32.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInternaționalHamas e gata să facă pace cu Israelul la intervenția SUA

Hamas e gata să facă pace cu Israelul la intervenția SUA

Hamas a acceptat o propunere a SUA de a începe discuţiile privind eliberarea ostaticilor israelieni, inclusiv a soldaţilor şi a bărbaţilor, la 16 zile după prima fază a unui acord care vizează încheierea războiului din Gaza, a declarat sâmbătă o sursă de rang înalt din gruparea islamistă palestiniană, potrivit Reuters.

Gruparea militantă islamistă a renunţat la pretenţia ca Israelul să se angajeze mai întâi la o încetare permanentă a focului înainte de a semna acordul şi va permite ca acest lucru să fie obţinut prin intermediul negocierilor pe parcursul primei faze de şase săptămâni, a declarat sursa pentru Reuters, sub condiţia anonimatului, deoarece discuţiile sunt private.

Un oficial palestinian apropiat de eforturile de pace mediate la nivel internaţional a declarat că propunerea ar putea duce la un acord-cadru dacă este adoptată de Israel şi ar pune capăt războiului de nouă luni dintre Israel şi Hamas din Gaza.

O sursă din echipa de negocieri a Israelului, vorbind sub condiţia anonimatului, a apreciat că există acum o şansă reală de a ajunge la un acord. O astfel de apreciere vine în contrast puternic cu situaţiile anterioare din războiul de nouă luni din Gaza, când Israelul a declarat inacceptabile condiţiile formulate de Hamas.

Decizia vine la o zi după ce liderul Hezbollah din Liban, Sayyed Hassan Nasrallah, și un oficial de la vârful Hamas, Khalil Al-Hayya, s-au întâlnit și au discutat despre ultimele evoluții din Fâșia Gaza și negocierile menite să ducă la o încetare a focului.

„Ei au discutat, de asemenea, despre ultimele evoluții ale negocierilor în curs de desfășurare în aceste zile, atmosfera acestora și propunerile prezentate pentru a pune capăt agresiunii perfide împotriva poporului palestinian din Fâșia Gaza”, se arată în declarație.

Un înalt oficial al administrației americane a declarat joi că Hamas a făcut o ajustare destul de semnificativă a poziției sale cu privire la un potențial acord de eliberare a ostaticilor cu Israelul, exprimându-și speranța că aceasta va conduce la un pact care ar fi un pas către o încetare permanentă a focului.

Liderii din SUA, Germania, Marea Britanie și România îndeamnă Israelul și Hamas să accepte armistițiul din Fâșia Gaza

Casa Albă a emis o declarație în numele unui număr de națiuni care solicită Hamas să accepte un acord cu încetarea focului și eliberarea ostaticilor, relatează The Guardian, potrivit g4media.ro.

„În calitate de lideri ai unor țări profund îngrijorate de ostaticii deținuți de Hamas în Gaza, inclusiv mulți dintre cetățenii noștri, susținem pe deplin mișcarea către un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor, așa cum a fost prezentat de președintele Biden la 31 mai 2024. Nu mai avem timp de pierdut. Facem apel la Hamas să încheie acest acord, pe care Israelul este pregătit să îl urmeze, și să înceapă procesul de eliberare a cetățenilor noștri.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă