Următorul pas va fi superinteligența artificială, capabilă să depășească inteligența umană, dar nimeni nu poate estima exact când se va întâmpla acest lucru
Inteligența artificială capabilă să egaleze sau să depășească oamenii în orice sarcină este încă departe, dar ar putea deveni realitate în următorii cinci până la zece ani, potrivit lui Demis Hassabis, CEO-ul Google DeepMind.
Vorbind la o conferință desfășurată luni la sediul DeepMind din Londra, Hassabis a explicat că inteligența generală artificială (AGI), capabilă să reproducă toate abilitățile unui om, va începe să prindă contur în următorul deceniu, scrie profit.ro.
„Sistemele actuale sunt foarte impresionante în anumite domenii, dar mai sunt multe lucruri pe care nu le pot face încă. Eu cred că, în următorii cinci până la zece ani, unele dintre aceste capabilități vor începe să iasă la iveală și ne vom îndrepta spre ceea ce numim inteligență generală artificială”, a spus Hassabis.
Previziunile lui Hassabis sunt mai conservatoare, decât ale altor lideri din industrie. CEO-ul Anthropic, Dario Amodei, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că un AI mai performant decât aproape toți oamenii, la majoritatea sarcinilor, ar putea apărea doar peste doi-trei ani. Alți experți sunt și mai optimiști. Jeetu Patel, director de produs la Cisco, estimează că AGI ar putea deveni realitate încă din 2025, iar Elon Musk, CEO-ul Tesla, a prezis anul trecut că acest moment ar putea veni până în 2026.
După AGI, următorul pas va fi superinteligența artificială (ASI), capabilă să depășească inteligența umană, dar nimeni nu poate estima exact când se va întâmpla acest lucru, a subliniat Hassabis.
Potrivit lui Hassabis, cea mai mare provocare în realizarea AGI este capacitatea sistemelor AI de înțelegere a contextului lumii reale.
„Dezvoltarea unor sisteme capabile să rezolve probleme și să îndeplinească sarcini autonome este deja posibilă în lumea jocurilor – cum ar fi strategia complexă din Go – dar aplicarea acestor tehnologii în viața reală este mult mai dificilă”, a explicat CEO-ul DeepMind.
O direcție promițătoare este „AI multi-agent”, unde mai multe inteligențe artificiale comunică și colaborează între ele. DeepMind a testat deja acest concept în jocul Starcraft, unde AI concurează și cooperează într-un mediu complex.
„Unul dintre aspectele esențiale este comunicarea între departamente – să poată răspunde la întrebări, să explice abilitățile și instrumentele utilizate. Acestea sunt elementele-cheie pentru dezvoltarea AGI”, a adăugat Thomas Kurian, CEO-ul Google Cloud, care colaborează cu DeepMind la dezvoltarea acestor tehnologii.
Hassabis a subliniat că modelele AI care înțeleg lumea reală au făcut progrese semnificative în ultimii ani, dar încă nu există o prezență clară de integrare a acestora cu algoritmi avansați de planificare și raționament.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube