9.3 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeInternaționalComandantul încoronării Regelui Charles a fost prințul Ghika, de origine română

Comandantul încoronării Regelui Charles a fost prințul Ghika, de origine română

Comandantul încoronării Regelui Charles, care a fost mai îngrijorat de colțurile strâmte decât de protestele anti monarhie, este de origine română.

Prevenirea ca mii de trupe să intre în coliziune în procesiunea de la palat a fost cea mai mare preocupare a generalului-major Christopher Ghika înainte de sâmbăta încoronării.

Comandantul procesiunii Încoronării s-a declarat mai îngrijorat de virajul la Amiralty Arch decât de protestele anti-monarhie.

Generalul-maior Christopher Ghika a spus că secțiunea traseului de la Admiralty Arch, de la Mall până la Whitehall, a fost calculată în detaliu datorită colțului strâmt pentru accesul truperlor pe jos și călare.

Generalul Ghika a spus că o gamă largă de scenarii de securitate au fost discutate cu Poliția Metropolitană ca răspuns la rapoartele conform cărora protestatarii, inclusiv din grupul Just Stop Oil, ar fi putut încerca să perturbe procesiunea.

„Punem în aplicare o serie de planuri ample de urgență, dar nimic la care nu te-ai aștepta”, a spus comandantul Ghika pentru The Telegraph.

Citește și Încoronarea Regelui Charles: Top momente virale

În calitate de comandant al tuturor trupelor din Londra, generalul Ghika a fost responsabil de livrarea ceremonialului militar major pentru Încoronare de sâmbătă.

Vorbind la Telegraph după ultima repetiție peste noapte, generalul Ghika, care este și ofițer general comandant districtul londonez, a transmis atunci: „Acesta este un eveniment ceremonial mare care cuprinde patru sau cinci mii de personal de serviciu.

„Avem o serie de situații neprevăzute pentru o serie de eventualități diferite. Ceea ce sperăm cu toții este că va trece pașnic.

„Securitatea este responsabilitatea Poliției Metropolitane mai degrabă decât a noastră, dar suntem în legătură foarte strânsă cu ei. Sunt încrezător că totul va fi bine în ziua aceea.”

Temeri de sabotaj

Activiștii Just Stop Oil nu au exclus să saboteze Încoronarea. Apărând săptămâna trecută la Good Morning Britain, purtătorul de cuvânt al Just Stop Oil, James Skeet, un inginer de sunet din Manchester, a declarat că grupul va face „tot ce este necesar non-violent pentru a salva țara” de criza climatică.

Un alt purtător de cuvânt al Just Stop Oil, Anna Holland, a fost întrebat pe GB News dacă încoronarea va fi vizată. Ea a spus: „Nu pot să răspund la asta, îmi pare rău”.

Principala preocupare cu o paradă în număr de mii nu este posibila întrerupere a protestatarilor, ci timpul, a spus generalul Ghika.

„Când deplasezi o procesiune de peste o milă, pentru că sunt peste 4.000 de oameni, păstrând distanța corectă între grupuri și, de asemenea, asigurându-vă că toată lumea se mișcă în același ritm, pentru a nu îngrămădi cortegiul, este probabil principala preocupare. Deplasarea unor grupuri mari de trupe și cai în marș poate fi dificilă.”

Ajungând la Admiralty Arch, în capătul îndepărtat al Mall-ului de la Palatul Buckingham, cortegiul a trebuit să facă un viraj strâns spre Whitehall de aproximativ 120 de grade. Este o zonă pe care generalul Ghika, care a comandat regimentul său, Gărzile Irlandeze, în operațiunea din Afganistan din 2010 până în 2011, a analizat-o „în detaliu” împreună cu echipa sa militară.

Pregătirea pentru un colț atât de strâns cu trupe pe jos, călare și cu trăsura regală a necesitat sincronizare și detalii precise.

Dar generalul Ghika a fost încrezător că va trece fără probleme, lucru care de altfel s-a și întâmplat. El a spus: „Ne-am antrenat din greu pentru asta.”

Ultima repetiție peste noapte a fost un succes. El a spus: „Este prima dată când am reunit grupurile disparate: Armata, Marina, Forțele Aeriene și toate celelalte elemente, pentru a le folosi pe teren sâmbătă.

„A fost o repetiție semnificativă și a decurs foarte bine.”

Se crede că generalul Ghika este singura persoană care a fost responsabilă de procesiuni militare pentru patru ocazii ale statului regal; înmormântările Elisabetei a II-a și ale Prințului Filip, un jubileu pentru regretata Regine și acum Încoronarea Regelui.

Procesiunea Încoronării a inclus în jur de 400 de militari din țările Commonwealth, de la detașamente în număr de zeci până la trupe individuale.

Commonwealth-ul a luat parte la paradă

„Mărimea nu contează cu adevărat”, a spus generalul Ghika. „Cred că ceea ce contează este că Commonwealth-ul a venit să ia parte la Încoronarea Regelui. Sunt un plus foarte binevenit și foarte colorat la paradă.”

Contingentele Commonwealth au sosit în ultimele două săptămâni. Repetând inițial pentru procesiunea de la baza armată Pirbright din Surrey, s-au mutat la Academia Militară Regală Sandhurst pentru a lucra alături de armată, apoi au luat parte la pregătirile de la baza militară din Odiham, Hampshire, înainte de repetiția finală peste noapte.

Generalul Ghika a spus că toate contingentele s-au integrat foarte ușor în formația militară britanică.

Procesiunea de sâmbătă a fost evenimentul principal, însă o serie de alte evenimente au inclus armata, inclusiv concertul Coronation de la Windsor de duminică.

Gen Ghika a spus că luni, 8 mai, dar nu înainte, va „zâmbi și se va relaxa”.

Citește și: Un prinț român este general în armata britanică. A devenit celebru după ce l-a contrazis pe Trump

Urmaș al familiei domnitoare din principatul Moldovei

Conform site-ului washingtonexaminer.com, Chris Ghika este fiul prințului John Ghika (1928-2003), care a fost, și el, ofițer în armata britanică, tot în cadrul “Irish Guards”,  și care se născuse la Paris, din părinți români.

„Familia Ghika a domnit în Moldova din 1658 până la Unirea Principatelor, în anul 1859”, notează, pe de altă parte, site-ul ziarului The Telegraph.

Un detaliu de culoare oferit de presa britanică este că prințul ofițer John Ghika, tatăl actualului general Chris Ghika, a fost comandantul paradei militare din anul 1978, de la Londra, organizată cu prilejul vizitei liderului comunist al României, Nicolae Ceaușescu. La acel moment, locotenent-colonelul John Ghika a fost  cel care i-a așteptat, călare, în fața intrării în Palatul Buckingham, pe Nicolae și pe Elena Ceaușescu.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 648. Fostul președinte Poroșenko, rivalul lui Zelenski, este oprit să iasă din Ucraina

Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei, a fost oprit de autoritățile de frontieră ale Ucrainei să iasă din țară. Poroșenko ar fi urmat să aibă...

România va avea 86 la sută energie din surse regenerabile iar restul din surse cu emisii reduse de carbon, anunță președintele Iohannis

România se îndreaptă spre momentul în care va avea 86 la sută energie produsă din surse regenerabile iar restul din surse cu emisii reduse...

Atac la Paris, lângă Turnul Eiffel. Un francez a ucis un turist german. Alte două persoane sunt rănite

Un tânăr francez, cunoscut ca având simpatii islamiste, dar și, aparent, cu tulburări psihice, a atacat mai mulți trecători în centrul Parisului, în apropiere...
Ultima oră
Pe aceeași temă