20.1 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

Una dintre „uzinele de sinecuri ale PSD” va fi desființată. Cum vrea USR să facă acest lucru

Conform inițiativei legislative, patrimoniul AOSR, reprezentând drepturile, obligaţiile, contractele, acordurile şi litigiile instituţiei, bunurile mobile, inclusiv arhiva, precum şi bunurile aflate în administrarea sau, după caz, în proprietatea acestuia, se transferă către Academia Română.

„Continuăm ceea ce ne-am asumat atât în campanie, cât și prin programul de guvernare, și anume desființarea sinecurilor. Cu toate că beneficiază de fonduri substanțiale de la bugetul de stat, contribuția în cercetare este insignifiantă. Pseudo-organizația dublează atât intern cât mai ales extern Academia Română, confuzând cercetătorii din forurile internaționale referitor la care este adevara Academie a României. Academia Oamenilor de Știința din România este în aceeași măsură Academie, pe cât este și Academia de Unghiuțe, unde diferite persoane învață să facă manichiură permanentă”, transmite Cristi Berea.

Personalul AOSR ar urma să fie încadrat, în limita numărului maxim de posturi aprobate, la Academia Română, beneficiind de drepturile bănești conform grilei de salarizare din cadrul Academiei Române.

USR PLUS arată că în anul 2019, doar puțin peste 2% dintre cheltuieli au fost destinate activităților efective, iar AOSR este „o fabrică de sinecuri pentru 350 de persoane, printre care Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu și Teodor Meleșcanu”.

„Vechii politicieni ne-au obișnuit cu înființarea de instituții pentru funcții sau acces la banii publici, AOSR fiind un exemplu perfect de pseudo-academie hrănită exclusiv din fonduri publice. Printre persoanele care au condus această instituție se numără Ecaterina Andronescu, cea care a îngropat sistemul educației din România. Este membru fondator și președinte al secției “Stiințe tehnice”. Susținem reforma sistemului educațional, un buget optim pentru cercetare și dezvoltare în cadrul Universităților și nu numai, însă nu prin susținerea sinecurilor”, spune Cristina-Denisa Neagu.

Potrivit USR PLUS, contribuția AOSR la cercetarea științifică din România este „aproape inexistentă, fără valoare academică”, iar drenarea banilor publici prin pseudo instituții de cercetare și de academii care nu au nimic de cercetarea științifică sau academică reală.

Ultima oră
Pe aceeași temă