13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportFotbalCupa Mondială: La ce să ne așteptăm de la turneul din 2026

Cupa Mondială: La ce să ne așteptăm de la turneul din 2026


Qatar va intra în istorie cu această Cupă Mondială, deoarece s-a organizat într-o țară foarte mică ca suprafață, aproape cât coada de pește a hărții noastre. Mulți au dat vina pe șpăgi. Dar, lăsând politica la o parte, putem afirma că a fost o Cupă Mondială extrem de reușită și spectaculoasă din punct de vedere fotbalistic, cu un Messi care și-a împlinit visul și cu un Mbappe care a reușit un hattrick de vis.

În timp ce toate meciurile de data aceasta s-au disputat la o oră de mers cu mașina unul față de celălalt, următoarea Cupă Mondială se va desfășura în trei țări – Canada, Statele Unite și Mexic, notează BBC.

Și va fi o competiție extinsă, la care vor participa încă 16 echipe, ceea ce înseamnă mai multe meciuri.

Cu toate acestea, turneul se va desfășura tot în cinci săptămâni, de la jumătatea lunii iunie 2026.

Încă sunt sub semnul întrebării numărul de călătorii pe care jucătorii și fanii vor trebui să le facă, turneul urmând să se desfășoare în 11 orașe din SUA, alături de trei locații din Mexic și două din Canada.

Prin urmare, sustenabilitatea va fi o problemă importantă, având în vedere numărul considerabil de zboruri necesare pentru a transporta echipele, fanii, mass-media și oficialii FIFA în cele trei țări.

Mai multe echipe la Cupa Mondială din 2026

FIFA extinde următoarea fază finală a Cupei Mondiale de fotbal masculin de la 32 la 48 de echipe.

Aceasta înseamnă că se vor genera mai mulți bani din sponsorizări, merchandising, vânzări de bilete și venituri din transmisiuni, FIFA se așteaptă să câștige 11 miliarde de dolari pe parcursul ciclului de patru ani, până în decembrie 2026.

La următoarea Cupă Mondială sunt așteptate mulțimi uriașe, deoarece popularitatea fotbalului în America de Nord continuă să crească.

FIFA estimează că până la 5,5 milioane de fani vor asista la următorul turneu, depășind recordul de 3,6 milioane de suporteri care au asistat la meciurile din 1994, când a fost înregistrată o prezență medie de 68.000 de spectatori la fiecare meci.

Organismul de conducere susține că o mare parte din profitul crescut va fi redistribuit pentru dezvoltarea fotbalului în întreaga lume, proiectele incluzând investiții pentru extinderea jocului feminin.

Formatul extins va crește numărul de echipe concurente din Africa și Asia.

În 2022, la turneul final au participat în total 11 echipe din cele două confederații – inclusiv Qatar, care s-a calificat automat ca gazdă, și Australia, care a participat la calificările asiatice și apoi a învins Peru într-un baraj intercontinental.

În 2026, vor fi cel puțin 17 echipe din cele două confederații – și ar putea fi chiar 19, în funcție de cele două țări care se vor impune în urma barajului intercontinental cu șase echipe pentru finală.

Un minim de șase echipe din Concacaf se vor califica la Cupa Mondială, inclusiv Canada, Mexic și Statele Unite în calitate de gazde – iar federația va avea, de asemenea, două echipe în play-off.

Unde se vor juca meciurile din 2026?

Statele Unite ale Americii

New York/New Jersey (MetLife Stadium)

Los Angeles (SoFi Stadium)

Dallas (AT&T Stadium)

San Francisco Bay Area (Levi’s Stadium)

Miami (Hard Rock Stadium)

Atlanta (Mercedes-Benz Stadium)

Seattle (Lumen Field)

Houston (NRG Stadium)

Philadelphia (Lincoln Financial Field)

Kansas City, Missouri (Arrowhead Stadium)

Boston/Foxborough (Gillette Stadium)

Canada

Toronto (BMO Field)

Vancouver (BC Place Stadium)

Mexic

Guadalajara (Estadio Akron)

Mexico City (Stadionul Azteca)

Monterrey (BBVA Bancomer Stadium)

Regiunea de vest:

Vancouver

Seattle

Zona Golfului San Francisco

Los Angeles

Guadalajara

Regiunea Centrală:

Kansas City

Dallas

Atlanta

Houston

Monterrey

Mexico City

Regiunea de Est:

Toronto

Boston

Philadelphia

Miami

New York/New Jersey

Încă nu s-a stabilit pe ce stadion se va juca finala.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

O mașină a luat foc pe A1 București-Pitești

Un autoturism a luat foc sâmbătă la km 34 al A1 Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers spre capitală, informează ISU Giurgiu, potrivit agerpres.ro. "Conducătorul auto...

VIDEO. Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist îi cer premierului Pedro Sanchez să rămână în funcție

Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist au venit sâmbătă, 27 aprilie 2024, din întreaga Spanie la un miting la Madrid pentru a-i cere premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă