-0.5 C
București
miercuri, 19 martie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia ademenește România și Polonia să împartă Ucraina. Ce a rezultat în...

Rusia ademenește România și Polonia să împartă Ucraina. Ce a rezultat în urma discuției Trump Putin

Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, a declarat joi, după ce Trump și Putin au discutat la telefon despre un acord de pace în Ucraina, că România ar avea interesul să revendice teritorii ale Ucrainei. Narîșkin reia tema favorită a propagandei ruse, că Ucraina este un stat care nu are dreptul să existe și spune că „prăbușirea sa este inevitabilă”, potrivit Antena 3.

Contactați de Antena3.ro, oficiali din statul român au declarat că este „o capcană” și că răspunsul trebuie să fie categoric „nu!”.

Narîșkin spune că încep discuții despre teritoriile Ucrainei pe fondul „prăbușirii inevitabile” și susține că Polonia „se uită îndeaproape” la Liov, iar „partea din teritoriul Basarabiei și Bucovinei de Nord continuă să prezinte interes pentru România”. Afirmațiile au fost făcute joi, în cadrul mesei rotunde „De la Harkov la Ujgorod: istoria conflictelor și compromisurilor teritoriale”, potrivit TASS.

Șeful spionilor ruși, și președinte al Societății Istorice Ruse, spune că Ucraina de facto s-a format doar în perioada sovietică „de pe pământurile mai multor state vecine, anexate bazei teritoriale istorice rusești”, iar pe fondul situației actuale „pretutindeni, mai ales în Europa de Est, au existat declarații conform cărora, din cauza prăbușirii inevitabile a Ucrainei, pământurile acesteia vor merge către țările vecine”.

Narîșkin se pliază pe discursul extremiștilor din Europa

Discursul revizionist al lui Narîșkin întreține revendicări ale politicienilor extremiști din Europa. În România, Călin Georgescu și Diana Șoșoacă au revendicat teritorii din Ucraina, în timp ce în Bulgaria vecină, liderii partidului extremist „Renașterea” au revendicat Macedonia și sudul Basarabiei.

„Aceste discuții sunt în mare parte generate de viața însăși. Din ce în ce mai mulți oameni cu adevărat gânditori și educați sunt atrași în orbita discuției despre viitoarele granițe ale unui număr de state din Europa de Est”, a remarcat președintele RIO „În același timp, mi se pare că un sistem cuprinzător de opinii asupra acestei probleme ar trebui să includă o analiză istorică precisă, ținând cont de procesele și teritoriile adiacente ale Ucrainei”, spune Narîșkin.

„Astfel, istoria formării granițelor în Europa de Est lasă un spațiu larg pentru discuții științifice, ale căror concluzii pot fi solicitate în dezvoltarea ulterioară a deciziilor juridice internaționale”, a concluzionat șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei.

Narîșkin a vorbit și despre pretențiile Ungariei asupra teritoriului Transcarpatiei, parte din Ucraina.

„Transcarpatia făcea parte din Regatul Ungar din secolul al XI-lea. Conducerea sovietică nu a adus acolo populația maghiară, ci a anexat teritoriul împreună cu oamenii care au locuit aceste meleaguri”, a mai spus acesta.

Anul trecut, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care ocupă în prezent funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate din această țară, a prezentat o hartă cu teritoriile Ucrainei care ar urma să fie alipite Rusiei sau altor state din regiune.

Harta prezenta un scenariu în care Ucraina ar urma să rămână doar cu capitala, în timp ce restul teritoriilor sale ar urma să fie alipite țărilor învecinate. Moscova ar controla o parte din orașele ucrainene, estul, sudul și întreaga coastă a Mării Negre.

Medvedev a precizat că „spațiul geostrategic” al Rusiei nu poate fi împărțit cu Ucraina și că orice tentativă de a schimba acest lucru este menită eșecului.

Ministrul polonez de Externe cere încetarea beneficiilor pentru bărbații ucraineni din Europa

La începutul acestui an, Ucraina a adoptat o nouă legislație, prin care scade vârsta de convocare în armată, de la 27 la 25 de ani, pentru a crește ritmul de mobilizare pe front

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski , a declarat că „guvernele europene ar trebui să oprească beneficiile sociale pentru bărbații ucraineni de vârstă militară care locuiesc în țările lor”, o măsură despre care a spus că va ajuta Ucraina să cheme mai multe trupe pentru a lupta împotriva forțelor ruse, notează Reuters.

În urma unei întâlniri la Kiev cu omologul său ucrainean, Radoslaw Sikorski a spus că încetarea beneficiilor sociale pentru refugiații ucraineni de sex masculin ar beneficia și de finanțele statului în țările gazdă din Europa de Vest.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Un bărbat de 27 de ani din București și-a dat foc încercând să-și aprindă o țigară

Poliţiştii Secţiei 22 din Sectorul 6 al Capitalei au fost sesizaţi marţi seară că un bărbat şi-ar fi dat foc în faţa unui complex...

Marea Britanie apreciază „progresul discuțiilor” realizat de Trump cu Putin

Marea Britanie a salutat marți 'progresele realizate de președintele (american Donald) Trump în vederea încetării focului' în Ucraina, după ce președintele american a convenit...

Pedro Sanchez condamnă ca „inacceptabile” atacurile israeliene asupra Gaza ce au făcut 400 de morți

Premierul spaniol Pedro Sánchez a descris marți drept 'inacceptabile' atacurile israeliene asupra teritoriului palestinian Gaza care au făcut peste 400 de morți, notează AFP. 'Atroce....
Ultima oră
Pe aceeași temă