20 C
București
joi, 23 mai 2024

Un urias si opt pitici

» Doar doua dintre bancile care au intrat pe piata pensiilor obligatorii vor reusi, cel mai probabil, sa adune peste 100.000 de clienti.

» Opt fonduri, din care trei cu administratori de sorginte bancara, nu au reusit sa obtina nici macar cote de 1% din piata.

Nu e nici un dubiu ca marile firme de asigurari vor domina piata dupa ce si-au adjudecat cele mai groase felii din tortul pensiilor obligatorii. Cum nu se pune inca problema randamentelor, cele mai importante arme aruncate in lupta pentru cote cat mai mari din piata au fost campaniile publicitare agresive si regimentele de consultanti cu agende telefonice ticsite.
Ultima validare oficiala (dupa sapte raportari bilunare) arata ca grupul celor 18 administratori – fiecare cu cate un fond – se imparte in trei mari categorii: uriasul ING si Allianz-Tiriac s-au distantat inca din primele saptamani. ING si-a facut ambitia si incheie campania de inscrieri benevole cu peste un milion de clienti. Distanta fata de numarul doi este semnificativa in termenii cotelor de piata: ii despart peste opt, procente.
Urmeaza plutonul celor peste suta de mii – format din patru administratori –, unde lider e Generali cu fondul sau "Aripi". Interesant si poate surprinzator este ca nici una dintre bancile care au intrat pe piata pensiilor obligatorii nu a reusit sa fie prea convingatoare. Cei sase administratori de sorginte bancara, la un loc, aduna mai putin de o treime din cota de piata a liderului ING.
Cel mai bun rezultat este al fondului BCR, dar batalia e stransa pentru ca ii sufla in ceafa BT Aegon, o asociere dintre Banca Transilvania si olandezii de la marele grup de asigurari si pensii Aegon. Miscarea ardelenilor s-a dovedit mai inteligenta decat a celorlalti colegi de breasla: nu au mizat doar pe notorietatea grupului bancar; s-au aliat cu un profesionist al pietei, iar fondul Vital a se bate cu BCR, la distanta de cateva sute de clienti, pentru pozitia de lider al administratorilor cu cote de piata sub 5%.

Evolutie neasteptat de slaba a celor de la Omniasig. Fondul Omniforte va reusi probabil sa depaseasca 50.000 de adeziuni dar cota de piata ramane modesta.
Din grupul celor opt pitici – care se zbat sa atinga macar 1% din piata – fac parte fondurile a trei banci si cele ale unor companii de administrare mai putin cunoscute precum Marfin sau francezii de la AG2R.
Ultimul intrat, fondul Zepter, se va bucura probabil daca va depasi mia de clienti mai degraba o data cu redistribuirea prin loteria pensionarilor.
Campania benevola incheiata legal pe 17 ianuarie 2008 – a adus in sistemul obligatoriu 3,18 milioane de aderenti si, potrivit estimarilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii, vor ramane in seama repartizarii computerizate circa 300.000 de viitori, pensionari.

Cele mai citite

Activiștii de partid și mafia universitară decid cine va verifica plagiatele

Am mai scris în repetate rânduri că Legea învățământului superior a fost gândită de mafia universitară, doar pentru a servi intereselor sale, pentru a-i...

Cum să-ți creezi o relație sănătoasă cu banii tăi

Lipsa educației financiare poate avea consecințe semnificative asupra vieții și a bunăstării întregii familii. Discuțiile despre bani pot crea o stare de disconfort în...

ICR Tel Aviv prezintă expoziția „Foliage of Life”, a artistei Dalia Sinclair

La Galeria ICR Tel Aviv a avut loc vernisajul expoziției de pictură, fotografii, instalații și artă video intitulată „Foliage of Life”. Lucrările sunt realizate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă