11 C
București
marți, 21 septembrie 2021

Nu mai știm ce nu avem voie. Starea de urgență trece, starea de alertă nu e pregătită

După două luni de stare de urgență, această situație excepțională expiră în România la finalul zilei de joi (14 mai) și ar trebui înlocuită imediat cu o stare de alertă. Oficialii români, în frunte cu președintele Iohannis, au susținut că starea de alertă este necesară pentru a permite continuarea măsurilor de combatere a epidemiei de coronavirus.

Doar că Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la o eventuală nelegalitate a stării de alertă, iar sesizarea ar urma să fie judecată de magistrații CCR miercuri. Dacă verdictul CCR va fi că starea de alertă e neconstituțională, România nu mai intră din 15 mai în stare de alertă, deci toate regulile legate de criza coronavirusului vor fi brusc anulate.

Întrucât actuala Putere nu poate face presiuni asupra magistraților CCR, pentru a-i convinge să nu-i pună “bețe în roate”, Guvernul Orban a pregătit o variantă de rezervă. Această variantă are forma unui proiect de lege, elaborat de Ministerul Justiției, pe care Cabinetul l-a avizat favorabil cu maximă operativitate, în ședința de luni. Proiectul urmează să fie trimis la Parlament, în speranța că și Parlamentul îl va discuta și aproba cu maximă urgență.

Această situație a fost comentată dur, luni, de Alfred Simonis, liderul deputaților PSD: “După adoptarea proiectului de lege de cele două Camere ale Parlamentului, este nevoie de două zile pentru a lăsa timp de contestare la Curtea Constituțională. Incompetența criminală a Guvernului va face ca românii, din 15 mai, să poată ieși liber din casă, fără restricții”, a spus Alfred Simonis.

Luni la amiază, președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc (PSD), anunța că “n-am primit acest proiect de lege, am văzut doar câteva știri. Este foarte bine că Guvernul a înțeles că e nevoie de o lege, de o dezbatere în Parlament”. Practic, ambii parlamentari din PSD sugerau că ar fi dispuși să voteze acest proiect de lege, doar că ar fi vrut să li se lase mai mult timp pentru dezbatere.

Despre textul acestui act legislativ a oferit câteva detalii Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului Orban.

„Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru protejarea vieţii cetăţenilor şi a sănătăţii persoanelor fizice în perioada următoare, pentru reglementarea situaţiei de alertă care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă şi, în absenţa unor reglementări clare de lege în acest context, atât viaţa românilor, cât şi sănătatea lor fizică ar putea fi puse în pericol. De aceea, Guvernul s-a reunit astăzi în şedinţă pentru adoptarea acestui proiect de lege care a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă”, a declarat Ionel Dancă la finalul ultimei ședințe de Guvern.

El a precizat că viitoarea lege vizează, în mare parte, chestiuni care „au fost reglementate pe perioada stării de urgenţă, care vor fi continuate pe perioada stării de alertă şi care necesită o reglementare la nivel de lege adoptată în Parlament”.

În mod cert, masca de protecție va fi obligatorie în spații închise, precum și în mijloacele de transport în comun.

IMPLICAȚIE

Se dau amenzi dar nu știm pentru ce

Unul dintre elementele încă neclare este chiar cel legat de declarația pe proprie răspundere, care a fost obligatorie pe timpul stării de urgență. Premierul Orban a spus deja că se va putea circula fără restricții în interiorul localităților și cu mai puține restricții în afara acestora, inclusiv pentru activități sportive individuale – cum ar fi mersul pe bicicletă, pentru vânătoare sau pentru pescuit. Dar nu se știe încă dacă declarația scrisă va mai fi obligatorie sau nu. În orice caz, amenzi contravenționale se vor putea da.

“N-am primit acest proiect de lege, am văzut doar câteva știri. Este foarte bine că Guvernul a înțeles că e nevoie de o lege, de o dezbatere în Parlament”

Robert Cazanciuc,

Președinte interimar al Senatului

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă