4.4 C
București
duminică, 8 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcrainenii au planificat să lovească Moscova. De teamă că Putin va folosi...

Ucrainenii au planificat să lovească Moscova. De teamă că Putin va folosi arma nucleară, americanii au intervenit

În ziua în care se împlinea un an de când Rusia a început „operațiunea militară specială” în Ucraina, șeful serviciilor de informații militare de la Kiev, Kyrylo Budanov, a planificat lovituri îndrăznețe asupra Moscovei. Americanii au intervenit imediat, de teamă că Putin va folosi arma nucleară.

În februarie, la câteva zile de la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, oficialii de la Kiev erau ocupați cu pregătirea planurilor de atac împotriva Moscovei, notează The Washington Post.

Generalul-maior Kyrylo Budanov, șeful direcției de informații militare a țării, i-a dat instrucțiuni unuia dintre ofițerii săi „să se pregătească pentru lovituri în masă pe 24 februarie”, potrivit unui raport clasificat al Agenției Naționale de Securitate a SUA. Oficialii au meditat chiar și la o lovitură pe mare, folosind TNT în orașul port Novorossiysk din Marea Neagră, o operațiune în mare parte simbolică, care ar demonstra totuși capacitatea Ucrainei de a lovi adânc în interiorul teritoriului inamic.

La Washington, oficialii monitorizau în secret planurile ucrainenilor. Casa Albă se temea de mult timp că atacurile asupra Rusiei ar putea provoca un răspuns agresiv din partea Kremlinului.

Pe 22 februarie, cu două zile înainte de aniversare, CIA a difuzat un nou raport clasificat: Ucraina a fost de acord, la cererea Washingtonului, să amâne loviturile asupra Moscovei. Documentele, care fac parte dintr-un teanc de informații clasificate care ar fi fost scurse pe un server de jocuri de noroc de către un membru al Gărzii Naționale în vârstă de 21 de ani, nu explică exact cine a intervenit și de ce ucrainenii au fost de acord să se retragă.

Dar ele oferă un exemplu specific al unei tensiuni mai largi care a caracterizat o mare parte a războiului: Ucraina, dornică să ducă lupta pe teritoriul Rusiei, este uneori reținută de Statele Unite, care au încercat să evite escaladarea conflictului într-o luptă directă între forțele americane și cele rusești. Unii oficiali americani consideră că atacurile asupra Rusiei, în special dacă implică arme furnizate de SUA, sunt operațiuni extrem de riscante pe care președintele rus Vladimir Putin le-ar putea considera atât de amenințătoare încât să recurgă la utilizarea armelor nucleare tactice.

Și totuși, explozii misterioase și atacuri cu drone continuă să aibă loc în Rusia. Oficialii ucraineni sunt adesea „timizi” în legătură cu incidentele, lăsând să se înțeleagă că sunt responsabili fără a-și asuma direct meritele.

„Pământul este rotund – descoperire făcută de Galileo”, a scris consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak pe Twitter în decembrie, după un atac asupra bazei aeriene Engels-2, în adâncul Rusiei. „Dacă se lansează ceva în spațiul aerian al altor țări, mai devreme sau mai târziu obiectele zburătoare necunoscute se vor întoarce la punctul de plecare”.

Budanov, un general ambițios în vârstă de 37 de ani și o stea în ascensiune în armata ucraineană, nu recunoaște că agenția sa se află în spatele atacurilor. Dar a avertizat că acestea vor continua.

„Acest lucru le-a spulberat iluziile de siguranță”, a declarat Budanov pentru The Washington Post în ianuarie. „Există oameni care plantează explozibili. Există drone. Până când integritatea teritorială a Ucrainei nu va fi restabilită, vor exista probleme în interiorul Rusiei”.

Budanov nu a făcut niciun comentariu referitor la acest articol. Oficialii americani nu au comentat documentele scurse despre loviturile aniversare.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Interlopi capturați pe DN1: mai multe arme, în mașina condusă spre Capitală

Polițiștii au oprit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un autoturism Mercedes G-Class pe DN1, în localitatea Gura Crivățului din comuna prahoveană Mănești. În...

Granturi de până la 300.000 EUR pentru microîntreprinderi din București-Ilfov

Linia de finanțare are un buget total de 37,6 milioane EUR, din care 15 milioane EUR reprezintă contribuția Uniunii Europene Antreprenorii care vor să acceseze...

Interlopi capturați pe DN1: mai multe arme, în mașina condusă spre Capitală

Polițiștii au oprit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un autoturism Mercedes G-Class pe DN1, în localitatea Gura Crivățului din comuna prahoveană Mănești. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă