12.4 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăPoliticăKlaus Iohannis și Joe Biden vor continua dialogul privind candidatura primului la...

Klaus Iohannis și Joe Biden vor continua dialogul privind candidatura primului la șefia NATO

Președintele Klaus Iohannis și președintele american Joe Biden au decis să continue dialogul privind candidatura șefului statului român la funcția de secretar general al NATO, liderul de la Cotroceni admițând că există riscul ca la summitul NATO de la Washington din luna iulie să nu fie întrunit un consens cu privire la viitorul șef al Alianței în contextul competiției cu premierul olandez Mark Rutte, potrivit caleaeuropeana.ro.

“Acest punct a fost atins în discuția noastră și împreună am decis să continuăm dialogul“, a declarat Iohannis în cadrul unei conferințe de presă ce a urmat întrevederii sale de la Casa Albă cu președintele american Joe Biden, prilejuită de marcarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO.

El a precizat că nu poate face discuțiile publice, însă a subliniat că “este bine să fie concurență, să fie doi candidați puternici fiindcă astfel se vor pune mai multe teme pe masă”, a apreciat el.

Mai mult, șeful statului a avertizat că s-ar putea să nu se ajungă la un consens pănă la summitul NATO de la Washington din 9-11 iulie, dar că aceasta nu va duce la dezbinare în cadrul Alianței.

“Aceste discuții nu se fac publice și nu mă apuc să spun ce a spus președintele Biden. Eu spun ce am vorbit eu acolo. (…) Există riscul să nu existe consens și tocmai de aceea este foarte bine să existe doi candidați care, în general, sunt considerați acceptabili amândoi, pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiție puternică. Până la urmă, unul dintre cei doi candidați probabil va fi ales următorul secretar general. Important este să nu amestecăm lucrurile. Unii au spus că dacă sunt doi candidați se rupe unitatea Alianței. Nici vorbă de așa ceva. Alianța este puternică, merge mai departe. E bine să fie doi candidați, pentru că atunci e posibilitatea de a deschide noi teme de dezbateri și există șansa să facem să meargă lucrurile mai bine“, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Președintele american Joe Biden a apreciat marți, la Casa Albă, angajamentul României față de alianța transatlantică și sprijinul de securitate furnizat Ucrainei în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis, ocazie cu care cei doi lideri au marcat 20 de ani de la aderarea României la NATO.

“Nu cred că există niciun aliat NATO care să aibă un angajament mai puternic față de Alianța euro-atlantică decât România și Statele Unite. Aceasta este o chestiune de valori, în asta credem“, a spus Biden, în cadrul unor scurte declarații de presă, în Biroul Oval, alături de Klaus Iohannis.

Vizita lui Klaus Iohannis în SUA are loc în contextul în care șeful statului va primi pe 8 mai, în cadrul unei ceremonii la Washington, Distinguished International Leadership Award acordat de Atlantic Council pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României şi pentru rolul său de lider transatlantic şi european, conform site-ului instituţiei.

“În acest an, Atlantic Council îl va onora pe Președintele României, Klaus Werner Iohannis, cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României și pentru rolul său de lider transatlantic și european. Stephen J. Hadley, președinte al Consiliului Consultativ Internațional al Consiliului Atlantic și fost consilier pentru securitate națională al SUA, îl va prezenta pe președintele Iohannis și va înmâna premiul”, arată Atlantic Council.

Atlantic Council, unul dintre cele mai prestigioase think tank-uri din SUA, a anunțat la începutul lunii aprilie că președintele Klaus Iohannis este unul dintre laureații din 2024 ai Premiilor Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.

Acest anunț din partea think tank-ului american vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 12 martie că a decis să intre în competiția pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice, evocând momentul important al marcării a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică, pilonul de stabilitate și securitate reprezentat de România pe flancul estic prin alocarea a 2% și a 2,5% din PIB pentru apărare, sprijinul pentru Ucraina, dar și contribuție valoroasă a Europei de Est în discuțiile și deciziile adoptate în cadrul NATO.

Anterior, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania și-au anunțat susținerea pentru Mark Rutte. Totodată, înainte de reuniunea miniștrilor de externe din NATO din luna aprilie, ambasadoarea SUA la Alianță, Julianne Smith, a precizat că Statele Unite au un “respect profund pentru prietenul” Klaus Iohannis, dar au reafirmat “susținerea deplină” pentru Rutte.

Vizita lui Klaus Iohannis la Casa Albă este a patra în cei zece ani de președinție. Șeful statului a fost primit pentru prima dată la Washington în calitate de președinte, în septembrie 2015, de vicepreședintele de atunci al Statelor Unite, Joe Biden. Ulterior, în 2017, Klaus Iohannis a devenit primul lider est-european primit la Casa Alba de președintele de la acea vreme, Donald Trump, context în care liderul republican a afirmat pentru prima dată angajamentul său pentru apărarea aliaților NATO. Președintele român s-a mai aflat la Casa Albă în august 2019, când a semnat cu Donald Trump o declarație prezidențială comună în cadrul Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România.

VIDEO. Klaus Iohannis, noi declarații despre candidatura NATO: “Discuţii se poartă, sunt foarte intense”

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, în ceea ce privește chestiunile legate de NATO, discuțiile și negocierile nu se desfășoară în public. Aceste remarci au fost făcute miercuri, în cadrul unei reuniuni a Consiliului European la Bruxelles.

Întrebat despre posibila sa candidatură pentru funcția de secretar general al NATO, președintele a menționat că sunt în desfășurare discuții intense pe această temă. Cu toate acestea, a subliniat că aceste discuții sunt confidențiale și că nu este obișnuit să discute public despre ele.

Declarațiile sale vin în contextul unor speculații și zvonuri legate de posibila sa candidatură pentru funcția de secretar general al NATO, o poziție de vârf în cadrul alianței militare transatlantice. Această funcție este considerată crucială pentru politica de securitate și apărare a NATO, iar candidatura unui lider european precum președintele Iohannis ar putea reprezenta o schimbare semnificativă în conducerea organizației.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă