14.8 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Începutul şcolii îi sufocă pe medici: goana după adeverinţe medicale

Aceste documente sunt prevăzute în legislaţie, în Ordinul nr. 5298/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi a elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, ordin care a fost revizuit pe parcurs. Prin acest act legislativ, medicii primesc şi instrucţiuni privind eliberarea acestor acte. Ceea ce este important de ştiut este că nu medicul de familie este cel care trebuie să elibereze întotdeauna aceste documente, ci şi medicii şcolari.

 

Obiceiuri birocratice inutile

 

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, susţine că solicitările unităţilor de învăţământ pentru efectuarea de analize medicale de către copii reprezintă un abuz. „Profesorii cheamă părinţii să îi informeze cu privire la adeverinţe, minim trei. Părinţii aleargă disperaţi să prindă loc la medicii de familie, să ceară adeverinţe, avize, referate. Noi, medicii de familie, nu mai putem consulta pacienţii pentru că două săptămâni nu facem decât fişe de şcoală, adeverinţe de sport, avize epidemiologice şi chiţante pentru eliberarea lor. Peste tot, aceeaşi ameninţare: nu primim altfel copiii la şcoală“.

Dr. Alexiu explică: „E dovedit că, dacă intră în noul an şcolar cu exsudatul faringian făcut, copiii nu răcesc mai puţin! E dovedit că, dacă au examenul coproparazitologic negativ, nu scapă de viermişori dacă nu se respectă regulile de igienă. Nu ştiu ce relevanţă au pentru înscrierea la grădiniţă examenul ginecologic al mamei şi analiza de sifilis a tatălui, dar sunt grădiniţe care cer astfel de absurdităţi! Ar fi mult mai folositor copiilor noştri să înveţe reguli de igienă la şcoli, să aibă în toalete săpun şi hârtie igienică în loc de uniforme înzorzonate, ca să nu mai vorbim de manuale şcolare care să includă o minimă educaţie medicală. Poate, dacă adulţii de acum ar fi căpătat la timpul potrivit informaţii corecte, nu ar mai cere acum, din postura de educator, inspector, profesor nişte hârtii fără valoare!“.

Referindu-se la adeverinţele medicale, medicul precizează că atunci când copilul urmează alt ciclu de învăţământ aceste acte trebuie să fie eliberate de către medicul şcolar: „Eu înţeleg că este prevăzut în legislaţie ca la începutul fiecărui an şcolar sau a unui ciclu de învăţământ să existe nişte documente, dar important este să nu se abuzeze, să nu transformăm medicul de familie într-un eliberator de adeverinţe care înainte de începerea şcolii două săptămâni nu mai face alt-
ceva. Noi trebuie să ne vedem în continuare pacienţii şi urgenţele şi să vaccinăm“. Potrivit acesteia, acolo unde nu există medici şcolari, mai ales în colectivităţile rurale, rolul medicului colectivităţii este luat de medicul de familie, dacă s-a făcut un contract între primărie şi medicii de familie din zonă. 

 

Acte medicale

 

1. Documentele medicale necesare la înscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de învăţământ sunt:

a) adeverinţa medicală pentru înscrierea în colectivitate;

b) aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate;

2. Adeverinţa medicală se eliberează în următoarele circumstanţe:

a) La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul;

b) La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar – se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea respectivă;

c) La transferul elevului într-o altă unitate şcolară – se eliberează de către medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă.

3. Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe:

a) după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive;

b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

 

„La intrarea în colectivităţi de copii mici ‒ grădiniţe sau creşe ‒ se solicită în mod abuziv nişte analize. Noi nu înţepăm copiii pentru că vor directorii de grădiniţă sau pentru că nu ştiu ce mamă speriată spune că ea nu-l duce pe al ei până nu îi controlează pe toţi.“(dr. Sandra Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov)

Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Ultima oră
Pe aceeași temă