17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăUPDATE Criza din zona euro se agravează: Franţa îşi pierde ratingul premium....

UPDATE Criza din zona euro se agravează: Franţa îşi pierde ratingul premium. Italia, Spania şi Portugalia pierd două trepte

Franţa a pierdut, pentru prima dată, calificativul “AAA”, fiind retrogradată cu o treaptă, la “AA+”, de către agenţia de rating Standard and Poor’s, anunţă ministrul francez al Finanţelor, François Baroin, potrivit CNN.

Însă nu doar Franţa are mari probleme. Italia, Spania, Portugalia şi Cipru au coborât şi ele câte două trepte, iar Austria, Malta, Slovacia şi Slovenia câte una.

Standard and Poor’s menţine însă raitingurile Gemaniei, Olandei, Belgiei, Estoniei, Finlandei, Irlandei şi Luxemburgului.

Guvernul francez nu va prezenta un nou plan de austeritate după pierderea calificativului “AAA”, a precizat ministrul Finanţelor. “Nu va exista un nou plan de austeritate, pentru că aceasta nu este o problemă care să ţină de rigoarea bugetară”, a adăugat oficialul de la Paris.

Agenţia S&P a pus sub supraveghere în decembrie, pentru o eventuală retrogradare, 15 state din zona euro. Dintre cei 17 membri ai zonei euro, doar Grecia şi Cipru nu au fost incluşi în avertismentul din decembrie.

Calificativul Ciprului nu a fost pus sub supraveghere în decembrie întrucât ratingul ţării se afla deja sub evaluare la S&P. De asemenea, Grecia nu a fost luată în calcul pentru retrogradare, deoarece calificativul ţării se află în categoria “junk”, la “CC”.

La scurt timp după ce a pus sub supraveghere în decembrie cele 15 state, S&P a anunţat că analizează, pentru o posibilă retrogradare, calificativele “AAA” ale Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară şi Uniunii Europene. S&P atribuie rating “AAA” Uniunii Europene încă din 1976.

Cele mai citite

O companie privată din SUA va gestiona controlul frontierei de la Rafah după încetarea ostilităților

O companie privată de securitate din Statele Unite(SUA) urmează să preia gestionarea punctului de trecere a frontierei de la Rafah după încheierea operaţiunii militare...

Halterofilul ucrainean Oleksandr Pielieşenko a fost ucis pe front

Halterofilul ucrainean Oleksandr Pielieşenko, dublu campion european şi participant la Jocurile Olimpice de la Rio, a fost ucis pe front. Anunțul a fost făcut luni...

Tarifele la gaze și energie tot nu au scăzut. Dimpotrivă, se impun tot felul de taxe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, promitea o scăderea considerabilă a facturilor la gaze și energie electrică de la 1 aprilie, lucru care de altfel nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă