13 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăInternaționalMaroc: Un internaut a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru...

Maroc: Un internaut a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru ofensă adusă regelui

O curte de apel din Maroc l-a condamnat luni pe un internaut la trei ani de închisoare pentru ofensă adusă regelui, după ce acesta a postat pe rețelele de socializare în 2020 mesaje care criticau normalizarea relațiilor dintre Maroc și Israel, transmite Le Figaro, preluat de g4media.ro.

Saïd Boukioud, născut în 1975, a fost condamnat în august la cinci ani de închisoare pentru ofensa adusă monarhiei în legătură cu postările sale de pe Facebook, care au fost între timp eliminate de pe platformă.

Luni, Curtea de Apel din Casablanca a recalificat cazul ca fiind o ofensă adusă regelui și a redus pedeapsa la trei ani de închisoare, a declarat pentru AFP avocatul său, El Hassan Essouni. Potrivit Constituției, politica externă a Marocului este prerogativa monarhului, în acest caz Mohammed al VI-lea. Boukioud „nu a avut niciodată intenția” de a-l jigni pe rege, dar „a vrut să atragă atenția asupra faptului că normalizarea nu este bună pentru marocani, pentru cauza palestiniană sau pentru oricine altcineva”, a declarat avocatul său pentru AFP.

El a considerat că noua sentință este „foarte excesivă” și a declarat că intenționează să facă apel la Curtea Supremă. În august, Asociația marocană pentru drepturile omului (AMDH) a raportat că în decurs de doi ani a înregistrat „zeci de proceduri judiciare” în urma unor publicații care criticau autoritățile pe rețelele de socializare. Această decizie judiciară intervine în contextul războiului din Fâșia Gaza dintre Hamas și Israel, care a dat un nou impuls mobilizării pro-palestiniene în Maroc în ultimele săptămâni.

Duminică, zeci de mii de persoane au ieșit pe străzile din Casablanca pentru a cere suspendarea relațiilor bilaterale și o încetare permanentă a focului în Gaza.

Regele Marocului vizitează supraviețuitorii cutremurului în spital

Regele Marocului Mohammed al VI-lea a vizitat marți (12 septembrie) un spital din Marrakech și a vorbit cu supraviețuitorii răniți ai celui mai mortal cutremur din țară, din ultimele șase decenii, potrivit Reuters.

Regele, care a donat și sânge la Spitalul Universitar King Mohammed VI, a mulțumit Spaniei, Qatarului, Regatului Unit și Emiratelor Arabe Unite pentru că au trimis ajutor, deoarece mulți supraviețuitori din zonele montane devastate se luptă pentru a supraviețui în adăposturi improvizate, pentru a patra noapte în aer liber. Marocul nu a acceptat ofertele de ajutor din Italia, Belgia, Franța și Germania.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ucraina acuză Rusia că atacă ținte civile cu rachete nord-coreene

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a acuzat joi Rusia de utilizarea de rachete de fabricaţie nord-coreeană pentru a efectua lovituri sângeroase în Ucraina...

Grindeanu veste bună despre construcția autostrăzii Pașcani- Suceava

Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor a avizat joi Studiul de Fezabilitate al autostrăzii Pașcani- Suceava, anunță ministrul Sorin Grindeanu. Documentul fusese avizat săptămâna trecută...

Un fermier ucrainean condamnă blocarea frontierei

Un fermier ucrainean a declarat miercuri (21 februarie) că are inima zdrobită de blocada fermierilor polonezi și, mai ales, că știa că cerealele ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă