3.7 C
București
luni, 19 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaKievul acuză Comitetul Internațional al Crucii Roșii pentru lipsa de acțiune legat...

Kievul acuză Comitetul Internațional al Crucii Roșii pentru lipsa de acțiune legat de prizonierii rușilor

Kievul a denunţat marţi “lipsa de acţiune” a Comitetului Internaţional al Crucii Roșii (CICR) pentru a-i ajuta pe soldaţii care sunt prizonierii rușilor şi pe care organizaţia internaţională nu a putut încă să îi viziteze, relatează AFP.

“Din păcate, la fiecare schimb, constatăm că lipsa de acţiune a CICR a dus la torturarea zilnică a prizonierilor noştri de război şi a ostaticilor civili prin foamete, prin electrocutări”, a declarat ofiţerul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, potrivit unui comunicat al preşedinţiei.

Potrivit acestuia, CICR nu îşi îndeplineşte mandatul, care prevede vizitarea prizonierilor militari şi civili în zonele de conflict, potrivit agerpres.ro.

Kievul presează Comitetul Internațional al Crucii Roșii pentru a face ceva în privința soldaților care sunt prizonierii rușilor

La rândul său, şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrid Iermak, a afirmat că “Ucraina aşteaptă şi cere de la CICR determinarea adecvată pentru a obţine acces la prizonierii ucraineni în Olenivka”.

Condiţiile sanitare din această închisoare, situată în zona ocupată de ruşi a regiunii Doneţk (est), au fost amplu denunţate de ONU, iar Kievul a cerut în repetate rânduri ca o echipă a CICR să se deplaseze la faţa locului.

Gravă încălcare a legilor internaționale. Zeci de prizonieri de război ucraineni au fost uciși sau răniți

Zeci de prizonieri de război ucraineni au fost uciși sau răniți în urma unui atac cu rachetă asupra unui lagăr din Doneţk, păzit de armata rusă.

Informațiile asupra acestei tragedii sunt contradictorii. Rusia susține că lagărul a fost lovit de o rachetă trasă dintr-un lansator HIMARS, de tipul celor livrate Ucrainei de SUA. Rusia mai susține că Ucraina încearcă să recupereze teritorii din Donețk. Prin aceste afirmații, Rusia sugerează că lagărul de prizonieri a fost atacat de militarii ucraineni.

La momentul atacului, Rusia ținea prizonieri în respectiva tabără 193 de militari ucraineni. După atac, Ministerul rus al Apărării a publicat o listă pe care apar numele a 50 de morţi şi a 73 de răniţi. Despre aceștia, Rusia susține că erau prizonieri în lagăr, la momentul atacului. 48 de cadavre au fost recuperate din ruine. Alți doi prizonieri răniți ar fi murit pe timpul transportului la spital.

Închisoarea lovită de rachetă se afla în localitatea pe care rușii o numesc Elenovka. În descrierea rușilor, localitatea se află în „Republica Populară” Donețk. Este vorba de o regiune din estul Ucrainei, pe care Rusia vrea s-o anexeze. În acest scop, Rusia va simula organizarea unui referendum în care populația ar urma să ceară „unirea” cu Rusia.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 704: Medvedev amenință din nou cu un război nuclear

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a ameninţat din nou Occidentul cu un război nuclear total, dacă Rusia, în urma confruntării din Ucraina, este împinsă...

63% dintre români nu îşi permit un concediu de 7 zile departe de casă

Statele membre UE trebuie să acorde salariaţilor un concediu anual plătit de minim de 20 de zile. Statistica arată că nu toţi europenii...

„E un partid nou. NOUNOUȚ!”

Cunoscutul actor Florin Călinescu pare gata să revină în politică. Fosta vedetă Tv mărturisește că este pe cale să se „implice” politic într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă