12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInternaționalAfrica se transformă în colonie rusă

Africa se transformă în colonie rusă

Africa pierde suveranitatea zăcămintelor de aur și se transformă în colonie rusă, arată o analiză a Robert Lansing Institute.

Sudanul a pierdut controlul efectiv asupra zăcămintelor sale de aur. Moscova își extinde prezența în țară și se implică mai mult în minerit folosind legături corupte cu junta militară din Khartoum. Astfel de relații stabilesc relații coloniale între Rusia și regiune. Rusia asigură protecția regimului și recunoașterea sa la nivel mondial în schimbul obținerii unui acces la resursele africane. Interesele populației locale de aici sunt aruncate sub autobuz.

Asociația Baroului din Darfur a confirmat prezența mercenarilor companiei ruse implicați în presupuse atrocități din Republica Centrafricană. Mercenarii Grupului Wagner par să fi fost activi în Darfur de Sud de la sfârșitul anului 2021. Mercenarii sunt acuzați în principal de atacuri asupra minerilor de aur artizanal din localitatea Um Darfur, aproape de granița cu Republica Centrafricană. În plus, Rusiei i s-au oferit unele preferințe în minerit.

Sudanul este al doilea cel mai mare producător de aur din Africa. Cu toate acestea, producția este adesea condusă de minerit nereglementat, artizanal, iar contrabanda de rutină cu aur peste granițele internaționale este o problemă constantă. Se estimează că aproximativ 50%-80% din aurul Sudanului este scos ilegal din țară. De asemenea, se suspectează că veniturile au fost utilizate pentru finanțarea conflictului intern.

RSF, condusă de vicepreședintele Consiliului de suveranitate al Sudanului, generalul Mohamed Hamdan ‘Hemeti’ Dagalo din tribul Rizeigat originar din Ciad, a fost mult timp asociat cu controlul exploatării aurului în Darfur.

RSF a construit un vast imperiu de afaceri care captează o mare parte din industria aurului din țară și are interese uriașe în multe sectoare ale economiei sudaneze. ONG-ul anticorupție Global Witness a publicat un raport în 2019 despre rețelele financiare din spatele RSF.

Potrivit robert Lansing Institute, vizita lui Hemeti în Rusia în luna martie a acestui an a fost „aranjată de mercenarii ruși Wagner pentru a găsi o cale de ieșire pentru aliatul lor din Sudan și pentru a-i garanta păstrarea puterii, astfel încât aceștia să poată continua să jefuiască resursele țării.

În acest fel, Kremlinul își continuă expansiunea în Africa. Scenariul Sudanului este un ecou în Mali, unde rușii au obținut și acces la zăcămintele de aur. Acest mecanism și scheme sunt similare cu modurile în care Al Qaeda obține fonduri din cauza tranzacțiilor cu aur din Africa.

În ciuda sancțiunilor impuse comerțului cu aur rusesc, Moscova intenționează să ocolească aceste restricții prin tranzacții din țări terțe. Cu toate acestea, în cazul Sudanului, Rusia primește și sprijin politic de la Khartoum, inclusiv la nivelul ONU, unde sudanii susțin inițiativele Kremlinului și recunosc Ucraina ocupată ca parte a Rusiei. Se așteaptă ca Rusia să trimită cereale ucrainene furate în Sudan și să ofere serviciile de securitate Wagner Group ca plată pentru aur.

Prin urmare, Moscova este hotărâtă să creeze o alianță a regimurilor autoritare care să se opună democrațiilor civilizate, prin protejarea și legalizarea acestora în instituțiile internaționale. Astăzi, Rusia a format deja o axă pro-rusă CAR-Sudan-Eritreea.

Forțele de sprijin rapid (RSF) conduse de Hemetti au stabilit deja o cooperare puternică cu compania paramilitară privată Wagner, aproape de Kremlin. Liderul RSF, însă, ambiționează să obțină mai multe arme rusești pentru milițienii săi.

Săptămâna trecută, Compania Sudaneză de Resurse Minerale a anunțat că a furnizat trezoreriei statului peste 45 de milioane de dolari în zece zile, o sumă fără precedent. Compania a declarat într-o declarație de presă că a reușit să procure aproximativ 100.200 de kilograme de aur de la bursa tradițională din clădirea de aur din Khartoum.

Cantitatea actuală de aur pregătită pentru export este fără precedent, deoarece compania a procurat mai mult aur în zece zile decât exportă de obicei țara într-un an.

Exportul de aur este important pentru economia Sudanului. Într-un interviu acordat emisiunii Sudan Today de la Radio Dabanga, dr. Hasan Bashir, profesor de economie la Universitatea El Nilein din Khartoum, a explicat că volumele exporturilor ar fi putut fi de 10 ori mai mari decât exporturile actuale și a subliniat contrabanda continuă cu cantități mari de aur din tara.

Citește și:

LIVE UPDATE. Rusia – Ucraina, ziua 128: cel puțin 17 morți, după atacuri în zona Odesa

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă