0.2 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomePoliticăUSR şi Forţa Dreptei vor ataca noile legi ale Educaţiei la Curtea...

USR şi Forţa Dreptei vor ataca noile legi ale Educaţiei la Curtea Constituţională

Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei vor ataca noile legi ale Educaţiei la Curtea Constituţională, a anunţat, luni, preşedintele USR, Cătălin Drulă.

„Într-o Românie Educată, azi ar fi fost o zi obişnuită de şcoală. Copiii ar fi fost la ore, alături de profesorii lor, iar părinţii la serviciu, ca de-obicei. În România lui Klaus Iohannis, şcolile au fost goale azi, pentru că profesorii se luptă pentru salarii decente. Aveam şansa prin noile legi ale Educaţiei să facem schimbări în sistem, dar PSD şi PNL au refuzat orice reformă. În forma actuală, aceste legi înrăutăţesc ceea ce mergea deja prost în Educaţie, de aceea le vom ataca la CCR”, a afirmat Cătălin Drulă, conform unui comunicat al USR.

Noile legi, în forma votată de PSD şi PNL, precizează reprezentanţii USR, încalcă principiul egalităţii în drepturi, dreptul la învăţătură, la viaţă privată şi dreptul de proprietate publică.

USR şi Forţa Dreptei vor invoca în sesizare şi o serie întreagă de motive legate de procedură, insecuritate juridică, greşeli de redactare, terminologii eronate şi paralelisme legislative.

Senatorii USR au votat, luni, împotriva legilor Educaţiei propuse de ministrul Ligia Deca, considerând că acestea nu vor duce la creşterea calităţii actului educaţional, ci din contră.

Noile legi vor duce la „instituirea unui sistem al specialilor chiar din şcoală prin introducerea un sistem dual de admitere în liceu, vor favoriza elevii din familii cu bani în detrimentul celor care nu-şi vor permite meditaţii, vor reduce gradul de incluziune al elevilor şi nu vor rezolva problema abandonului”, arată USR.

De asemenea, parlamentarii USR mai consideră că noile legi ale Educaţiei „cresc controlul politic asupra celor care administrează şcoala românească şi nu asigură creşterea prestigiului ocupaţiei de profesor, astfel încât cei mai buni dintre absolvenţi să dorească să devină profesori”.

„Este inadmisibil că legile Educaţiei nu aduc nimic ferm şi clar în salarizarea cadrelor didactice. Se fac declaraţii sforăitoare despre evoluţie şi performanţă, dar sunt uitaţi fix oamenii din sistemul de învăţământ. Vom folosi toate mijloacele pentru a bloca aceste proiecte de legi fără viziune şi care cel mult ne vor ţine pe loc încă nişte zeci de ani de acum încolo. O educaţie deficitară şi neincluzivă ne va afecta pe toţi, pe termen lung, şi ne va deconecta definitiv de ţările dezvoltate”, a adăugat şi senatorul USR Irineu Darău, conform sursei citate.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

O companie a PMB vrea despăgubiri de doar 5.000 de euro de la firma care a întârziat finalizarea pasajului Doamna Ghica

Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A., companie care realizează servicii de proiectare şi lucrări de construcție aferente obiectivelor de investiții ale municipalităţii,...

CM Handbal feminin: România a pierdut cu Germania 22-24, dar păstrează șanse matematice la calificare după ce Japonia a învins Danemarca cu 27-26

România a fost învinsă de Germania cu scorul de 24-22 (9-12), joi seara, la Herning (Danemarca), în Grupa a III-a principală a Campionatului...

O companie a PMB vrea despăgubiri de doar 5.000 de euro de la firma care a întârziat finalizarea pasajului Doamna Ghica

Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A., companie care realizează servicii de proiectare şi lucrări de construcție aferente obiectivelor de investiții ale municipalităţii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă