17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaGravă încălcare a legilor internaționale. Zeci de prizonieri de război ucraineni au...

Gravă încălcare a legilor internaționale. Zeci de prizonieri de război ucraineni au fost uciși sau răniți

Zeci de prizonieri de război ucraineni au fost uciși sau răniți în urma unui atac cu rachetă asupra unui lagăr din Doneţk, păzit de armata rusă.

Informațiile asupra acestei tragedii sunt contradictorii. Rusia susține că lagărul a fost lovit de o rachetă trasă dintr-un lansator HIMARS, de tipul celor livrate Ucrainei de SUA. Rusia mai susține că Ucraina încearcă să recupereze teritorii din Donețk. Prin aceste afirmații, Rusia sugerează că lagărul de prizonieri a fost atacat de militarii ucraineni.

La momentul atacului, Rusia ținea prizonieri în respectiva tabără 193 de militari ucraineni. După atac, Ministerul rus al Apărării a publicat o listă pe care apar numele a 50 de morţi şi a 73 de răniţi. Despre aceștia, Rusia susține că erau prizonieri în lagăr, la momentul atacului. 48 de cadavre au fost recuperate din ruine. Alți doi prizonieri răniți ar fi murit pe timpul transportului la spital.

Închisoarea lovită de rachetă se afla în localitatea pe care rușii o numesc Elenovka. În descrierea rușilor, localitatea se află în „Republica Populară” Donețk. Este vorba de o regiune din estul Ucrainei, pe care Rusia vrea s-o anexeze. În acest scop, Rusia va simula organizarea unui referendum în care populația ar urma să ceară „unirea” cu Rusia.

Victimele sunt prizonieri de război ucraineni, dintre cei care s-au predat la Mariupol

Ucraina, în schimb, susține că Rusia a lansat o rachetă asupra lagărului, pentru a-i ucide pe militarii ucraineni luați prizonieri și pe care, conform legilor internaționale, ar fi trebuit să-i protejeze. Militarii deținuți în lagăr făceau parte dintre cei care s-au predat la Mariupol, cărora Rusia le promisese viața. Localitatea unde a căzut racheta este numită de ucraineni Olenivka. Oficialii ucraineni cer o anchetă internațională asupra atacului de la Olenivka. Dmytro Lubineţ, reprezentant al Radei Supreme de la Kiev, a susținut că este necesară o expertiză internațională. Pentru obiectivitate, la această expertiză nu trebuie să participe nici experți ucraineni dar nici experți ruși, consideră Dmytro Lubineţ.

Ministerul de Externe al României a transmis un comunicat în care acuză Rusia pentru acest incident sângeros. „Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm bombardarea închisorii din Olenivka şi uciderea prizonierilor de război ucraineni. Aceste crime atroce comise de Rusia impun investigarea şi sancţionarea internaţională. Transmitem condoleanţe familiilor şi susţinere totală pentru Ucraina”, anunță Ministerul de Externe al României.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Importurile de gaze ale României au crescut cu aproape 6%, în primele şapte luni din 2024

Producţia de gaze s-a majorat cu 1,4% anul trecut România a importat, în primele şapte luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de...

Plouă într-o maternitate nouă care a fost inaugurată recent. Investiția s-a ridicat la 20 milioane de euro

La doar o lună după inaugurarea Maternității Bega din Timișoara, unitatea, în care s-au investit 20 de milioane de euro, se confruntă cu infiltrări...

UE raportează un excedent record al balanței comerciale, în timp ce zona euro beneficiază de un surplus semnificativ

Uniunea Europeană a înregistrat în iulie 2024 un excedent record al balanței comerciale de 19,1 miliarde de euro, o îmbunătățire semnificativă față de excedentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă