28.8 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăPoliticăMihăiță Dohotar, deputat PNL, propunere legislativă pentru întoarcerea în ţară şi integrarea...

Mihăiță Dohotar, deputat PNL, propunere legislativă pentru întoarcerea în ţară şi integrarea românilor plecaţi în străinătate

Facilităţi fiscale pentru antreprenorii români din străinătate, clase pregătitoare pentru copiii născuţi în afara graniţelor, burse de studiu pentru elevii din diaspora se numără printre măsurile care vor fi incluse într-o propunere legislativă menită să susţină întoarcerea în ţară şi integrarea românilor plecaţi în străinătate, potrivit agerpres.ro.

Iniţiatorul propunerii legislative, care va fi introdusă în circuitul parlamentar până la sfârşitul actualei sesiuni, este senatorul PNL Mihăiţă Dohotar.

Se propun şi facilităţi vamale pentru românii care doresc să revină în România prin punerea la dispoziţie a unui container pentru mutarea obiectelor personale, consultanţă privind procedura şi condiţiile de transport ale acestora, simplificarea procedurilor vamale pentru revenirea cât mai rapidă acasă, patru bilete gratuite de călătorie la repatriere pentru transport aerian/feroviar la distanţe de peste 2.000 km.

Cei interesaţi de repatriere vor primi un ajutor financiar, echivalentul unui salariu mediu net/lunar, pentru o perioadă de trei luni, şi se mai are în vedere asigurarea gratuită a asistenţei medicale în primul an de la revenirea în ţară.

Senatorul PNL de diaspora mai propune acces prioritar la Programul “Prima investiţie” pentru oricare român din străinătate care are un capital de cel puţin 250.000 euro şi care investeşte în industria românească, cu precădere în industria prelucrătoare sau în cercetare, autorităţile centrale urmând să dubleze suma investită.

“Trebuie să-i susţinem pe românii plecaţi să se întoarcă acasă. Ţara noastră pierde un milion de români la fiecare 10 ani. Conform MAE, în 2021, peste 5,7 milioane de români locuiau cu acte în străinătate. Dintre aceştia, majoritatea trăiesc în Italia, Spania, Marea Britanie, Germania şi SUA. Avem nevoie de fiecare român pentru a construi un viitor mai bun şi mai prosper în ţara noastră. Este imperativ să ne concentrăm eforturile pe sprijinirea şi facilitarea întoarcerii românilor din diaspora. Dacă va exista însă voinţă politică vor exista şi soluţii care să îi aducă pe români în ţară. Printre acestea se disting stimularea antreprenoriatului, asigurarea unor locuri de muncă bine plătite pentru forţa de muncă calificată, facilitarea accesului la procesul decizional şi la implicarea civică”, a afirmat, joi, Mihăiţă Dohotar.

Dragoș Anastasiu crede că trebuie să „reparăm” România ca diaspora să se poată întoarce

Românii din exterior ar trebui să ia în considerare România din punct de vedere investiţional, turistic, social, cu programe, pentru că sunt multe oportunităţi în ţară, a afirmat vineri Dragoş Anastasiu – preşedinte Eurolines Group.

Din păcate, acesta pare a uita tratamentul pe care îl aplică autoritățile din românia tuturor românilor, văzuți doar ca niște oi bine de muls. Când vine vorba de servicii elementare, statul se preface a uita sau șe oferă la un nivel jalnic.

De altfel, și Anastasiu a menţionat că ţara noastră are nevoie şi de o clasă politică căreia să-i pese mai mult.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Iohannis le arată Tricolorilor că n-a fost așa rău cu Belgia: pe el Rutte l-a bătut de la vestiare

Ilustrație: Marian Avramescu Spre deosebire de prima partidă a Naționalei României la Turneul Final al Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024, în care...

Zone din 5 sectoare ale Capitalei, fără apă caldă

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice, în zone...

Transformă-ți grădina cu acoperișuri tip pergolă: De la pergole retractabile de lux la soluții All seasons

Grădina ta poate deveni o oază de relaxare și eleganță cu acoperișurile de pergolă potrivite. De la soluții high-tech retractabile la opțiuni all seasons...
Ultima oră
Pe aceeași temă