26.1 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăInternaționalLiderii din SUA, Germania, Marea Britanie și România îndeamnă Israelul și Hamas...

Liderii din SUA, Germania, Marea Britanie și România îndeamnă Israelul și Hamas să accepte armistițiul din Fâșia Gaza

Casa Albă a emis o declarație în numele unui număr de națiuni care solicită Hamas să accepte un acord cu încetarea focului și eliberarea ostaticilor, relatează The Guardian, potrivit g4media.ro.

„În calitate de lideri ai unor țări profund îngrijorate de ostaticii deținuți de Hamas în Gaza, inclusiv mulți dintre cetățenii noștri, susținem pe deplin mișcarea către un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor, așa cum a fost prezentat de președintele Biden la 31 mai 2024. Nu mai avem timp de pierdut. Facem apel la Hamas să încheie acest acord, pe care Israelul este pregătit să îl urmeze, și să înceapă procesul de eliberare a cetățenilor noștri.

Observăm că acest acord ar duce la o încetare imediată a focului și la reabilitarea Gaza, împreună cu garanții de securitate pentru israelieni și palestinieni și oportunități pentru o pace pe termen lung mai durabilă și o soluție cu două state. În acest moment decisiv, facem apel la liderii Israelului, precum și la liderii Hamas, să facă orice compromisuri finale necesare pentru a încheia acest acord și pentru a aduce ușurare familiilor ostaticilor noștri, precum și celor din ambele părți ale acestui conflict teribil, inclusiv populațiilor civile. Este timpul ca războiul să ia sfârșit, iar acest acord este punctul de plecare necesar”, se arată în declarație.

Casa Albă precizează că declarația a fost emisă de „liderii din SUA, Argentina, Austria, Brazilia, Bulgaria, Canada, Columbia, Columbia, Danemarca, Franța, Germania, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Spania, Thailanda și Marea Britanie”.

Negocierile de la Cairo, pentru un armistițiu în Gaza, fac progrese

Negocierile care se poartă la Cairo, pentru obținerea unui armistițiu în Fâșia Gaza, au făcut progrese semnificative, a anunțat presa din Egipt în dimineața de 8 aprilie 2024.

Informația privind progresul negocierilor ar veni de la un important oficial egiptean. La tratative participă delegații din Israel, SUA și Qatar, precum și reprezentanți ai grupării palestiniene Hamas, cea care – înaintea declanșării actualului război – deținea controlul asupra Fâșiei Gaza.

Negocierile de la Cairo au acum o pauză dar vor fi reluate în următoarele 48 de ore. Acum câteva săptămâni se vehicula informația că Israelul ar fi propus Hamas un armistițiu, în schimbul eliberării tuturor ostaticilor pe care Hamas i-ar mai deține.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă