14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăPoliticăCiolacu ordonă, Ciucă execută. Pensiile speciale, cel mult redenumite

Ciolacu ordonă, Ciucă execută. Pensiile speciale, cel mult redenumite

Mai sunt aproximativ două săptămâni până când se schimbă premierii și ministerele, iar șeful PSD, Marcel Ciolacu, vrea să demonstreze pe ultimele zile că reformează pensiile speciale. În tot acest timp, Nicolae Ciucă este cel trimis în față să ne anunțe Ordonanța austerității, cu măsuri care să protejeze bugetul țării.

Să ne reîntoarcem în toamna anului 2021, la scurt timp după aprobarea PNRR, proiect realizat în timpul Coaliției PNL-USR. Două luni mai târziu la Guvernare alături de PNL a venit PSD. Printre primele lucruri anunțate și promise au fost renegocierea PNRR, la capitolul pensii. Ministrul muncii Marius Budăi a făcut câteva drumuri până la Bruxelles, dar cam degeaba. Ne amintim și de excursia eșuată a lui Marcel Ciolacu din primăvara anului trecut de la Bruxelles, când ne-a prezentat fotografii de la întâlnirea cu șefa Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, dar rezultatele întâlnirii nu au fost făcute publice nici până astăzi.

Ne-am reîntors la situația în care pensiile speciale trebuie reformate, nu rescris PNRR-ul. Din nou, Marius Budăi, va merge săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni pe tema pensiilor speciale, jalon din PNRR obligatoriu pentru tranșa a treia a banilor europeni.

„Am avut discuţii cu ministrul muncii în fiecare zi, în ultimele trei zile, cel puţin în fiecare zi, şi în continuare o să am aceste discuţii. Presupun că domnul ministru, săptămâna viitoare, se va duce la Bruxelles şi vom veni totuşi cu ceva foarte clar. Avem timp să terminăm şi în Parlament, sesiunea parlamentară se termină pe 1 iulie, deci nu e nicio problemă, avem timp. Problema este că trebuia deja închise, fiind în cererea de plată numărul 3, dar sunt ferm convins că ne vom încadra.”, a spus Marcel Ciolacu, într-o declarație de presă.

Marcel Ciolacu ne-a anunțat că este dispus să își pună demisia și să plece acasă. Peste două săptămâni, Ciolacu va fi premierul nostru.

România și-a asumat prin PNRR reforma pensiilor speciale, care înseamnă o cheltuială anuală de 0,85% din PIB. Pensiile speciale nu respectă principiul contributivității și sunt un jalon important de rezolvat pentru ca țara noastră să primească de la Comisia Europeană tranșa a treia a banilor alocați. Termenul, fixat inițial pentru decembrie 2022, apoi pentru luna martie, a fost depășit.

„Dacă nu ajungem la o soluţie cu Comisia Europeană, ne poate costa sume de ordinul sutelor de milioane de euro”, a avertizat ministrul proiectelor europene, Marcel Boloș. La rândul ei, instituția condusă de Ursula von der Leyen a transmis că Guvernul de la București trebuie să respecte recomandările făcute de Banca Mondială.

Pierdem bani europeni, nu renunțăm la pensii speciale

Pensiile speciale nu vor dispărea. Parlamentul a votat recent legea pensiilor speciale a magistraților de la Curtea Constituțională, ceea ce din păcate vedem că nu sunt intenții de desființare a veniturilor speciale. Desigur, ordonanța austerității avea în plan în primă fază interzicerea cumulului salariu-pensie, dar ulterior s-a renunțat la acest punct și s-a discutat despre supraimpozitarea veniturilor, doar că nici această măsură nu a fost nicicum concretizată. O măsură, anunțată tot de PSD. ,,Dacă prin cumul depășești salariul brut al președintelui, e normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri amândouă de la bugetul de stat”, a declarat Ciolacu.

Ordonanța austerității are un impact financiar calculat la 5,33 miliarde lei, potrivit notei de fundamentare. Gaura din buget ar fi de 20 de miliarde de lei, sunt speranță că acești bani se vor acoperi la cele două rectificări bugetare din august și decembrie.

Cert este că în aproximativ două săptămâni, românii trebuie să se aștepte la noi taxe și impozite, pentru că guvernarea PSD susține aceste măsuri de supraimpozitare. O parte dintre ele ar putea fi puse în practică cât de curând, însă rămâne de văzut pe cine vor desemna liberalii la ministerul de Finanțe.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă