21.5 C
București
vineri, 11 octombrie 2024
AcasăȘtirile zileiTeste de salivă în școli. 5 întrebări și răspunsuri

Teste de salivă în școli. 5 întrebări și răspunsuri

Despre teste de salivă în școli s-a scris și s-a vorbit mult în ultima perioadă, însă, până acum, nu s-a stabilit nimic clar. Dar iată că autoritățile au luat, în sfârșit, măsuri și vin cu informații noi, pe care trebuie să le cunoască atât elevii, cât și părinții, dar și cadrele didactice.

Teste de salivă în școli. 5 întrebări și răspunsuri 

Testele de salivă în școli vor fi introduse cel mai devreme la sfârșitul lunii noiembrie, a anunțat Sorin Cîmpeanu, joi, la Digi24. Ministrul a venit și cu alte detalii.

Cui sunt destinate?

Testele de salivă care vor fi distribuite în toate unitățile de învățământ sunt gratuite și vor fi făcute de către toți elevii și toate cadrele didactice (învățători, profesori, educatori) dar de către personalul auxiliar, nedidactic. 

Cum se vor efectua?

Testele anti Covid se vor efectua de două ori pe săptămână, a precizat ministrul. E a adăugat că acest lucru a fost decis de către Departamentul pentru Situații de Urgență. Însă trebuie să existe un minim instructaj cu privire la procedura de testare. 

„Nu intră în competenţa Ministerului Educaţiei procedura de administrare a cestor teste. Sunt convins că va fi nevoie de un instructaj, chiar dacă sunt teste simplu de administrat. Va trebui definită și cadenţa, și locaţia în care se vor efectua aceste teste. La Ministerul Educaţiei nu avem competenţa să stabilim în ce loc și cum se vor administra aceste teste”, a insistat Sorin Cîmpeanu. „Sunt convins că împreună cu autoritățile sanitare vom avea această procedură înainte ca testele să ajungă în școli”, a adăugat ministrul.

Când vor fi disponibile în școli?

Întrebat de când vor fi disponibile testele de salivă în școli, Sorin Cîmpeanu a spus că Ministerul Educației discută în fiecare zi cu cei care organizează procesul de achiziție și a primit asigurări că sunt în curs de finalizare a achiziției. „Testele pe bază de salivă vor fi disponibile începând cu săptămâna 21-25 noiembrie, în toate școlile”, a anunțat ministrul.

Cine sunt furnizorii?

Primele 9 milioane de teste de salivă pentru depistarea noului coronavirus urmează să fie livrate în școli de trei firme, potrivit informațiilor furnizate de Oficiul pentru Achiziții. Cele mai multe teste, 5 milioane, vor fi furnizate de o firmă specializată în comerțul cu haine. Alte 3 milioane de teste vor fi furnizate de o firmă olandeză de echipamente medicale, iar un milion de teste vor fi trimise în școli de o firmă din comuna Dobroești, județul Ilfov. Valoarea totală a contractelor este de peste 80 de milioane de lei.

De câte teste de salivă în școli vom avea nevoie?

El a precizat că în primă fază vor fi distribuite 9 milioane de teste, necesare pentru o săptămână, dar acordurile cadru au fost încheiate pentru 70 de milioane de teste, calculul fiind făcut pentru săptămânile de şcoală rămase până la finalul anului. „Viteza cu care ele vor ajunge în școli este cea care contează acum”, a menționat ministrul.

Ministerul Educației a luat în considerare toate școlile, toate grădinițele, toți elevii și preșcolarii și de asemenea toți profesorii, învățătorii și ceilalți angajați din sistemul de învățământ. Repartiția se va face în funcție de o situație pe care Ministerul Educației a înaintat-o către DSU, iar prin intermediul DSP-urilor și Inspectoratelor Județene Școlare vor ajunge în școli, a detaliat ministrul demis al educației.

CITEȘTE ȘI: S-a deschis primul centru de vaccinare non stop din București

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

România pierde temporar 1,1 miliarde de euro din PNRR din cauza jaloanelor neîndeplinite

România a pierdut temporar 1,1 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), conform surselor...

Senatorul Eugen Pîrvulescu audiat de DNA într-un dosar de instigare la trafic de influență

Senatorul Eugen Pîrvulescu a fost adus vineri dimineață la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru a fi audiat. Politicianul a fost ridicat de acasă de...

Studiu: 41% dintre tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani sunt în favoarea instaurării unui regim totalitar 

Un raport recent realizat de think-tank-ul GLOBSEC arată că 41% dintre tinerii români cu vârste între 18 și 34 de ani ar fi favorabili...
Ultima oră
Pe aceeași temă