18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoÎn România vin transportoare blindate din Franța, apoi tancuri

În România vin transportoare blindate din Franța, apoi tancuri

În România vin transportoare blindate din Franța, începând din data de 23 octombrie 2022.

Convoiul militar francez urmează să ajungă la frontiera României duminică seară, în jurul orei 21, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României.

“Primul convoi cu tehnică militară franceză constând în transportoare blindate, în vederea completării mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence – BGFP) dislocat în Cincu, va intra duminică, 23 octombrie, în România, în jurul orei 21.00, prin punctul de trecere a frontierei Nădlac, județul Arad”, a anunțat, duminică dimineață, MApN.

Tot potrivit părții române, un al doilea convoi militar francez, constituit dintr-o companie de tancuri Leclerc, va ajunge în România în luna noiembrie 2022. În final, în România vor fi circa 20 de transportoare (VBCI) și circa zece tancuri Leclerc.

VBCI înseamnă “Véhicule Blindé de Combat d’Infanterie”. În Armata Română, un asemenea vehicul se numește mașină de luptă a infanteriei (MLI).

Convoi de transportoare blindate din Franța, pe șosele din România

Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit începând cu luna mai 2022. Battle Group Romania s-a format prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în România.

Conducerea NATO a acceptat propunerea Franței de a prelua rolul de națiune cadru pentru Battle Group Romania. Batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național. Grupul de Luptă din România integrează, pe bază rotațională, și militari din Belgia și Olanda. Efectivul total al batalionului multinațional este de circa o mie de oameni.

BGFP contribuie la creșterea cooperării militare a României cu Franța, și, implicit, la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe Flancul Estic. “Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de apărare și descurajare în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiunea Mării Negre”, precizează MApN.

Decizia Franței de a suplimenta trupele din România a fost anunțată la Paris, la data de 11 octombrie 2022, de ministrul Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, cu prilejul unei audieri în Senat. Anunțul s-a făcut în Comisia pentru Afaceri Externe și Apărare a Senatului. Audierea avea ca temă aprobarea finanțărilor pe anul 2023. Decizia a fost aprobată de președintele Emmanuel Macron.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă