14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăUltimul lux pentru românii bogaţi: turismul wellness şi medical

Ultimul lux pentru românii bogaţi: turismul wellness şi medical

Ceea ce nu se vede în parcările din faţa restaurantelor scumpe sau la încheieturile domnişoarelor cu alură de fotomodele, sunt zecile şi sutele de mii de euro cheltuiţi de cei mai bogaţi oameni din România pe vacanţa medicală.

Peste 280 de milioane de oameni din cele mai bogate 30 de ţări ale lumii au apelat, în 2010, la turismul wellness şi medical, cel mai nou motor al industriei de travel. Printre ei, şi câteva mii de români.

Potrivit Stanford Research Institute, industria wellness însumează anual, la nivel global, aproape două trilioane de dolari. Piaţa turismul de wellness se ridică la peste 100 de miliarde de dolari anual, cea a turismul medical la aproximativ 50 de miliarde de dolari, în timp ce tratamentele anti-îmbătrânire şi de frumuseţe îşi adjudecă nici mai mult nici mai puţin de 680 de miliarde de dolari. Alte 276 de miliarde sunt înglobate de segmentul de nutriţie corectă şi programe de dietă.

„După ce au suferit decenii de servicii medicale slabe, românii au înţeles că cea mai bună investiţie este sănătatea şi au ajuns să plăteasca bani buni pentru a merge la tratamente în cele mai renumite clinici medicale şi spa din lume. În 2009, aproximativ 10.000 de români au ales tratamentele în străinătate, iar în acest an numărul lor cred că va depăşi 15.000.  Şi, pentru că de cele mai multe ori nu ştiu de ce fel de servicii pot beneficia, către ce clinică să se îndrepte şi cum să-şi facă rezervari, am ales să ne concentrăm pe turism wellness şi medical şi să oferim cele mai exclusiviste pachete disponibile oriunde în lume. Cât despre preferinţe, în ultima perioadă destinaţia europeană cea mai apreciată este Elveţia”, spune Alina Damban, directorul agenţiei de travel Daim Tour, singura din România specializată în turism wellness şi medical de lux.

În ultimul deceniu, tot mai multe ţări în care turismul contribuie strategic la PIB au luat decizia de a-şi consolida poziţia cu turismul wellness şi de înfrumuseţare. Printre acestea, în Europa, Elveţia, Austria, Irlanda, Slovenia şi Finlanda.

Primele două au primit, în ultimii trei ani, recunoaşterea Forumului Economic Mondial ca fiind cele mai de succes economii bazate pe turism din lume. Nu este o coincidenţă faptul că strategiile lor naţionale din ultimii zece ani s-au axat pe turismul wellness.

În cazul Elveţiei, conform organizaţiei World Travel and Tourism Council, contribuţia turismului la PIB este de 12,1% (64,6 miliarde franci elveţieni, 36,26 miliarde lire sterline, 60 miliarde dolari) în prezent. Peste 700.000 de oameni lucrează în industria turismului, ceea ce reprezintă 15,6% din totalul forţei de muncă.

„În centrul acestei revitalizări a stat atenţia sporită dată turismului wellness şi well-being de lux. În 2008, existau 80 de hoteluri wellness organizate conform celor mai înalte standarde de calitate, 60% dintre ele fiind printre cele mai apreciate hoteluri din Europa”, explică directorul agenţiei de travel Daim Tour.

Mai tânără după un sejur de 20.000 de euro

Cel mai performant centru anti-aging din lume este considerat a fi Clinique La Prairie din oraşul elveţian Clarens, lângă Lacul Geneva. Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Charles de Gaulle şi Papa Pius al Xll-lea sunt doar câteva nume ale elitei mondiale care au beneficiat de serviciile  spa -ului medical şi anti-aging.

Clădirea principală – construită în 1928, dar supusă unui proces de renovare de peste 40 de milioane de dolari, aminteşte din exterior de o cabană de ski austriacă. Însă băile sunt din marmură, cearceafurile sunt din cel mai fin material şi, prin simpla apăsare a unui buton, poţi ajusta poziţia patului.

La Prairie este cunoscută mai ales pentru Terapia de Revitalizare: injecţiile cu un extras de celule hepatice din fetuşi de oaie. Tratamentul a fost creat în 1931 şi  a fost perfecţionat încontinuu până în ziua de azi. „Celulele sunt prelevate de la fetuşi de oi, acestea fiind crescute chiar la ferma clinicii, iar extractul este produs, rafinat şi purificat la laboratorul propriu, sub supravegherea autorităţilor elveţiene de sănătate publică. Înainte se administra sub forma a 14 injecţii, ceea ce însemna că cei mai mulţi pacienţi trebuiau să rămână la pat pentru a se reface. În zilele noastre, este servit sub formă de băutură, iar clinica plănuieşte să-l transforme şi în capsulă”, spune Damban.

Deşi extractul CLP a fost folosit iniţial pentru a vindeca organele bolnave, acum este folosit pentru a încetini procesul general de îmbătrânire. Printre rezultatele garantate se numără energia sporită, mai puţină oboseală, capacităţi mintale crescute şi o mai bună rezistenţă a sistemului imunitar. Studiile efectuate la Institutul de Cercetare CLP confirmă aceste efecte, iar concluziile au fost publicate în jurnale de medicină celebre.

Tratamentele de revitalizare au scopul de a încetini şi inversa procesul de îmbătrânire, de a inversa declinul mintal şi simptomele menopauzei şi andropauzei, acesta fiind motivul pentru care tratamentul este administrat numai persoanelor care au peste 40 de ani.  „Am ştiut inca de la inceput că La Prairie trebuie să fie unul din principalii noştri parteneri. Chiar dacă tratamentele sunt costisitoare – un sejur de revitalizare poate costa şi 20.000 de euro, românii sunt tot mai dispuşi să plătească pentru servicii medicale premium, care să le redea sanatatea, tinereţea, frumuseţea şi optimismul. Grija faţă de sine se transformă din lux în obicei firesc”, spune Damban.

Medicină adusă la rangul de artă

Un alt centru care a poziţionat Elveţia printre preferatele turiştilor wellness este Grand Resort Bad Ragaz, localizat în estul Elveţiei, cam la o oră distanţă de Zurich, la poalele Alpilor. 

Piesa de rezistenţă a proprietăţii alpine este centrul To B. Wellbeing & Spa, de 5.500 de metri pătraţi, care oferă o gamă largă de servicii de înfrumuseţare şi fitness, dar şi un spa privat de 100 de metri pătraţi. Printre elementele mai noi din staţiune se numără complexul de ape termale Tamina Therme, prevăzut cu piscine în aer liber şi în interior, peşteri cu aer cald sau rece, saune, băi cu aburi şi vârtejuri, toate alimentate cu apa de la izvorul termal Tamina Gorge, aflat în apropiere. 

Centrul include două restaurante premiate de Gault Millau, un cazino, un centru de afaceri şi evenimente, un teren de golf de campionat şi diverse buticuri cu produse de lux.

În ceea ce priveşte intervenţiile chirurgicale sofisticate, clinica Generale-Beaulieu din Geneva are reputaţia de a fi centrul medical cu cele mai performante echipamente medicale din lume. 

Institutul de Medicină Nucleară din cadrul clinicii a fost primul din Elveţia care a pus la dispoziţia pacienţilor primul scanner de tomografie cu emisie de pozitroni, metoda cea mai performantă şi precisă din oncologia modernă.

Centrul de Chirurgie Laparoscopică Robotică, deschis în 2003, include robotul Da Vinci SA, una dintre cele mai bune tehnologii din lume. Echipamentul este folosit cu precădere în tratamentul cancerului de prostată. Blocul operator efectuează în medie 7.500 de intervenţii pe an, cu ajutorul celui mai nou echipament.

Mai mult, peste 50 de cabinete medicale de toate specializările, amplasate în împrejurimi, colaborează cu Generale-Beaulieu, punând la dispoziţia pacienţilor peste 600 de medici. 

Trend: mănăstiri spa

O altă ţară care a investit prioritar în hoteluri spa şi proiecte de vacanţă care promovează petrecerea de timp în aer liber este Slovenia. Strategii similare sunt deja prezente în Austria, Finlanda şi, într-o oarecare măsură şi in ţările cu tradiţie în produse spa, precum Ungaria, Cehia şi Slovacia.

Mai mult, perpetua căutare de ceva unic şi diferit a dus la apariţia unor iniţiative de turism wellness cu adevărat bizare. De exemplu, în estul Austriei, Marienkron Abbey din Burgenland oferă o altfel de vacanţă spa de cinci stele, având în vedere că centrul wellness este condus de o comunitate de măicuţe cisterciene. Maicile dominicane de la un centru de lângă Koblenz, în Germania, au aplicat aceeaşi strategie. În ambele situaţii, oaspeţii sunt ajutaţi să atingă o forma fizică şi spirituală optimă.

Cele mai citite

Loredana Groza mărturisește ce fotbalist a fost primul ei “crush”. “Decupam pozele cu el din ziare!”

Loredana Groza a fost prezentă pe terenul unde se antrenează Generația de Aur, pe "Arcul de Triumf", pentru meciul din 25 mai. Artista va...

Dintre atâția ciocoflenderi politruci îngrijorați de soarta lui Piersic, în campanie, care va rămâne Buză umflată?

Ilustrație: Marian Avramescu Starea de sănătate a actorului Florin Piersic a devenit subiect arzător pentru ciocoflenderii aflați la putere, în aceste timpuri de campanie...

Trafic de droguri la Constanța. O persoană a fost reținută

La data de 14 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au luat măsura...
Ultima oră
Pe aceeași temă