12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiSupermarketurile ar putea fi închise în wekeend la cererea micilor comercianți. O...

Supermarketurile ar putea fi închise în wekeend la cererea micilor comercianți. O decizie este așteptată de la Guvern

Comercianții de produse tradiționale au solicitat schimbarea programului actual al supermarketurilor. Cererea vine după ce Marcel Ciolacu a anunțat prelungirea plafonării adaosurilor la prețurile alimentelor de bază până la 31 decembrie 2024.

Micii comercianți susțin că vânzările lor scad cu până la 40% în weekend. Întâlnirea cu reprezentanții marilor magazine a fost cerută de Marcel Ciolacu. Mai mult, premierul le-a solicitat acestora să vină cu o serie de propuneri concrete vizavi de vânzarea produselor tradiționale, precum și legate de reducerea prețurilor. Micii comercianți cer ca actualul program adoptat de supermarketuri să fie redus. Concret, marile magazine ar putea fi închise începând de sâmbătă de la ora 13:00 și până luni dimineață.

„Am dat în discuţie, la tehnicul Guvernului, să vedem în primul rând impactul. Nu e o decizie uşoară. Acum trebuie să fim corecţi, că nu există evaziune la supermarketuri, în primul rând. În al doilea rând nu ştim dacă acoperim nevoia cetăţenilor, dacă închidem supermarketurile. Nu era vorba numai de supermarketuri, era vorba de toate magazinele alimentare. Şi atunci românilor li s-a spus să-şi facă aprovizionarea până sâmbătă la prânz”, a declarat Ciolacu.

Pe lângă solicitările privind reducerea programului de lucru pentru cele mai cunoscute supermarketuri din România, comercianții cer reducerea comisioanelor pentru tichetele de masă. Totodată, aceștia vor ca impozitul de 1% pentru marile companii să fie eliminat.

Potrivit celor din sector, impozitul de 1% afectează sistemul de distribuție al alimentelor. Premierul a anunțat că sprijină amendamentul propus în Parlament pentru prelungirea schemei de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază. Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care permite prelungirea plafonării prețurilor la 17 produse agricole și alimentare de bază până la 31 decembrie, în condițiile în care termenul expira la 31 martie. Decizia PSD vine în urma numărului mare de solicitări din partea cetățenilor pentru menținerea limitării adaosului comercial la alimentele de bază – aceasta fiind cea mai bună dovadă a eficienței măsurii promovate de PSD. Produsele alimentare de bază cu preț plafonat pot fi găsite aici.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus că nu este de acord cu propunerea ca hipermarket-urile să fie închise sâmbăta şi duminica pentru a avantaja micii retaileri.

”Timpul dumneavoastră liber acela este, în weekend. În timpul săptămânii toată lumea munceşte, toată lumea are probleme. Am avut o discuţie la guvern cu micii retaileri, au avut solicitarea aceasta de a fi închise în weekend, sâmbăta şi duminica, aceste magazine. Micii retaileri sunt procesatorii români care au şi magazine de desfacere. Scăderea vânzărilor la magazinele mici este foarte mare în perioada de weekend. Foarte mulţi români muncesc în timpul săptămânii şi în wekeend merg şi se relaxează, se duc în mall, în mall este şi câte un supermarket, deci fac şi cumpărăturile. Eu nu cred că pot, ca ministru al Agriculturii, să vă oblig pe dumneavoastră când să vă faceţi cumpărăturile”, a explicat ministrul Agriculturii la Prima TV.

Dacă Executivul va accepta toate propunerile micilor comercianți, marile magazine ar putea avea un program diferit în weekenduri. Supermarketurile ar urma să fie închise începând de sâmbătă de la ora 13:00 și până luni dimineață. 

Exporturile de cereale ale României, în scădere cu 4,1% în comparaţie cu 2022

România a exportat anul trecut cereale în valoare de 4,129 miliarde de euro, în scădere cu 4,1% în comparaţie cu 2022, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În luna decembrie 2023, exporturile de cereale au însumat 314,3 milioane de euro, în creştere comparativ cu luna similară din 2022, când acestea s-au ridicat la valoarea de 236,6 milioane de euro.

Cea mai mare valoare a exporturilor de cereale anul trecut s-a înregistrat în luna noiembrie, când România a încasat 444,2 milioane de euro, urmată de luna martie, cu 405 milioane de euro, şi de luna octombrie – 388,1 milioane de euro.

La capitolul importuri, România a importat în 2023 cereale în valoare de 703,1 milioane de euro, în scădere cu 27,2% raportat la anul anterior. La nivelul lunii decembrie 2023, importurile au fost de 54,6 milioane de euro, la jumătate faţă de decembrie 2022, când valoarea cerealelor importate de România s-a situat la 101 milioane de euro.

În concluzie, Guvernul este pus să împace micii comercianți, să vină cu programe prin care să sprijine producția și exporturile și să mențină un echilibru al prețurilor la raft. Războiul din Ucraina este una dintre cauzele scumpirilor prețurilor la raft, de aceea sunt necesare investiții și o producție internă.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă