13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăLacul de acumulare Pucioasa, acoperit cu deșeuri

Lacul de acumulare Pucioasa, acoperit cu deșeuri

Imaginile surprinse de reporterii cotidianului național “România liberă” arată suprafața lacului de acumulare din stațiunea Pucioasa, din județul Dâmbovița, acoperită cu lemne, recipiente din plastic și alte deșeuri.

Prefectul de Dâmbovița, Aurelian Popa, dă vina pe administrațiile publice locale din localități aflate în amonte pentru situația creată.

 

Amenzi împărțite

Reprezentantul Guvernului în teritoriu susține că se intervine deja de zece zile pentru curățarea lacului.

“Echipe intervin de zece zile pentru îndepărtarea deșeurilor. Colaborăm cu echipe de la Garda de Mediu. Vinovate pentru situația creată sunt administrațiile unor localități din amonte, de unde provin deșeurile. Au fost depozitate aceste materiale prea aproape de ape. Nu au de unde să vină din altă parte. Au fost deja acordate amenzi. Am cerut o notă în care să fie menționate intervențiile pe zile. Pot să vă ofer aceste detalii mâine (nota redacției – astăzi)”, ne-a declarat prefectul județului Dâmbovița.

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat, pentru cotidianul național “România liberă”, că nu știe să fi ajuns la el o sesizare legată de gunoaiele de pe lacul de acumulare din Pucioasa.

 

Tăcerea autorităților

Toate sesizările ar trebui să ajungă la șeful Gărzii de Mediu.

“Din câte știu, nu a ajuns nicio sesizare la mine referitoare la acest lac de acumulare. Mai toate sesizările trec pe la mine. De obicei suntem ajutați de cetățeni, care ne sesizează astfel de probleme. Garda de Mediu se poate sesiza și din oficiu”, ne-a declarat șeful Gărzii de mediu, Octavian Berceanu.

Reporterii cotidianului național “România liberă” au încercat să-l contacteze telefonic și pe președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan (PSD), pentru a ne oferi informații legate de situația din stațiunea Pucioasa, însă acesta nu a răspuns.

Acumularea Pucioasa este situată pe râul Ialomița între bornele CSA 277-280, între km 268+0,33 – 265+355 (hm 402-430 ) în teritoriul orașului Pucioasa.

Este creată prin închiderea văii cu un baraj frontal (tip deversor central din beton masiv etajat cu clapetă timpan și vane de fund) și diguri de contur executate din pămînt, cu pereu amonte dalat cu plăci de beton armat.

Lacul are o lungime de 2,7 km.

Suprafața lacului este 90,56 ha (la NNR) și de 115,00 ha (la NME).

Lățimea medie a lacului este de 400 m.

Volumul la NNR este de 3,5 mil.mc. (NNR- 418,00 mdM).

Lacul realizat în anul 1975 este încadrat în clasa a II a de importanță.

Stațiunea Pucioasa a devenit cunoscută pe harta României prin apele sale tămăduitoare, intrate în circuitul european, grație academicianului Bernarth Lendwai Alfred, care le popularizează cu ocazia Expoziției de la Viena, din anul 1873, stațiunea noastră ocupând primul loc, înregistrând procentul cel mai mare de substanțe minerale la litru.

De la descoperirea acestor ape minerale, interesul pentru folosirea lor a crescut constant, după ce despre ele au vorbit, într-o forma sau alta, o serie de medici și chimiști sau vizitatori români și străini, potrivit site-ului romania.directbooking.ro.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă