17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInternaționalBelgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe ţări au descoperit interferenţe timpurii, se arată într-o scrisoare deschisă adresată conducerii UE, informează Reuters, potrivit agerpres.ro.

Scrisoarea din 16 aprilie, semnată de prim-ministrul Belgiei Alexander de Croo şi de preşedintele ceh Peter Fiala, a fost adresată şefilor Comisiei Europene, Consiliului şi Parlamentului European.

Cei doi lideri spun că au fost deja identificate cazuri de dezinformare şi interferenţă pro-ruse în mai multe state membre. În special, serviciile de securitate belgiene au descoperit o reţea în Belgia care implica transferuri de numerar care au avut loc parţial în Republica Cehă.

Reţeaua urmărea să stabilească o cooperare între politicieni pro-ruşi din Parlamentul European, să ajute la alegerea mai multor candidaţi pro-ruşi şi să numească “persoane active în această reţea ca angajaţi (ai nou-aleşilor) membri ai parlamentului”.

Belgia a subliniat riscul deosebit reprezentat nu numai pentru instituţiile UE, ci şi pentru NATO, care are sediul în apropierea Bruxelles-ului.

Alegerile parlamentare europene vor avea loc în perioada 6-9 iunie.

Belgia, împreună cu alte state membre ale UE, a deschis o anchetă penală, în timp ce Republica Cehă a sancţionat mai multe persoane şi o entitate pentru eforturile de a submina integritatea teritorială a Ucrainei.

“Este momentul potrivit pentru a stabili un nou regim de măsuri restrictive menit să contracareze activităţile maligne ruseşti”, se arată în scrisoare.

Mai multe țări din UE, inclusiv România, cer sancțiuni pentru Rusia după moartea lui Navalnîi

Mai multe țări din Uniunea Europeană(UE), printre care și România, au cerut, miercuri, sancțiuni împotriva procurorilor, instanțelor și funcționarilor din penitenciarele rusești în urma morții celui mai aspru critic al Kremlinului, Alexei Navalnîi, se arată într-un document consultat de Reuters, potrivit jurnalul.ro.

O scrisoare trimisă înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a fost semnată de miniștrii de Externe din Cehia, Estonia, Finlanda, Lituania, Letonia, Polonia, Suedia și România, relevă sursa citată.

Demersul este sprijinit și de Olanda, Franța, Irlanda și Danemarca, ceea ce face ca sprijinul total să ajungă la 12 țări.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă