27.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInternaționalManifestațiile ce cer demisia președintelui peruan Dina Boluarte au fost reluate

Manifestațiile ce cer demisia președintelui peruan Dina Boluarte au fost reluate

Manifestațiile cerând demisia președintelui peruan Dina Boluarte, ea fiind cea care i-a succedat lui Pedro Castillo în decembrie, demis de Parlament, au fost reluate miercuri în mai multe regiuni ale ţării după o pauză în perioada sărbătorilor de sfârşit de an, a anunţat guvernul de la Lima, notează AFP.

Confruntările cu forţele de securitate, în special în centrul şi sudul ţării unde preşedintele demis se bucură de sprijin, au făcut până în prezent 22 de morţi şi peste 600 de răniţi.

“Sunt zece puncte de blocaj, în special la Puno”, în sud-estul ţării, a declarat presei premierul Alberto Otarola, după înfiinţarea unui centru de gestionare a crizei la Lima.

La Arequipa (sud), poliţia încearcă să deblocheze drumurile folosind gaze lacrimogene, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse. Unele artere rutiere sunt blocate şi în regiunile Junin (centru), Cusco şi Apurimac (sud-est), potrivit AFP şi presei locale, potrivit agerpres.ro.

Manifestațiile ce cer demisia președintelui Dina Boluarte au dus la evacuarea turiștilor dintr-o zonă foarte populată

Legătura feroviară dintre Cusco şi oraşul-templu incaş Machu Picchu, bijuterie turistică a ţării, a fost suspendată miercuri ca măsură de precauţie şi pentru o perioadă nedeterminată pentru a asigura siguranţa turiştilor, a anunţat compania PeruRail într-un comunicat.

Marţi, 2.000 de turişti au fost evacuaţi din zonă, potrivit poliţiei.

Ministerul Culturii a precizat că accesul la cetate şi în parcurile arheologice s-a desfăşurat normal miercuri, în pofida manifestaţiilor.

În decembrie, mii de vizitatori au rămas blocaţi la Machu Picchu şi Cusco, deoarece legătura feroviară a fost întreruptă şi aeroportul închis în urma unei tentative de preluare a controlului de către manifestanţi.

În regiunile unde miercuri au fost reluate manifestaţiile, clădirile publice şi aeroporturile sunt păzite de poliţie şi armată, militarii fiind autorizaţi să asigure menţinerea ordinii după proclamarea stării de urgenţă la mijlocul lui decembrie.

În capitala ţării, Dima Boluarte a lansat un apel la încetarea manifestaţiilor, “la pace, calm şi unitate pentru a promova dezvoltarea ţării”.

Marţi, au fost organizate marşuri în toată ţara, în principal de către mişcări de dreapta şi de centru-dreapta, pentru a cere “pace şi încetarea violenţelor”.

Parlamentul peruan a votat pe 20 decembrie avansarea alegerilor generale din 2026 în aprilie 2024, în încercarea de a opri criza şi de a pune capăt protestelor declanşate de demiterea, pe 7 decembrie, a lui Pedro Castillo şi plasarea lui în detenţie.

S-a lăsat cu morți în confruntările din Peru după ce protestatarii au cerut noi alegeri generale

Doi manifestanți sunt morți și patru persoane au fost rănite în Peru duminică (11 decembrie) în timpul protestelor care cer ca țara să organizeze alegeri generale după înlăturarea fostului președinte Pedro Castillo, au declarat poliția și autoritățile locale.

Șefa Oficiului Avocatului Poporului din Peru, Eliana Revolar, a declarat postului de radio local RPP că un tânăr de 15 ani și un tânăr de 18 ani au murit în timpul ciocnirilor cu poliția din orașul Andahuaylas, în regiunea andină Apurimac, ” posibil ca urmare a rănilor împușcate”, potrivit Reuters.

Sunt doi morți în Peru la protestele care cer noi alegeri generale în loc să-i permită actualului președinte Boluarte să stea până în 2026

Manifestanții, mulți dintre ei susținători ai lui Castillo, au cerut zile întregi ca Peru să organizeze alegeri în loc să-i permită lui Boluarte să rămână la putere până la încheierea mandatului lui Castillo în 2026. Unii protestatari cer, de asemenea, ca Congresul să fie închis.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Două organizații criminale care se ocupau cu introducerea ilegală de cetățeni chinezi în Spania au fost desființate

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea a două organizații criminale care au introdus ilegal sute de cetățeni chinezi folosind o...

Taylor Swift, comparată cu Madonna, Michael Jackson sau Beatles. Marius Moga: “Cred că este un fenomen”

Taylor Swift este un fenomen global și un adevărat titan în industria muzicală. Cu 14 premii Grammy la activ, dintre care patru pentru albumul...

Nicolae Ciucă, despre problemele din Dolj: “PIB-ul e cu 20% mai mic decât media naţională”

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a adus în atenție sâmbătă, la Dăbuleni, situația economică a județului Dolj, subliniind că Produsul Intern Brut...
Ultima oră
Pe aceeași temă