18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSocialEvenimentFRF a ales să nu respecte politica României, la meciul cu Kosovo....

FRF a ales să nu respecte politica României, la meciul cu Kosovo. Fost ministru de Externe: Organizatorii trebuie să răspundă

Federația Română de Fotbal (FRF) nu a respectat politica României, afișând drapelul și difuzând imnul Kosovo, stat ce nu este recunoscut de țara noastră, la meciul organizat marți seara pe Arena Națională din Capitală. Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu susține că organizatorii ar trebui să ofere explicații reprezentanților statului român.

Prin afișarea drapelului și difuzarea imnului Kosovo la un eveniment public, FRF nu a respectat politica internă a statului român, a explicat, pentru “România liberă”, Cristian Diaconescu, fost ministru al Afacerilor Externe.

“Din punct de vedre al deciziei statului român, care nu a fost schimbată până acum, organizatorii nu au procedat corect. Din punct de vedere al organizatorilor, se cunoaște și se respectă o decizie a statului, până când va apărea o alta. Din 2008 și până astăzi nu au existat niciun fel de semnale în cee ce privește recunoașterea Kosovo ca stat suveran. Așa că, în mod categoric, instituțiile trebuie să respecte acest lucru. După părerea mea, cineva ar trebui întrebat de ce a făcut acest lucru (n.r. – a afișat drapelul și a difuzat imnul Kosovo în cadrul unui eveniment public desfășurat în România) și a încălcat aceste reguli. Chestiunile administrative interne, e firesc, ar trebui clarificate. Legat de aspectul sancțiunilor, nu știu să răspund, dar, repet, dintr-o perspectivă strict formală, cineva ar trebui să răspundă. În ce formă? Asta depinde de ei. Ceea ce au făcut autoritățile față de imnul Kosovar nu coincide cu politica statului roman, așa că undeva trebuie să existe un răspuns al statului roman. Într-adevăr este o situație compexă și complicată atunci când este vorba de exprimarea publică a unei atitudini statale față de un stat care nu este recunoscut. Cred că o discuție între părți și o înțelegere ar fi fost necesară. Dar probabil că nimeni nu s-a sesizat, nimănui nu i-a păsat – ca să fim realiști. Au luat ca atare situația și s-au dus înainte, fără a se gândi la consecințe”, ne-a declarant Cristian Diaconescu.

Legat de scandările galeriei României și de afișarea mesajului “Kosovo e Serbia”, fostul ministru de Externe precizează că sunt aspecte private, greu de controlat.

“România și alte patru țări europene nu au recunoscut Kosovo ca subiect de drept internațional, implicit statalitatea acestei regiuni. În legătură cu restul aspectelor, privind relația cu Serbia, nimeni din Uniunea Europeană nu s-a pronunțat într-un fel sau altul, lăsând practic situația așa cum a fost ea, în 2008, consacrată. Din acest punct de vedere, nu știu care este legătura între organizațiile care se ocupă de reglementarea relațiilor în fotbal și niște suporteri care, la un moment dat, nu știu în ce logică, până la urmă – sau o bănuiesc, dar nu vreau să fac o speculație într-un sens sau într-altul – se raportează la această situație. Dacă regurile de desfășurare ale unei astfel de competiții cuprind și delimitarea de teme politice. Sunt, până la urmă, inițiative individuale. Nu știu să vă spun dacă din punct de vedere privat ai o responsabilitate. Să spunem că este o părere a celor din tribună. Cam aceștia sunt parametrii. Nu știu care este relaționarea cu galeriile, cu cetățenii etc”, ne-a mai explicat Diaconescu.

Cioroianu: Era bizar să nu se intoneze niciu imn

Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu este însă de părere că FRF a procedat corect în contextual dat, dar admite că se puteau purta negocieri cu reprezentanții selecționatei adverse.

“Din moment ce am acceptat să jucăm cu ei și din moment ce am căzut în aceeași grupă, n-aveam ce face. Una nu o exclude pe cealaltă. Cred că Federația n-a greșit. Ba, mai mult de atât, cred că s-a și consultat cu oficialitățile politice. Dar nu aveam ce face, pentru că, dacă am căzut în aceeași grupă, asta e.

Nu aveai cum să faci demersuri ca să nu cazi în aceeași grupă, pentru că sunt mai multe state care nu recunosc Kosovo. Numai din Uniunea Europeană sunt vreo cinci. Pe lângă România, mai sunt Grecia, Slovacia, Spania, Cipru. Nu puteau toate să ceară să nu cadă cu Kosovo. Pur și simplu, soluțua era să nu se cânte niciun imn, dar, trebuie să recunoaștem, ar fi fost destul de bizar. Pot fi separate lucrurile. Acesta a fost un meci, ei au fost oaspeții noștri, nu-I recunoaștem ca stat, dar asta nu înseamnă că nu sunt vecini cu noi. Nu puteam să le întoarcem spatele”, ne-a declarat Cioroianu.

Acesta apreciază că e nevoie de mai multă cumpătare din partea suporterilor.

“Publicul trebuie să fie conștient mereu că orice se striga în tribune are rezonanță. Cum noi ne supărăm atunci când se strigă lucruri care nu ne fac plăcere, poate așa se supără și alții. De regulă, galeriile ar trebui să fie ceva mai reținute și nu cred că-și avea locul polemica aceasta, care este una politică și nu are nimic în comun cu sportul. Recunoașterea sau nerecunoașterea Kosovo e o problem politică, susținerea unora pentru Serbia, la fel, dar nu văd ce legătură au cu meciul naționalei de fotbal”, mai explică Adrian Cioroianu.

Primăria Capitalei: Strict responsabilitatea FRF

Primăria Municipiului București (PMB) susține că nu a fost informată în legătură cu afișarea drapelului și intonarea imnului statului nerecunoscut de România, pecizând că organizarea evenimentului este strict responsabilitatea FRF.

“Primăria Capitalei are în administrare Arena Națională pe care o închiriază organizatorilor de evenimente, în cazul de față Federația Română de Fotbal. Facem mențiunea că organizarea și gestionarea evenimentului sportiv de pe Arena Națională din data de 12 septembrie 2023, este strict responsabilitatea Federației Române de Fotbal care, în calitate de organizator al partidei, trebuie să asigure inclusiv paza și securitatea evenimentului”, se arată într-un răspuns oficial al PMB pentru “România liberă”.

Am solicitat puncte de vedere legate de subiectul prezentat mai sus și de la Ministerul Afacerilor Externe și de la FRF.

Până la închiderea ediției, nu am primit niciun răspuns.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...
Ultima oră
Pe aceeași temă