14.8 C
București
sâmbătă, 12 octombrie 2024
AcasăSocialEducațiePremierul Ciucă promitea că mărește salariile profesorilor încă de anul trecut. După...

Premierul Ciucă promitea că mărește salariile profesorilor încă de anul trecut. După ce au așteptat mai bine de un an, guvernul îi acuză pe sindicaliști că fac grevă

Greva generală din Educație, care a început luni, 22 mai 2023, putea fi evitată dacă guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă și-ar fi respectat promisiunile făcute acum mai bine de un an, iar una dintre promisiuni era că vor crește salariile profesorilor.

Drept dovadă, în ianuarie 2022, Guvernul României anunța că premierul Ciucă a avut o „întâlnire de lucru” cu reprezentanții Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, ai Federației Naționale Sindicale Alma Mater și ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

”Dialogul este calea pentru a găsi măsuri echilibrate. În colaborarea cu dumneavoastră plecăm de la dorința comună de a susține prestigiul dascălilor, de a motiva cadrele didactice și de a plăti corect munca fiecărui angajat din sistemul de învățământ pentru a avea, în viitor, oameni bine pregătiți și educați”, declara, la acel moment, premierul Ciucă.

„Consultările vor fi coordonate, la nivelul Guvernului, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu participarea ministerelor Muncii și Finanțelor, și vor avea în vedere identificarea de soluții și termene de aplicare ale acestora, ca răspuns la problemele semnalate de sindicatele din domeniu. Pe termen scurt, sunt avute în vedere soluții pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017, plata eșalonată a drepturilor salariale, clarificări privind aplicarea unor sporuri și suplimentarea personalului nedidactic și didactic auxiliar, în raport cu nevoile corect identificate în sistemul național de învățământ.

Termenul asumat pentru finalizarea negocierilor și asumarea de către Guvernul României pentru un acord cu reprezentanții federațiilor sindicatelor reprezentative din învățământ este 4 februarie 2022. Aceste angajamente sunt circumscrise celor asumate prin Programul de Guvernare, respectiv ca în termen de 120 de zile de la preluarea mandatului, să fie prezentat un calendar de modificare a Legii-cadru nr. 153/2017. Pe termen mediu și lung, consultările vor continua în perspectiva reformei legii salarizării, angajament asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență”.

Nu este clar ce drepturi au primit cadrele didactice, pe parcursul anului 2022 și la începutul anului 2023. Dar iată, drept comparație, că în seara de 21 mai 2023, premierul Ciucă difuza pe internet un comunicat formulat în termeni extrem de asemănători: „Problemele discutate astăzi se vor rezolva, în primul rând, prin noua lege a salarizării unitare pe care Ministerul Muncii o va finaliza până la 15 iulie. După dialogul cu partenerii sociali, proiectul va fi înaintat Parlamentului la 1 septembrie (…). Dialogul este întotdeauna calea. De aceea, am invitat sindicatele la discuții. Le transmit profesorilor că suntem pe un teren al deschiderii și empatiei. Eu nu vad alta soluție, decât cea a dialogului, până ce avem o rezolvare. Reiterez disponibilitatea mea și a miniștrilor de resort de a sta față în față cu sindicatele oricând, oriunde, oricât. Din punctul meu de vedere o grevă generală se declanșează în lipsa dialogului și a rezolvării problemelor. Singurii care au de pierdut dacă greva se declanșează, în ciuda dorinței noastre de dialog și negociere, sunt părinții și elevii, care de mâine sunt într-o situație extrem de dificilă”.

Deci în ianuarie 2022, premierul Ciucă promitea că Guvernul va modifica Legea 153 / 2017, aceasta fiind Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice. Acum, în mai 2023, promite, din nou, că Guvernul va modifica Legea salarizării. Dar termenul anunțat pentru modificarea Legii salarizării este 1 septembrie 2023. Între timp, pe 26 mai 2023, premierul Ciucă ar urma să-și depună mandatul. Deci premierul Ciucă chiar nu va mai avea nicio răspundere pentru ce se întâmplă după plecarea lui din fruntea Executivului.

Singura schimbare notabilă între cele două situații descrise în cele două puncte de vedere ale Guvernului, la interval de aproape un an și jumătate între ele, este că, între timp, s-a schimbat ministrul Educației. În ianuarie 2022 era ministru Sorin Cîmpeanu. Acesta și-a dat demisia în septembrie 2022. În mai 2023, ministru al Educației este Ligia Deca. Dar problemele profesorilor tot nerezolvate au rămas.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Amenzi și demolarea construcțiilor pentru românii care stau la curte și construiesc ilegal

Românii care locuiesc la casă tebuie să cunoască foarte bine legea construcțiilor. Puțini sunt cei care știu că pentru construirea unui gard sau a...

Înalt oficial iranian a vizitat locul unei lovituri israeliene din Beirut

Preşedintele parlamentului iranian, Mohammad-Bagher Ghalibaf, a denunţat sâmbătă "crimele" Israelului în cursul unei vizite la locul unei lovituri israeliene care a vizat joi centrul...

ANM anunță o răcire bruscă a vremii în toată țara, cu ploi și vânt puternic în sud și sud-est

Vremea se răcește semnificativ în întreaga țară, cu ploi și intensificări ale vântului, mai ales în sud și sud-est. A fost emis un Cod...
Ultima oră
Pe aceeași temă