un tânăr de 16 ani într-o tabără de refugiați, în timpul celei mai mari operațiuni de acest fel în oraș din ultimii ani, au declarat luni surse palestiniene, potrivit Reuters.

Aceasta a fost declarată potrivit unor surse palestiniene, care au spus luni că a fost cea mai mare operațiune de acest gen, în oraș, din ultimii ani.

Armata israeliană a declarat că forțele de securitate au condus o operațiune de combatere a terorismului în tabără în timpul căreia a izbucnit o revoltă, cu pietre și bombe, cu benzină aruncată asupra soldaților, care au răspuns cu foc real.

O agenție de presă palestiniană a raportat că Mustafa Abu Shalbak, în vârstă de 16 ani, a fost lovit la gât și la piept. Un ofițer de poliție de frontieră israelian a fost rănit ușor în timpul schimburilor. Violența a crescut în Cisiordania în paralel cu războiul din Gaza.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă